Τελευταίες Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: «Ελλιπής Στήριξη των Επιχειρήσεων της Θεσσαλίας Μετά τις Φυσικές Καταστροφές: Άμεση Ανάγκη Παρέμβασης»


Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Γιώργου Ρουπακιά την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.  

Η κ. Κοντοτόλη στην αναφορά της στη Βουλή καλεί από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν για την καθυστέρηση στην προκήρυξη ενός νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις. Επισημαίνει την αδυναμία άμεσης μεταφοράς αδιάθετων κονδυλίων σε δράσεις υψηλού ενδιαφέροντος, όπως έχει προταθεί από τον ΣΘΕΒ, για τη διάσωση επενδύσεων. Ζητείται επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και καταβολής ενισχύσεων, ιδίως στον τομέα της αγροδιατροφής, καθώς και η αναδρομική επιλεξιμότητα των δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη επενδύσει σε εξοπλισμό και αποκατάσταση ζημιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων και αποζημιώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, ζητώντας νέο Αναπτυξιακό Πλαίσιο Ενισχύσεων με αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν έχουν υλοποιηθεί ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο ΣΘΕΒ ζητά άμεση προκήρυξη δράσεων για την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων και αναδρομική επιλεξιμότητα δαπανών για τις αποκαταστάσεις που έχουν ήδη γίνει, ώστε να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για:

1. τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

2. τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3. τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές

 

ΘΕΜΑ: «Ελλιπής Στήριξη των Επιχειρήσεων της Θεσσαλίας Μετά τις Φυσικές Καταστροφές: Άμεση Ανάγκη Παρέμβασης».

 

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Γιώργου Ρουπακιά την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, καλώντας τους να απαντήσουν στη Βουλή τους λόγους που καθυστερεί η προκήρυξη ενός νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων που θα στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί άμεσα η μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων σε δράσεις με υψηλό ενδιαφέρον, όπως έχει ζητήσει ο ΣΘΕΒ, για να διασωθούν οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις της περιοχής, πότε θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και καταβολής ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, ειδικά σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, που καθυστερούν αδικαιολόγητα και ποια μέτρα θα ληφθούν για την αναδρομική επιλεξιμότητα των δαπανών για τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό και αποκατάσταση ζημιών μετά τις πλημμύρες, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης χωρίς να χάσουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

 

Στην επιστολή της, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) επισημαίνει τα εξής βασικά σημεία:

  • Ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων και των αποζημιώσεων καθώς τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν τις ζημιές των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.
  • Πρόταση για νέο Αναπτυξιακό Πλαίσιο Ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Αν και η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης με βάση τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ο ΣΘΕΒ ζητά την προκήρυξη διαφόρων δράσεων που αφορούν την αγροδιατροφή και την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων σε δράσεις υψηλού ενδιαφέροντος, την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και καταβολής ενισχύσεων και την προτεραιότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
  • Αναδρομική επιλεξιμότητα δαπανών από την ημερομηνία των πλημμυρών, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε αποκαταστατικές εργασίες και αγορές εξοπλισμού λόγω της επείγουσας κατάστασης.

 

Ο ΣΘΕΒ τονίζει ότι η ανάπτυξη της θεσσαλικής οικονομίας δεν πρέπει να διακοπεί και ελπίζει στην άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης.

 


Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2024

 

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Γιώργου Ρουπακιά 

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Μαρίνα Κοντοτόλη

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

04 Οκτωβρίου 2024

Α.Π. 104

Κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

 Αναπληρωτή

 Υπουργό Ανάπτυξης

Αθήνα

 

Κύριε Υπουργέ,

 

 Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών εκπροσωπεί τις σημαντικότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα τόσο στη θεσσαλική όσο και την εθνική οικονομία, και είναι γνωστό ότι ορισμένες από αυτές υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή τον Σεπτέμβριο του 2023 από τις πλημμύρες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν την Περιφέρεια μας.

Όπως αναφέρουμε στις κατά καιρούς παρεμβάσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε άμεσα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της πληγείσας τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, στο βαθμό που μπορούσε και με τα μέσα που διέθετε για να καλύψει τις ανάγκες όλων ενδιαφερόμενων μερών.

 Όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις όμως, ειδικά αυτές που υπέστησαν βαριές ζημιές, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα και οι τυχόν αποζημιώσεις που έλαβαν από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι αρκετά για να τις επαναφέρουν στην πρότερη βιώσιμη και ανταγωνιστική θέση που κατείχαν στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Ο ΣΘΕΒ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν με πρωτεύον, πάγιο αίτημα την άμεση προκήρυξη ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης) για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως αναφέρουμε και σε πρόσφατη επιστολή μας (Α.Π. 86/02.08.2024) προς τον κ. Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνάντηση της Διοίκησης του ΣΘΕΒ παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού και των αρμόδιων υπουργών κ.κ. Κ. Σκρέκα και Χρ. Τριαντόπουλου την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχε υπάρξει δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης στα πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, υπό το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°». Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα πλαίσιο αυτό, θα επιθυμούσαμε να απευθύνουμε και να επαναλάβουμε ουσιαστικά κάποια από τα πάγια αιτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των πληγέντων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και τα οποία θεωρούμε καθοριστικά τόσο για τη δική τους βιωσιμότητα τους όσο και για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στην τοπική μας οικονομία.

