Τελευταίες Ειδήσεις

Λευτέρης Αβραμόπουλος: Η μηνιαία ανασκόπηση – Fake news από τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες”


Καλημέρα φίλες και φίλοι, εύχομαι να έχετε καλό μήνα και μια όμορφη Κυριακή.

Το καλοκαίρι το αφήνουμε πίσω, «φορτώσαμε» μπαταρίες και ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα.

Πριν ξεκινήσω τη σημερινή μου ανασκόπηση σχετικά με τα πεπραγμένα του Αυγούστου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με ζητήματα που το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται ως καταγγελίες από την παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου με επίσημη ανακοίνωση η παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» του κ. Παπαχρήστου έγραφε «διαπιστώσαμε σε ανάρτηση στο Διαύγεια, απευθείας αναθέσεις σε “φίλο” σας με το πόσο να αγγίζει τις 10.000€ για εργασίες βαφής σε διαβάσεις εντός της Καλαμπάκας».

Πρόκειται για fake news καθώς αναφέρεται σε δυο αναθέσεις η μεν πρώτη ύψους 5.994 ευρώ με ΦΠΑ και η δεύτερη ύψους 3.998 ευρώ με ΦΠΑ, οι οποίες περιέχουν εργασίες διαγραμμίσεων διαβάσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικού ποσού 372 ευρώ η μεν πρώτη και 198 ευρώ η μεν δεύτερη.

Δηλαδή σύνολο 500 ευρώ. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση γράφει στην ανακοίνωσή της για 10.000 ευρώ σε διαγραμμίσεις. Ενώ οι μέχρι σήμερα διαγραμμίσεις που έχουν γίνει στην πόλης έγιναν εντελώς δωρεάν μέσω της βοήθειας εθελοντών. Δεν μας κάνει βέβαια εντύπωση. Μέσα στην αγωνία τους να μειώσουν το έργο που επιδεικνύει καθημερινά η Δημοτική μας Αρχή δεν διστάζουν να παραπληροφορούν τους πολίτες με μόνο στόχο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Όπως έχω πει τις απαντήσεις θα τις δίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως κάναμε και την προηγούμενη Πέμπτη.

Ακόμη, θέλω να γνωρίζετε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης έθεσα στον κ. Παπαχρήστο τρία ερωτήματα για τα οποία μέχρι και σήμερα δεν πήρα καμία απάντηση.

Πρώτο ερώτημα, αληθεύουν τα λεγόμενα του πρώην Δημάρχου κ. Αλέκου ότι ειδικός συνεργάτης που προσλήφθηκε και πληρωνόταν από το Δήμο Μετεώρων, δεν πατούσε στο Δήμο αλλά δούλευε για λογαριασμό του Τεχνικού του Γραφείου;

Δεύτερο ερώτημα, γιατί στην θητεία του ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γινόταν απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο νόμος; Ήταν λόγω άγνοιας ή ήθελαν να κρύψουν κάτι από τους πολίτες;

Τρίτο ερώτημα, μας κατηγορούν για τα έργα αποκατάστασης που κάναμε στα χωριά για να επουλωθούν οι ζημιές του Daniel.

Προσκάλεσα τον κ. Παπαχρήστο να ορίσει ποιοι δημοτικοί του σύμβουλοι θέλουν αύριο Δευτέρα στις 7:15 το πρωί να έρθουν στο αμαξοστάσιο του Δήμου και να μεταβούν με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους στα χωριά για να ενημερωθούν για όλα τα έργα. Πάλι καμία απάντηση δεν λάβαμε μέχρι σήμερα. Πάντως εμείς θα τους περιμένουμε. Είναι πασιφανές ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτιμά την άνεση που προσφέρουν οι ξαπλώστρες των παραλίων ή των καναπέδων των σπιτιών τους και όχι την ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση επί του πεδίου με προτάσεις και επιχειρήματα. Δεν πρόκειται πάντως να αφήνουμε τίποτα αναπάντητο αλλά δεν πρόκειται και να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο που έχουν επιλέξει.

