Τελευταίες Ειδήσεις

Εκλογικός νόμος: Γιατί «ανοίγει» ξανά η συζήτηση

 


Ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο «ξαναζεσταίνεται» λίγο πριν από την εκπνοή του 2024. Η νέα χρονιά έχει πολλές δοκιμασίες για τα κόμματα με κορυφαίο αυτό της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.


Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης

Για τον εκλογικό νόμο συζήτησαν – σύμφωνα με την Καθημερινή – Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βουλή. Όπως γράφει η εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί να γίνουν αλλαγές στη ρύθμιση που προβλέπει ότι το μπόνους εδρών μπορεί να λάβει μόνο ένα κόμμα και όχι συνασπισμός κομμάτων, ενώ διαφώνησε και με την αύξηση του ορίου από το 3% στο 5% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή. Εξέφρασε δηλαδή τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.


Άλλωστε όπως λένε στο «Π» συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «δεν γίνεται ο πολίτης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να ψηφίζει και με άλλο εκλογικό νόμο. Ο πολίτης πρέπει  να έχει τη δυνατότητα να εμπεδώσει την εκλογική νομοθεσία. Και για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά πρέπει να έχουμε σταθερούς κανόνες. Στις εκλογές οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνονται στον εκλογικό νόμο και είναι ανεπίτρεπτες οι συνεχείς αλλαγές».


Πρόταση «γαλάζιων» βουλευτών

Όπως είναι σε θέση το topontiki.gr να γνωρίζει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου κυρίως για λόγους φερεγγυότητας. Ωστόσο, υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι απεργάζονται ένα σχέδιο να πάει η αλλαγή του εκλογικού νόμου ως πρόταση βουλευτών προς τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες «γαλάζιοι» βουλευτές θέλουν να εισηγηθούν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει το εκλογικό νόμο με το μήνυμα της σταθερότητας να κυριαρχεί.


Η παρέμβαση θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν δεν υπάρχουν «εκπλήξεις» τότε βουλευτές είτε με ερώτηση προς τον Υπουργό είτε με κοινό τους άρθρο θα ζητήσουν παρέμβαση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Πάντως, υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της δημιουργίας συνθηκών οι οποίες θα εξασφαλίζουν σταθερές κυβερνήσεις έχουν εμφανιστεί με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.


«Οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις. Πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.