Τελευταίες Ειδήσεις

Koκτέιλ ιώσεων σε έξαρση


Αυξημένα κρούσματα αναμένουν οι ειδικοί και τον Ιανουάριο, μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Mέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένουν την κορύφωση του πρώτου μεγάλου κύματος ιώσεων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες, οι ειδικοί επιστήμονες. Μέχρι τότε, όπως δηλώνουν στη Realnews, φαίνεται ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων οπότε και η διασπορά θα αυξηθεί στον παιδικό πληθυσμό.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επιβεβαιώνει στην «R» ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που οφείλεται, κυρίως, σε αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αλλά και του SARS-CoV-2.

«Είναι αναμενόμενο να παρατηρείται αύξηση των συγκεκριμένων λοιμώξεων στον πληθυσμό, καθώς η γρίπη παρουσιάζει έντονη περιοδικότητα με αυξημένη κυκλοφορία την περίοδο του χειμώνα. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια πότε θα κορυφωθεί το συγκεκριμένο κύμα, αλλά και την περίοδο του Ιανουαρίου αναμένεται έντονη κυκλοφορία του ιού. Το ίδιο ισχύει και με τον SARS-CoV-2 που, παρότι δεν παρουσιάζει την περιοδικότητα της γρίπης, συνήθως προκαλεί ένα κύμα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου», αναφέρει ο Δ. Παρασκευής, προσθέτοντας ότι «ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση αυτών των ιών τη συγκεκριμένη περίοδο».


Σχολεία

Το μείζον ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και αν αναμένεται να «πυροδοτήσει» νέα κρούσματα. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής σημειώνει: «Ενδεχομένως να συμβάλει σε νέα κρούσματα γρίπης, δεδομένου ότι τα παιδιά, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, έχουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης, άρα και ανοσίας στον ιό. Κατά την περίοδο που διανύουμε, που δεν αφορά πανδημία, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και της τήρησης προληπτικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον Δ. Παρασκευή, παρουσία συμπτωμάτων θα πρέπει να περιορίσει κανείς τις επαφές του, να κάνει χρήση μάσκας ειδικά σε κλειστούς χώρους έντονου συγχρωτισμού και να αποφύγει επαφές με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Για τα άτομα της προηγούμενης ομάδας συνιστάται η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους με έντονο συγχρωτισμό. Επίσης, έχει σημασία να τονίσουμε ότι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχούς αντιμετώπισης και συνιστάται ισχυρά ειδικά για τους ευπαθείς», σημειώνει.

Ο κοκκύτης

Εκτός από τα κρούσματα γρίπης, κορωνοϊού και γαστρεντερίτιδας που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φέτος τεράστια αύξηση καταγράφουν και τα κρούσματα κοκκύτη. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζει στην «R» πως «εκτός από τις γνωστές ιώσεις, φέτος έχουμε τον μεγάλο κίνδυνο από την επανεμφάνιση του κοκκύτη. Σε 15 χρόνια είχαμε περίπου 500 κρούσματα, ενώ φέτος φτάσαμε ξανά τα 500 σε μόλις ένα έτος». Οπως εξηγεί η Θ. Ψαλτοπούλου, δεν πρόκειται για ιό αλλά για βακτηριακή λοίμωξη, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο βρέφη στη χώρα μας. Αιτία για την επανεμφάνιση της νόσου είναι ο μειωμένος εμβολιασμός και η μείωση στη φθίνουσα ανοσία ανά δεκαετία. Εκτός από τα βρέφη και τα παιδιά, από κοκκύτη νοσούν και οι έφηβοι, επισημαίνει η καθηγήτρια.

Η ευλογιά των πιθήκων

Μία ακόμη νόσος που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η ευλογιά των πιθήκων (mpox), που καταγράφει αύξηση των περιστατικών τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας και γι' αυτόν τον λόγο ο ΕΟΔΥ έχει λάβει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Ο Δ. Παρασκευής εξηγεί ότι η νόσος mpox οφείλεται στον αντίστοιχο ιό και μεταδίδεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος, της έκθεσης σε βιολογικά υγρά ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού). Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν: α) την αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, και χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνήθως εμφανίζεται μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, β) την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας των ατόμων με συμπτώματα και την αποφυγή στενών επαφών με άλλα άτομα και γ) τον εμβολιασμό έναντι του mpox, σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αιτίες

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννη Τούντα, κάθε χρόνο αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση των ιώσεων. Αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά θα πρέπει να μας κινητοποιεί ώστε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα.

«Οι ιώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τη διάδοση των ιώσεων, όπως και η μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιοί μεταφέρονται πιο εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο. Πέρα από την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους την περίοδο του χειμώνα, υπάρχει και το θέμα της μειωμένης ανταπόκρισης του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Υπάρχει μια κόπωση μετά τα εμβόλια κατά της COVID 19. Κακώς, βέβαια, γιατί το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο, ειδικά τα άτομα από 60 ετών και πάνω», τονίζει ο Γ. Τούντας.

Οι νέοι ιοί

Οσον αφορά την εμφάνιση νέων ιών, όπως τονίζει ο καθηγητής, και αυτό αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και δεν είναι κάτι περίεργο. «Πάντα έχουμε νέους ιούς. Τα τελευταία 30-40 χρόνια είχαμε 32 τουλάχιστον διαφορετικές επιδημίες. Αρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των ιώσεων και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Εκτός από τα εμβόλια, όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους με τρίτα άτομα δεν είναι κακό να φοράμε μια μάσκα. Και επίσης θέλει λίγο προσοχή, καθώς τις ημέρες των εορτών, επειδή πίνουμε και ξενυχτάμε, ο οργανισμός εξασθενεί και γίνεται πιο ευάλωτος στις ιώσεις».

Οπως εξηγεί, τα κρούσματα των ιώσεων θα είναι αυξημένα τον Ιανουάριο, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση. «Πράγματι αναμένουμε αύξηση. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ισα-ίσα είναι αναμενόμενο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη συμβουλή των γιατρών και των παιδιάτρων», λέει ο Γ. Τούντας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.