Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν σήμερα στην Αθήνα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 10:30 π.μ., τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
«Το όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του.
Στη συνέντευξη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι στους 15 μήνες που πέρασαν από την απόφαση των ηγετών των δύο χωρών να εκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος «διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές αξιοσημείωτη βούληση ώστε να οδηγηθούν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι». Σημείωσει επίσης ότι με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «έχουμε επιτύχει, βήμα-βήμα, ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαμβάνουμε κρίσεις». Τόνισε δε ότι «χωρίς να αγνοούμε τα ιστορικά βιώματα του παρελθόντος, οφείλουμε να χτίσουμε στέρεες γέφυρες φιλίας για το μέλλον. Όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας».
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.
«Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Καταφέραμε να επιτύχουμε θετικό μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια και ο λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών», ανέφερε στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο Χακάν Φιντάν
«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα βασιζόμενο στην αμοιβαία καλή θέληση», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν, λέγοντας όμως ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία διαφωνούμε», αναφερόμενος και πάλι σε «ολιστική» προσέγγιση των προβλημάτων.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση (…) Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.