Τελευταίες Ειδήσεις

Δ. Παπαστεργίου: Να τρέξουμε γρήγορα για μία καινούργια ψηφιακή Αυτοδιοίκηση




«Να τρέξουμε γρήγορα σε μία καινούργια ψηφιακή εποχή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα σας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Ρόδο, ο οποίος παρουσίασε τα επόμενα βήματα σε μία καινούργια ψηφιακή αυτοδιοίκηση, σε μία καινούργια ψηφιακή Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το «πακέτο» πρωτουβουλιών εστιάζοντας:

- Στις smarti cities, με προϋπολογισμό πρόσκλησης τα 235.285.163 ευρώ, μέχρι στιγμής καταγράφονται 90 εντάξεις δήμων, «θα φτάσουμε τις 120 μέχρι το τέλος του χρόνου με στόχο μέχρι τον Μάρτιο να έχουμε τελειώσει με όλες τις εντάξεις. Από τις 90 προτάσεις δημοπρατήθηκαν, όμως, μόνο οι 27 και έχουμε μόνο τρεις συμβάσεις. Θέλει προσπάθεια από όλους μας», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να τρέξουμε λίγο περισσότερο» στους 17 δήμους που εντάσσονται στη χρηματοδότηση του RRF.

- Στο έργο Ενιαίο ΠΣ ΤΑΠ ΔΤ/ΔΦ σχετικά με τη χρέωση των δημοτικών τελών, ώστε να γνωρίζουν οι δήμοι τι χρεώνουν, τι χρεώνεται ο πολίτης και τι εισπράττουν. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι δύο έτη και η συνολική χρηματοδότηση 8.432.000 ευρώ. «Είναι ένα έργο οριζόντιο, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι εσείς ως δήμοι», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

- Στην έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας κατασχέσεων οφειλετών ΟΤΑ. Κύριος στόχος του έργου είναι η αντικατάσταση της έντυπης επικοινωνίας μεταξύ των δήμων και των τραπεζών για τη διαδικασία κατασχέσεων. Οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα αποστέλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και τις άρσεις κατασχετηρίων. Η χρηματοδότηση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υπολογίζεται σε 372.000 ευρώ.

- Στο νέο έργο του 0.5% τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν οι δήμοι τι θα εισπράξουν, από ποια επιχείρηση, για ποιον μήνα.

- Στο νέο έργο σχετικά με την κυβερνοασφάλεια στους ΟΤΑ, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας και υποστήριξη των ΟΤΑ από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Στόχος του έργου είναι η πρόληψη, αντιμετώπιση και αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για την παροχή βασικών υπηρεσιών. «Πρέπει να κλείσουμε κενά και τρύπες ασφάλειας που έχουμε στα συστήματά μας», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

- Στο GovHub, τον εξειδικευμένο επιχειρησιακό κόμβο υπηρεσιών και αμφίδρομο δίαυλο με τους δήμους και τους εποπτευόμενους φορείς τους με την κεντρική κυβέρνηση. «Αυτό το έργο έχει να κάνει με την κατάργηση βημάτων, την εξυπηρέτηση πολιτών και την κατάργηση πιστοποιητικών»,. σύμφωνα με τον υπουργό.

- Στις ηλεκτρονικές επιδόσεις, οι οποίες βάζουν τέλος στις συστημένες επιστολές. «Η βεβαίωση των προστίμων θα έχει στη θυρίδα του πολίτη θέση κανονικής, νόμιμης επίδοσης, είναι θέμα εβδομάδων η θυρίδα του πολίτη να εμφανιστεί και στο Gov.gr Wallet», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

- Στις κάμερες ταχύτητας, οι οποίες επιτρέπουν τη συλλογή όλων των δεδομένων από κάμερες και τάμπλετ των αστυνομικών στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, την άμεση, γρήγορη και εύκολη ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων της Τροχαίας, επίδοση της βεβαίωσης παράβασης ψηφιακά μέσω της θυρίδας του gov.gr ή μέσω viberemail στις περιπτώσεις μη ύπαρξης τηλεφωνικής επικοινωνίας.

- Στο έργο «Λευκές Περιοχές», με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται εγκατάσταση συμπληρωματικών σταθμών κάλυψης με διανομή τηλεοπτικού σήματος. Όπως ανέφερε ο υπουργός, πολίτες 47 παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών της χώρας, όπως Αν. Μακεδονία και Θράκη, βόρειο και νότιο Αιγαίο, θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης.

- Στο έργο τηλεπικοινωνιακής κάλυψης, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, όπου προβλέπεται τοποθέτηση παθητικού εξοπλισμού για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη παραμεθόριων περιοχών. Όπως σημειώθηκε, δημιουργούνται υποδομές ώστε οι πάροχοι να μπορέσουν να κάνουν την εγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους για την αποφυγή καταστάσεων έλλειψης σήματος σε ακριτικές περιοχές. «Να σταματήσει αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο στα σύνορά μας, μέσα στη δική μας επικράτεια να συνδέονται τα κινητά τηλέφωνα σε δίκτυα γειτονικών χωρών.

- Στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα δίνουν πολύτιμα δεδομένα για ένα μεγάλο εύρος πεδίων, όπως πολιτική προστασία, πολεοδομία, πρόγνωση φυσικών καταστροφών, ποιότητα των νερών, αγροτική καλλιέργεια κ.ά., ενώ δημιουργείται και ένας κυβερνητικός κόμβος.

- Στο AI Framework, που αφορά σε εφαρμογές διαθέσιμες για όλους τους δήμους οι οποίοι επιθυμούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους, θα παρέχονται κοινές και εύκολα προσβάσιμες λύσεις βοηθώντας τους δήμους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν εργαλεία ΑΙ για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

- Στον ψηφιακό μετασχηματισμό των περιφερειών με το e-perifereies, όπου προβλέπεται υλοποίηση 250 ψηφιακών υπηρεσιών κοινών για όλες τις περιφέρειες. Ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με τη χρήση της πλατφόρμας θα μπορούν να ψηφιοποιηθούν από τις ίδιες τις περιφέρειες όλες οι υπηρεσίες.

- Στο Σύζευξις ΙΙ και την Ανάπτυξη Υποδομής Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας UFBB.

- Στο WiFi4GR, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, όπου προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία περίπου 5.600 WiFi σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές, αλλά και κάλυψη 2.500 περιοχών ασύρματης WiFI πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, καθώς και υποστήριξη λειτουργίας του ασύρματου δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων για την επιμόρφωση των στελεχών και σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Τεχνητής Νοημοσύνης, και πιο προηγμένες γνώσεις πληροφορικής και ψηφιοποίησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.