Τελευταίες Ειδήσεις

Για τρίτη μέρα καίει η φωτιά στην Κορινθία - Νέο μήνυμα του 112 - Άνοιξε η Κορίνθου-Πατρών


Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.


Το πρωί ήχησε εκ νέου το 112.


Αυτή τη φορά, το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι».


?? Ενεργοποίηση 1??1??2??


?? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Σοφιανά


?? Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι


!? Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών


?? https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki


@hellenicpolice


— 112 Greece (@112Greece) October 1, 2024

Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας.


Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε μήκος 32 χιλιομέτρων. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο στη Λυγιά, όπου έχει μειωθεί η δυναμική της. Αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.


Η κατάσταση τις τελευταίες ώρες δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με τις μεγάλες αναζωπυρώσεις που υπήρξαν χθες. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως σημείωσε  ήδη ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 7  ελικόπτερα, ενώ τα εναέρια μέσα αναμένεται να φτάσουν τα 24 τις επόμενες ώρες. 


«Όλο το βράδυ παλεύαμε με τις διάσπαρτές εστίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν πλέον εξασθενήσει και πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ και υπάρχει και αυξημένη υγρασία που βοηθάει το έργο μας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γιώργος Πάστρας στον ΑΝΤ1.


«Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε μέσα σε χαράδρες με πυκνή βλάστηση, σε δύσβατα μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα και σε κάποια άλλα δεν στέλναμε εμείς δυνάμεις γιατί ήταν πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν», τόνισε ο κ. Πάστρας.


Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η Πυροσβεστική ότι η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, είπε ότι είναι σχετικό πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί μια φωτιά η οποία καίει μέσα σε χαράδρα την ώρα που πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.



 

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν  και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Αττικής. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στα σπίτια. Οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει η φωτιά.




Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε δύσβατο σημείο επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν και έλαβε μεγάλες διαστάσεις ενώ χθες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις.



 

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.