 Ειδικότερα, αιτούμεθα:

• Άμεση προκήρυξη ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης) για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.

 • Άμεση προκήρυξη των δράσεων / καθεστώτων για τα οποία έχει ανακοινωθεί η ενεργοποίησή τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Δράση Π3-73-2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Μεταποίηση/Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων) και το καθεστώς της Αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 48887/22. Η παραγωγική βάση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στραμμένη στον αγροτικό τομέα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

 • Μεταφορά των αδιάθετων κονδυλίων από δράσεις όπου υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον και μικρός αριθμός αιτήσεων ένταξης σε δράσεις που συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον και υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων ένταξης για αξιόλογες επενδύσεις (π.χ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ του ΤΑΑ – Β’ ΚΥΚΛΟΣ). Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων και αφετέρου θα αυξηθεί ταυτόχρονα και η αξία των πραγματοποιούμενων επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό στην χώρα μας.

• Να ληφθεί κάθε μέριμνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, ελέγχου και καταβολής ενισχύσεων όλων των Δράσεων Ενίσχυσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια της 1ης προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή & Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων» παρότι έχουν παρέλθει 20 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής από τους ενδιαφερόμενους.

 • Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που αιτούνται ενισχύσεων σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους, προτείνουμε να συμπεριληφθεί σε όλες τις δράσεις ενίσχυσης η δυνατότητα στους φορείς επενδυτικών σχεδίων να διαφοροποιούν (μειώνουν) το ποσοστό ενίσχυσης της επένδυσης με αντίστοιχο βαθμολογικό όφελος. Με τον τρό- πο αυτό θα είναι δυνατή η κατανομή των κονδυλίων σε περισσότερους φορείς, μοχλεύοντας τις παρεχόμενες ενισχύσεις και αυξάνοντας το ύψος των υλοποιούμενων ενισχύσεων.

 • Να ληφθεί κάθε μέριμνα, ώστε για επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου που έχει υποβληθεί, ή πρόκειται να υποβληθεί Αίτηση Ελέγχου για την Πιστοποίηση της Υλοποίησης του 50% ή 65% ή του 100% να εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά προτεραιότητα οι σχετικές αιτήσεις και οι εκθέσεις ελέγχου και να καταβάλλονται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενες ενισχύσεις. Κατά προτεραιότητα επίσης να εξετάζονται αιτήσεις τροποποίησης και άλλες αιτήσεις των φορέων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Προς αποφυγή καθυστερήσεων που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα πρέπει όλα τα αιτήματα (τροποποιήσεις, αιτήματα ελέγχου) να εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 • Να ληφθεί κάθε μέριμνα γενικότερα για την κατά προτεραιότητα εξέταση όλων των αιτημάτων ελέγχου και καταβολής ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων αιτημάτων χορήγησης προκαταβολών για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΤΑΑ κλπ). Κατά προτεραιότητα επίσης να εξετάζονται αιτήσεις τροποποίησης και άλλες αιτήσεις των φορέων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και για αυτά τα επενδυτικά σχέδια.

 Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε μια βασική συνθήκη που είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίηση των προτεινόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων:

Η επιλεξιμότητα των δαπανών να έχει αναδρομική ισχύ, λόγω ανωτέρας βίας, από την ημερομηνία των καταστροφικών πλημμυρών «DANIEL», καθώς οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν προβεί ήδη σε αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευή των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους και να εξακολουθήσουν να απασχολούν το προσωπικό. Θα πρέπει δε να τονιστεί, ότι ο Χαρακτήρας Αρχικής Επένδυσης δεν θα αλλοιώνεται, καθώς οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί προγενέστερα της αίτησης υπαγωγής σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκαν λόγω γεγονότων ανωτέρας βίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε βαθιά γνώση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 τόσο στην τοπική επιχειρηματικότητα όσο και την κοινωνία.

 Ωστόσο, προς όφελος της θεσσαλικής και εθνικής οικονομίας, η αναπτυξιακή ορμή των επιχειρήσεων της περιοχής μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.

Για τους λόγους αυτούς ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση στα εύλογα αιτήματά μας.

Όμοια επιστολή εστάλη στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση.

 Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Γιώργος Ρουπακιάς

 

 Κοινοποίηση:

1. κ. Δημήτρη Κουρέτα, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

2. Βουλευτές Θεσσαλίας

 3. κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Πρόεδρο ΣΕΒ

 

 

 



Μαρίνα Κοντοτόλη
Βουλευτής Τρικάλων | ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών
                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.