Τελευταίες Ειδήσεις

Νέο χαράτσι για τους αγρότες – Υδρόμετρα σε όλα τα χωράφια


 Νέος οικονομικός πονοκέφαλος για τους αγρότες


Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους νέους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού για όλες τις χρήσεις, τους όρους και τη μεθοδολογία υπολογισμού τους.


Η συγκεκριμένη ΚΥΑ καθορίζει διαφορετικές τιμές ανά περιοχή, ανά κοινωνική ομάδα, εισάγει την κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση νερού, προβλέποντας φυσικά την τοποθέτηση υδρομέτρων στα χωράφια, κάτι που θα φέρει νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες.


Θα οριστούν πάροχοι υπηρεσιών ύδατος. Για τον προσδιορισμό των τιμολογίων των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδατος θα λαμβάνονται υπόψην οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή.


Σε ότι αφορά την τιμολόγηση του νερού για αγροτική χρήση και τους υδρομετρητές στα χωράφια, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, θα μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση των υδρόμετρων στο σύνολο των χρηστών του δικτύου αρμοδιότητάς τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και θα υπάρχει η δυνατότητα να αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος το οποίο θα ανακτούν φυσικά μέσω της αποπληρωμής του από τους χρήστες.


Η τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.


Ξεκινάει σιγά σιγά η Διαχείριση Υδάτων στην Ελλάδα, έτσι απλά με την καινούρια ΚΥΑ, για να μη μας έρθει απότομα ο νεοσύστατος φορέας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.