Τελευταίες Ειδήσεις

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Αλλαγή σκυτάλης μετά από 40 χρόνια στον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας


Νέα δεδομένα ισχύουν τα διοικητικά πεπραγμένα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία από τις αρχές Ιουλίου. Μετά από 40 χρόνια τα αδέρφια Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης, παρέδωσαν τη διοίκηση της επιχείρησης στη νεότερη γενιά και συγκεκριμένα στα παιδιά τους, οι οποίοι έχουν πλέον την πλήρη ευθύνη για τα επόμενα βήματα της γαλακτοβιομηχανίας.


Πλέον, καθήκοντα προέδρου ασκεί  ο Στέλιος Σαράντη, διαδεχόμενος τον πατέρα του Δημήτρη στη συγκεκριμένη θέση, ενώ ο έτερος Στέλιος Σαράντης, διαδέχθηκε τον πατέρα του Μιχάλη. Στη νέα διοίκηση συμμετέχουν επίσης η Ζωή και ο Μιχάλης Σαράντης ο νεότερος με καθήκοντα αντιπροέδρου και μέλους αντίστοιχα και η Μαρίνα και ο Γιώργος Σαράντης με καθήκοντα μέλους και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Οι διοικητικές αλλαγές έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και στο ΓΕΜΗ, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή και τα μελλοντικά βήματα της επιχείρησης.


Η έναρξη δραστηριοποίησης του Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη

Η απερχόμενη γενιά, ήτοι οι Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης βρίσκονταν στην επιχείρηση από το 1985, όταν αποφάσισαν να ηγηθούν της μικρής οικογενειακής επιχείρησης με αντικείμενο την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Αντλούν την καταγωγή τους από το Περιβόλι Γρεβενών, ενώ από πολύ νωρίς διατηρούσαν άρρηκτη σχέση με τον πρωτογενή τομέα. 


Kαθοριστικής σημασίας στην πορεία τους έως τώρα διαδραμάτισε η αναβίωση της συνεταιριστικής βιομηχανίας Όλυμπος, που είχαν ιδρύσει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να συγκεντρώνουν το γάλα της περιοχής και να παρασκευάζουν αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα. H συγκεκριμένη εταιρεία βρέθηκε το 2000 ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Ωστόσο παρά τα χρέη των 10 εκατομμυρίων που είχε τότε, οι αδελφοί Σαράντη την απέκτησαν και κατάφεραν να τη διασώσουν και να την αναπτύξουν με μεθοδικότητα και επιχειρηματική στρατηγική. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Σαράντης είχαν ήδη στην ιδιοκτησία τους τη βιομηχανία ΤΥΡΑΣ. Εξαγοράζοντας τον Όλυμπο, οι δύο επιχειρηματίες ξεκίνησαν την παραγωγή και εμπορική διάθεση φρέσκου γάλακτος.


Η είσοδος στα αναψυκτικά

Το 2020 τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία έκαναν μία ακόμα κίνηση, εκτός γαλακτοβιομηχανίας, εξαγοράζοντας αυτή τη φορά την εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφα, με έδρα τα Τρίκαλα, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. Η Κλιάφα διαθέτει πλέον νέο εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης στα Τρίκαλα, μετά από επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά απέκτησαν την εταιρεία εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού, Δουμπιά. Η Δουμπιά είχε εκτεθεί προς πώληση από την Μαλαματίνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό τα υπέρογκα χρέη της δεύτερης, η οποία εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τον όμιλο Μάντη.


Ακολούθησαν οι εξαγορές της χειμαζόμενης γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, μέσω της οποίας έχουν ήδη κυκλοφορήσει αρκετά προϊόντα στη βόρεια Ελλάδα.


Εδραιωμένη παρουσία στα Βαλκάνια

Ο όμιλος διατηρεί εδραιωμένη παρουσία και στα Βαλκάνια με βιομηχανική παραγωγή στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το ξεκίνημά τους εκεί σηματοδοτείται το 1999 όταν απέκτησαν την Tyrom και ίδρυσαν το πρώτο τους εργοστάσιο στη Ρουμανία. Το 2011 δημιούργησαν και ένα ακόμη εργοστάσιο στην ίδια χώρα, ισχυροποιώντας την παρουσία τους εκεί με τη θυγατρική εταιρεία, Fabrica de Lapte Brasov. Η συγκεκριμένη θυγατρική έχει στο ενεργητικό της που

υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δεκαετίας, ενώ ακολούθησε μία ακόμα επένδυση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρα μας. Σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ. Νεότερη κίνηση είναι το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, με συνολική επένδυση να άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας.


Θυμίζουμε ότι το πρώτο βήμα στην παραγωγή χαλουμιού, έγινε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης.


Του Γιώργου Λαμπίρη


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.