Τελευταίες Ειδήσεις

Βάσω Παπανδρέου: Η πολιτική σταδιοδρομία της «σιδηράς κυρίας» του ΠΑΣΟΚ

 


Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια η Βάσω Παπανδρέου, η «σιδηρά κυρία» του ΠΑΣΟΚ.

Η  πολιτική σταδιοδρομία της «σιδηράς κυρίας» του ΠΑΣΟΚ  

Ήταν από το 1974 μέλος του ΠΑΣΟΚ διατέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικοί αποχαιρετούν την Βάσω Παπανδρέου

Στη Βουλή η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, η οποία πέθανε σήμερα το πρωί, μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια 

Πολιτικοί και στελέχη από όλα τα κόμματα την αποχαιρέτισαν με δηλώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media αποχαιρέτισε την εκλιπούσα γράφοντας συγκεκριμένα, 

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου. 

Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα. Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της».

«Στην οικογένεια και τους ανθρώπους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου εκφράζοντας μεγάλη λύπη. Όπως επισημαίνει ο κ. Σημίτης η εκλιπούσα ήταν συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ και συμπορευτήκαν μαζί σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. «Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.