Από εκεί και πέρα, αν και ο Αύγουστος είναι ένας μήνας διακοπών οφείλω να ομολογήσω ότι για τον Δήμο μας ήταν άκρως παραγωγικός. Τα χωριά μας και ειδικά η περιοχή του Ασπροποτάμου έσφυζαν από ζωή και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κερδίσαμε το στοίχημα αυτό, καθώς μέσα σε μόλις λίγους μήνες παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του Daniel καταφέραμε να αποκαταστήσουμε βασικές υποδομές όπως ύδρευση και προσβασιμότητα.

Η πρώτη μάχη κερδήθηκε ωστόσο έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο προκειμένου να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα μεγάλα έργα που θα δημιουργήσουν μόνιμες και ανθεκτικές υποδομές. Όπως έχω πει τα χωριά μας είναι για εμάς προτεραιότητα και η περιοχή του Ασπροποτάμου όπως μας έδειξε η τεράστια προβολή που είχε η «πλαζ Αλέκος» έχει πολλά να δώσει στο μέλλον καθώς είναι το «διαμάντι» του Δήμου μας.

Ακόμη, καταφέραμε μέσα από τη στενή συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εξασφαλίσουμε δυο νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 575.000 ευρώ που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, το ποσό των 375.000 ευρώ αφορά την αποπληρωμή των έργων που υλοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα για την αποκατάσταση αγροτικών δρόμων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας βλέποντας τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου Μετεώρων, μας εξασφάλισε αυτό το ποσό προκειμένου να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής μας. Ακόμη, μετά την προβολή που ως Δήμος κάναμε για την ανάδειξη ενός σημαντικού τοποσήμου όπως είναι η «πλαζ Αλέκος» στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου αποφάσισε να μας χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200.000 ευρώ για την υλοποίηση απαραίτητων εργασιών για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής. Ενώ, στα «σκαριά» βρίσκεται και μια επιπλέον ακόμη χρηματοδότηση προκειμένου να αναδείξουμε το μονοπάτι προς το «Μαντάνι του Δαίμονα» που βρίσκεται επίσης σε αυτή την περιοχή και είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Θα ήθελα πραγματικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χρύσα Ντιντή που μέσα από τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε χτίσει αποδίδουμε καθημερινά «καρπούς» με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Φέτος, ήταν ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της. Στην περιοχή μας ξέσπασαν περισσότερες από 7 δασικές πυρκαγιές όλες όμως ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χάρη στον σωστό και έγκαιρο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ευχαριστώ θερμά την Π.Υ. Καλαμπάκας, την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Τρικάλων, το Δασαρχειο Καλαμπάκας, το ΑΤ Μετεώρων που πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συμβάντων. Αλλά και τους εθελοντές που σε πολλές περιπτώσεις με την αυταπάρνησή τους αντιμετώπισαν έγκαιρα ανάλογα γεγονότα προς αποφυγή μεγάλων δυσάρεστων καταστάσεων. Ευχαριστώ ακόμη την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή που βρισκόταν συνέχεια δίπλα μας και η οποία δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος μας, να αναλάβει το κόστος για τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πριν λίγες μέρες είχα την έβδομη συνάντηση με όλους τους Προέδρους των χωριών με στόχο την προετοιμασία ενόψει του χειμώνα. Τους ζήτησα να καταγράψουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον καθαρισμό των ρεμάτων με στόχο να εκπονήσουμε άμεσα τον σχεδιασμό μας προκειμένου να υλοποιήσουμε απαραίτητα έργα για τον μετριασμό των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ήδη συνεργεία του Δήμου και ΔΕΥΑ Μετεώρων έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό φρεατίων, τριγωνικών τάφρων και σωληνωτών από φύλλα, απορρίμματα και άλλα φερτά υλικά. Ανάλογες εργασίες ξεκινούν και στα χωριά μας.

