Τελευταίες Ειδήσεις

Συναντήσεις για την συνύπαρξη του ανθρώπου με την καφέ αρκούδα στην ΠΕ Τρικάλων-Μετεώρων




Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Bear-Smart Corridors* συνεχίζει να προάγει τη αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και καφέ αρκούδας στην ΠΕ Τρικάλων-Μετεώρων με δύο σημαντικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο (27/28 Σεπτεμβρίου 2024).

1.    Πρώτη Συνεδρίαση της Κοινότητας Έξυπνης Συνύπαρξης με την Αρκούδα

·         Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

·         Ώρα: 11:00 – 13:00

·         Τοποθεσία: GiSeMi HUB Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας

Τον περασμένο Μάρτιο, ιδρύθηκε η «Κοινότητα Έξυπνης Συνύπαρξης με την Αρκούδα»**, ένα συνεργατικό εγχείρημα που υποστηρίζει την κοινωνική αποδοχή της καφέ αρκούδας και προωθεί εναλλακτικά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις. Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 – 13:00, στο GiSeMi, με σκοπό την ενημέρωση και την καθιέρωση των βασικών αρχών που θα διέπουν τη λειτουργία τη Κοινότητας, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής σε αυτή.

2.    «Πεζοπορία για τη Συνύπαρξη»

·         Ημερομηνία: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

·         Τοποθεσία: Καταφύγιο Κόζιακα

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά μια ολοήμερη εκπαιδευτική «Πεζοπορία για τη Συνύπαρξη», σε συνεργασία με το καταφύγιο του Κόζιακα και τον Σύλλογο Ορειβασίας - Χιονοδρομίας Τρικάλων, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 από το Χιονοδρομικό Περτουλίου  και θα καταλήξει στο καταφύγιο. Η δράση έχει σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την καφέ αρκούδα και τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης με την άγρια ζωή. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν σημάδια αρκούδας και να ενημερωθούν για τη βιολογία και τη συμπεριφορά της. Με την άφιξη στο καταφύγιο, θα ακολουθήσει μεσημεριανό γεύμα και συζήτηση. Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικά με τη συμβολή του έργου LIFE Bear-Smart Corridors στη βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή, καθώς και θα γίνει ενημέρωση για την «Κοινότητα Έξυπνης Συνύπαρξης με την Αρκούδα». Το βράδυ, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.


Πληροφορίες και Εγγραφή: Για να εγγραφείτε στην πεζοπορία, συμπληρώστε αυτή την φόρμα συμμετοχής. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Περισσότερες πληροφορίες για την πεζοπορία και τρόποι επικοινωνίας στο event στο facebook: https://fb.me/e/1YnxXXBiW4

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους/ες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.

*Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Bear-Smart Corridors στοχεύει στην ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπου και καφέ αρκούδας στην περιοχή Τρικάλων-Μετεώρων, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας των σημαντικών διαδρόμων κίνησης της αρκούδας, της λήψης προληπτικών μέτρων για την εξάλειψη απειλών, καθώς και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, και υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων μέσα από μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

** Στην Κοινότητα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως κτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, κυνηγετικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), ταξιδιωτικοί πράκτορες, αναπτυξιακές εταιρείες, επιχειρήσεις, ΚοινΣΕπ, και άλλοι. Οι εν λόγω εκπρόσωποι θα καλούνται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Κοινότητας, η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Σε περίπτωση που θα θέλατε να συμμετάσχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Γιώργο Χατζηνάκο στο g.chatzinakos@callisto.gr.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τις δράσεις & τα νέα του εδώ.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.