Τελευταίες Ειδήσεις

Κατερίνα Παπακώστα-Η δραστηριότητά μου - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

 


Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα
Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Φίλες και φίλοι,

Ο Σεπτέμβρης αποτελεί κατεξοχήν ένα μήνα ανασυγκρότησης και ανασύνταξης. Είναι ο μήνας που ο σχεδιασμός του καλοκαιριού, τον οποίο με επιμονή επεξεργαζόμασταν όλους τους θερινούς μήνες, μετουσιώνεται σε έργα και δράσεις, αποδίδοντας επιτέλους καρπούς. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, συμπίπτει βεβαίως παραδοσιακά κάθε χρόνο και με τη Διεθνή
Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα θεσμό- ορόσημο για την βόρεια Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια, κατά τη διάρκεια του οποίου όχι μόνο αναδεικνύονται ελληνικές καινοτομίες και δράσεις, αλλά δίνεται και το στίγμα των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που τίθενται στο επίκεντρο του Κυβερνητικού έργου κατά την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός από βήματος της Έκθεσης, πραγματοποίησε πολλές και στοχευμένες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής, προτάσσοντας την ανάγκη για περαιτέρω συλλογική ανάπτυξη η οποία θα οδηγήσει στην ατομική προκοπή. Επεφύλαξε μάλιστα, ειδική μνεία στα πολλά και δισεπίλυτα ζητήματα της στήριξης και της προστασίας της οικογένειας αλλά και του δημογραφικού, ζητήματα στην αντιμετώπιση των οποίων το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Για εμάς στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 88 ης ΔΕΘ ήταν γεμάτη δράσεις, πολλές και ουσιαστικές συναντήσεις, επισκέψεις αλλά και μια εξαιρετικά επιδραστική εκδήλωση με την οποία εγκαινιάστηκε το περίπτερο του Υπουργείου στα πλαίσια της έκθεσης. Συγκεκριμένα στα πλαίσια της εκδήλωσης, είχα τη χαρά να παρουσιάσω την εξαιρετική έρευνα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιχειρώντας να ρίξει φως στο τόσο επίκαιρο ζήτημα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, ένα ζήτημα που μας επηρεάζει όλους ποικιλοτρόπως.

Με την επιστροφή μας στην Αθήνα και έπειτα από ενδελεχή προγραμματισμό, ξεκινήσαμε έναν ευρύ κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, με σκοπό να συλλέξουμε χρήσιμες εμπειρίες από το πεδίο, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Οι συνέργειες άλλωστε με οργανώσεις, φορείς, σωματεία αλλά και θεσμικά όργανα αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών.

Με ειλικρινή εκτίμηση,
Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα

Μαζί με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκεφθήκαμε το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τους τρεις τοπικούς ξενώνες φιλοξενίας γυναικών.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου:
https://minscfa.gov.gr/episkepsi-tis-yfypourgou.../
Βρέθηκα, στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε στη φετινή μας παρουσία στη ΔΕΘ, με τις εκπροσώπους της οργάνωσης «Women Act» και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη.

Δείτε εδώ.
Στα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τους Γενικούς Γραμματείς μας, Πρόδρομο Πύρρο, Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη και Κατερίνα Πατσογιάννη.

Δείτε εδώ.
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ!
Στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατερίνα Πατσογιάννη, επισκεφθήκαμε τον χώρο που δραστηριοποιείται η A21, μια ΜΚΟ της οποίας η ακούραστη προσπάθεια για τον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων είναι άκρως εμπνευσμένη.
Συναντήθηκα με την Jaqueline O’Neill, την πρέσβη του Καναδά στα πλαίσια της θεματικής Ατζέντας (WPS) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια με σκοπό την ένταξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλα τα πεδία της ζωής, από τη δημιουργία ισχυρών οικονομιών, μέχρι τις προϋποθέσεις της επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου:
https://minscfa.gov.gr/synantisi-tis-yfypourgou.../
Συναντήθηκα, στο Υπουργείο Εργασίας με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ζητήματα εξάλειψης των εργασιακών διακρίσεων και ισότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση.

Δείτε εδώ.
Σε συνέχεια των συναντήσεων μας, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Οργανισμούς, επισκεφθήκαμε τη δομή του Δικτύου Melissa. Το Melissa Network, πραγματοποιεί ένα πραγματικά αξιοσημείωτο έργο, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο, στον τομέα της υποστήριξης και της ενδυνάμωσης των γυναικών προσφύγων. Παρέχει μια πλατφόρμα δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων, ενώ παράλληλα εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ένταξης που υποστηρίζει τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Δείτε εδώ.
Συναντήθηκα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με τον Πρόεδρο Νικόλαο Αγγελίδη και τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αντώνη Γραβάνη, καθώς και μέλη των Επιμελητηρίων.

Δείτε εδώ.
Κατά την παρουσία μου στην Κομοτηνή, επισκέφθηκα επίσης το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής, καθώς και τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον οποίο με συνόδευσε η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Δείτε εδώ.
Ολοκληρώνοντας τη σειρά συναντήσεων και επισκέψεων που πραγματοποίησα στην Κομοτηνή, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τις νέες και τους νέους της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

Δείτε εδώ.
Συνεχίζοντας τις πανελλαδικές επισκέψεις μου σε Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία/ή και πολλαπλές διακρίσεις σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκα στο συμβουλευτικό κέντρο της εκλογικής μου περιφέρειας, στα Τρίκαλα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό δελτίο τύπου:
https://www.papakostakaterina.gr/επίσκεψη-της-υφυπουργού-κοινωνικής-σ-2/
Επισκέφθηκα το Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλας, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου τέτοιων κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε εδώ.
Ενημερωτική συνάντηση στη Λάρισα, για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη θεομηνία Daniel, παρουσία Κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και όλων των τοπικών φορέων.

Δείτε εδώ.
Στο εναρκτήριο επίσημο δείπνο, του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit με τίτλο «Δημιουργώντας μονοπάτια ευημερίας, σταθερότητας και συνοχής για τη νοτιοανατολική Ευρώπη», στο οποίο προήδρευσε ο συντάκτης του Economist - The World Ahead, κ. Alasdair Ross.

Δείτε εδώ.
Βρέθηκα, στην συνάντηση της ΟΝΝΕΔ, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πλήθος νέων ανθρώπων. Οι απόψεις που αντάλλαξα χθες με τους νέους και τις νέες της ΟΝΝΕΔ με γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας.

Δείτε εδώ.
Παρουσίασα στο περίπτερο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τα ευρήματα της πρωτοποριακής έρευνας του ΚΕΘΙ, σχετικά με τη “Διαδικτυακή βία κατά των νεαρών γυναικών”.

Δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.