Τον μήνα αυτό εγκαινιάσαμε τρία σημαντικά έργα στα χωριά μας. Κάναμε τα εγκαίνια του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5χ5 στην Καλλιρρόη, της νέας παιδικής χαράς στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και της ανακατασκευασμένης πλατείας στην Παναγία. Ακόμη, έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Λογγά, ένας ναός που είχε υποστεί σημαντικές φθορές κατά τους σεισμούς του 2021 και πλέον, μέσα από τη συνεργασία Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως μας τίθεται προς χρήση από τους κατοίκους του χωριού και κάθε πιστό.

Στις αρχές του μήνα πραγματοποίησα επίσκεψη στον Δήμο του Kelsterbach, του κρατιδίου Έσσεν στην Γερμανία μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της ομώνυμης πόλης και του εκλεγμένου επί πολλά συνεχόμενα έτη δημοτικού συμβούλου, συντοπίτη μας κ. Βασίλειου Αγγέλη.

Στο ταξίδι μου αυτό είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και παράλληλα να αποκομίσω καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται εκεί για την ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Ωστόσο εκείνο που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο είναι το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κ. Όκελ προσφέρει στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε με τον Δήμο του Kelsterbach ένα πλήρως εξοπλισμένο πυροσβεστικό όχημα καθώς και ειδικό ιματισμό για το εθελοντικό σώμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Μετεώρων.

Πρόκειται για μια άκρως συμβολική κίνηση που αντικατοπτρίζει πλήρως τη βούληση που έχουμε για μια στενότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο Δήμων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Όλα αυτά, όμως, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την μεγάλη συμβολή του συντοπίτη μας κ. Βασίλείου Αγγέλη ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου να γίνει αυτή η επίσκεψη και να έχουμε αυτά τα ευχάριστα νέα για τον Δήμο μας.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση είχα και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου αποκάλυψε τη βούλησή του να αυξήσει την χρηματοδότηση ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου όσο αφορά το πρόγραμμα έργων αγροτικής οδοποιίας, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε το περιθώριο το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε περισσότερες προτάσεις για τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων του Δήμου μας. Έτσι ο Δήμος μας είναι έτοιμος να καταθέσει τρεις μελέτες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε διάφορες περιοχές.

Επιπλέον, παραδώσαμε σε δυο ακόμη χωριά μας στην Ασπροκκλησιά και στην Αηδόνα απινιδωτές για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. Ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στα χωριά μας το πρότυπο πρόγραμμα για την εκπαίδευση κατοίκων χωριών στην παροχή πρώτων βοηθειών «Μάθε πρώτες βοήθειες, σώσε μια ζωή» που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Τον Αύγουστο το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Καστανιά, την Αηδόνα, την Παναγία και το Αμπελοχώρι.

Την προηγούμενη Πέμπτη συναντήθηκα με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Κρυσταλία Μαντζανά όπου δρομολογήσαμε τις διαδικασίες προκειμένου ο Δήμος Μετεώρων να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας της Σαρακίνας η οποία καταστράφηκε από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Σεππτεμβρίου. Αν και δεν είναι στη δικαιοδοσία μας πήραμε πρωτοβουλία προκειμένου ένα ιστορικό τοπόσημο της περιοχής να ξανα ζωντανέψει.

Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με την μεγάλη αθλητική γιορτή που ζήσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πλατεία Ρήγα Φεραίου, το LOUX GNC 3on3. Μια σπουδαία αθλητική εκδήλωση η οποία αγκαλιάστηκε από περισσότερους από 200 αθλητές και 50 ομάδες. Στείλαμε παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι στηρίζουμε τον αθλητισμό, στηρίζουμε τη νεολαία μας. Κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε στέλνοντας το μήνυμα μιας εξωστρεφούς πόλης η οποία προάγει τον αθλητισμό και μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Εργαζόμαστε καθημερινά για ένα Δήμο Μετεώρων που αλλάζει. Με όραμα δημιουργίας, συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική που βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε και ελπίζω όσα διαβάσατε να ήταν ενδιαφέροντα.

Λευτέρης Αβραμόπουλος – Δήμαρχος Δ.Σ Μετέωρων – facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.