Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή: Να μη γίνει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δάσους Περτουλίου


Να μη γίνει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δάσους Περτουλίου ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς αναφέρονται τα εξής: 

«Μέσα στο Δάσος Περτουλίου έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο. Είναι γνωστό ότι το Δάσος Περτουλίου ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε με νόμο το 1934 για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ. Το Δάσος αυτό το διαχειριζόταν το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ), το οποίο ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που ορίζονταν κατά βάση από τη Δασολογική Σχολή.

Με τον Νόμο 4957/2022 η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, κατάργησε το ΤΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή του στα διάφορα "τρωκτικά" που το έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, αφού αυτό το δάσος είναι πραγματικό στολίδι και αποτελεί φιλέτο, με όχημα τη δήθεν αξιοποίηση της Πανεπιστημιακής Περιουσίας που την διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία.

Ενώ από τη μια μεριά, χρόνο με τον χρόνο οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις περικόπτουν τα κονδύλια για την λειτουργία των Πανεπιστημίων -κατά ποσοστό 70% έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία- από την άλλη τα εξωθούν να αντλήσουν έσοδα για τη λειτουργία τους με δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, σε άλλα προγράμματα σπουδών, καθώς επίσης και με την παράδοση σε επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, που προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση σε επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τους στόχους αυτής της πολιτικής και μέσα στη Βουλή με πολλές παρεμβάσεις των Βουλευτών του, τόσο κατά τη συζήτηση του Νόμου 4957/2022, όσο και έπειτα με Ερωτήσεις για τα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής (υλοτομίες, καύσιμη ξυλεία κλπ.), που αυτός ο νόμος προκάλεσε.

Είναι επίσης γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Πύλης πρόβαλε την απαίτηση να αφαιρεθεί από το Πανεπιστήμιο το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της νομής του Χιονοδρομικού Κέντρου και να παραχωρηθεί στον Δήμο, εξαπολύοντας έναν λίβελο κατά του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Ερωτηματικά που αυξάνονται όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος Δήμαρχος, όταν ψηφιζόταν ο νόμος, προσυπέγραφε μαζί με πολλούς άλλους φορείς την αντίθεσή του στην κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών -την οποία και επισυνάπτουμε- αναφέροντας τη μεγάλη συμβολή του για την ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι φανερό ότι στο βάθος αυτής της διαμάχης βρίσκεται η αντίθεση για το ποιος θα καρπωθεί αυτά τα φιλέτα.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι:

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δάσους Περτουλίου που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για εκπαιδευτικούς ερευνητικούς σκοπούς και είναι ένα πραγματικό στολίδι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ούτε σκέψη για παραχώρηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε επιχειρηματική - κερδοσκοπική δραστηριότητα εκείνων που το εποφθαλμιούν. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.

Να διασφαλισθεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, ο δημόσιος χαρακτήρας του, με δωρεάν πρόσβαση στις υποδομές του για την ψυχαγωγία και άθληση της νεολαίας και του λαού σε αυτό καθώς και στο Δάσος Περτουλίου, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τις σπάνιες αυτές φυσικές ομορφιές.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

- Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση σε όλα τα παραπάνω.

- Ποια είναι η συμφωνία που φέρεται να καταλήχθηκε στη Σύσκεψη που οργανώθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ της Κυβέρνησης, του Δήμου Πύλης και του ΑΠΘ».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.