Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Μουσικού Σχολείου στη Βασιλική Τρικάλων
Η διαχρονική συνύπαρξη του βυζαντινού μέλους με τη δημοτική μουσική όπως εκφράζεται από τη σχέση ενορίας – κοινωνίας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο τόσο για τη μουσική όσο και για την ιστορία του τόπου. Ειδικότερα όμως σε κάθε δεσποτική και θεομητορική εορτή μέσα στον ετήσιο εκκλησιαστικό κύκλο, οι ουράνιες και θεόπνευστες ωδές συναντούν και την αντίστοιχη ανθρώπινη δημιουργία στην έκφραση του λαϊκού ψυχισμού, με τρανό παράδειγμα την περίοδο των Χριστουγέννων που διανύουμε. Όσα η εκκλησία ψάλλει στη λειτουργική λατρεία, καθόλη την διάρκεια πριν τα Χριστούγεννα αλλά και κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο, η ανθρώπινη μουσική λαϊκή τέχνη τα εκφράζει με το τραγούδι και ειδικότερα με τα Κάλαντα. Το Μουσικό Σχολείο, με τη συνεργασία διεύθυνσης, εκπαιδευτικών και μαθητών μελετώντας συν τοις άλλοις το εκκλησιαστικό μέλος και τις μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, δεν θα μπορούσε να μην μετέχει της χαράς των ημερών με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βασιλικής, πατρός Σωτηρίου, το σχολείο μας δέχθηκε την πρόκληση και έτσι την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στη Βασιλική Τρικάλων. Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο υποδιευθυντής κύριος Παρασκευάς Πλακιάς, τονίζοντας ακριβώς την μέθεξη και τη συμπόρευση του Μουσικού Σχολείου με την τοπική κοινωνία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μέσα από το έργο που επιτελείται από το 1996 με τη δημιουργία της σχολικής μονάδας στα Τρίκαλα..
Με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, του ορχηστρικού συνόλου Δημοτικής Παραδοσιακής Μουσικής καθώς και των εκπαιδευτικών Δήμητρας Κοσβύρα, Μαρίας Κοσβύρα, Νεκταρίου Παπαγεωργίου και Δημητρίου Καραβίδα, παρουσιάστηκαν ύμνοι και κάλαντα στον πολύ ζεστό και καλαίσθητο χώρο του πνευματικού κέντρου της ενορίας. Μέσα από τις παιδικές, μαθητικές φωνές και τα μουσικά όργανα, μεταφέρθηκε το μήνυμα της Αγάπης και της Ελπίδας χωρίς την αίσθηση της παράστασης, αλλά της πραγματικής βίωσης της χαράς. Αυτό ακριβώς τόνισαν τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετέωρων κ.κ. Θεόκλητος όσο και ο πρωτοσύγκελος και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου πατήρ Νήφων, που πέρα από τους μοναδικούς θεολογικούς τους λόγους μίλησαν απευθείας στις καρδιές των παρευρισκομένων και ιδιαίτερα των μαθητών του σχολείου μας.
Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!
Νεκτάριος Παπαγεωργίου
ΠΕ79.01, Μουσικής Επιστήμης
Παραδοσιακό κλαρίνο
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.