Τελευταίες Ειδήσεις

Τριακόσια εκατομμύρια για έργα δασονομίας στον Ασπροπόταμο αλλά και στα άλλα ορεινά του Νομού Τρικάλων


Δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών και παρεμβάσεις ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώΈργα ορεινής υδρονομίας – Πρόγραμμα AQUA MONTIS

Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας σε κρίσιμες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, τα οποία θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες ρεμάτων.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τις συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία το φθινόπωρο του 2023 θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις φυσικής συγκράτησης υδάτων στα ορεινά της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του εν λόγω προγράμματος στην Αττική και στο σύνολο των κρίσιμων ορεινών λεκανών της χώρας.Η ιστορία των ορεινών υδρονομικών έργων από το 1932» - dasarxeio.com

Με τα ορεινά υδρονομικά έργα επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση και προστασία των εδαφών, η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην ορεινή ζώνη, ενώ στην πεδινή ζώνη μειώνεται η πλημμυρική αιχμή, προστατεύονται τα εδάφη από αποθέσεις και διαβρώσεις, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αντιπλημμυρικών έργων, μειώνεται η ποσότητα των φερτών υλικών που καταλήγουν στις πεδινές κοίτες, αυξάνεται η διάρκεια ζωής των ταμιευτήρων και μειώνεται το κόστος συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Πρόκειται για απαραίτητες παρεμβάσεις καθώς τα υφιστάμενα έργα υπό την επίδραση πολύ δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών επί πολλές δεκαετίες, χρειάζονται άμεσα συντήρηση και επισκευή για να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία αλλά και στην ορθή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος διευθέτησης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 200.000.000 ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης στα 600.000.000 ευρώ. Η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2027 για την πρώτη φάση έργων ύψους 200.000.000 ευρώ και έως το πρώτο τρίμηνο του 2029 για τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

trikalaideesΈργα Υποδομής - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Ε.

1.    Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται  αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

2.    Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων

Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας ανάλογα με τις δυνατότητές τους, με την κατάρτιση Δασοπονικών Μελετών (ΔΜ). Με το έργο αυτό οργανώνεται η δασοπονία για την αποτελεσματικότερη προστασία, συντήρηση και ανάπτυξη των δασών και της διηνεκούς απολήψεως καρπώσεων.
Τα δεδομένα των ΔΜ θα εισάγονται σε μια Ενιαία Βάση Δεδομένων από την οποία θα μπορούν να εξαχθούν άμεσα και ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση κάθε δάσους στην Ελλάδα. Με την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τηλεπισκόπησης, θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής επεξεργασίας μεγάλων όγκων δεδομένων με αυξημένη ακρίβεια και ταχύτητα. Η Ενιαία Βάση Δεδομένων θα διασυνδέεται με το πλαίσιο διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura, με τα αντιπυρικά σχέδια και τα έργα Anti Nero, με τα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και με το Σύστημα Απογραφής και Παρακολούθησης Δασών. Στο μέλλον θα συνδεθεί με Πληροφοριακά Συστήματα Εθνικής Βάσης Δεδομένων, αλλά και με τα υπο αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ).
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 15.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.