Τελευταίες Ειδήσεις

Σε επιφυλακή το Ισραήλ: Φόβοι για χτύπημα του Ιράν 12-13 Αυγούστου - Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή


Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.


Σσύμφωνα με ξένες μυστικές υπηρεσίες, τα σχέδια της Τεχεράνης για το πλήγμα θα αφορούν την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.


Όπως μετέδωσε το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει επίθεση του Ιράν, σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.


Δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό το χτύπημα. Υπάρχουν πληροφορίες επίσης, ότι η Χεζμπολάχ μετακινεί τον προσωπικό της αλλά και στρατιωτικά εφόδια από τη Βηρυτό για να μην πληγεί σε περίπτωση που υπάρχει χτύπημα από το Ισραήλ. Συμφωνα παράλληλα με αραβική εφημερίδα που είναι στο Λονδίνο, δύο μέλη του πολιτικού γραφείου του της Χαμάς σκοτώθηκαν μαζί με άλλα τρία στελέχη, ανώτερα στελέχη της Χαμάς, σε τούνελ στην περιοχή της πόλης της Γάζας.


Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και μαχητικά στη Μέση Ανατολή


Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ. Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.


Σε συναγερμό το Ισραήλ - SOS για πιθανούς στόχους


Τις τελευταίες ώρες, οι Ισραηλινοί πολίτες σπεύδουν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μεταδίδει το CNN προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις των βασικών αγαθών καταγράφουν άνοδο. Οι πολίτες αγοράζουν κυρίως προιόντα που αντέχουν στο χρόνο, όπως κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό όπως και μωρομάντηλα. Σημειώνεται ότι, οι δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ έχουν εκδώσει οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης διανέμοντας ένα αρχείο που έχει μια λίστα με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια όταν θα υπάρξει ανάγκη και έναν κατάλογο με καταφύγια βομβών.


Πιθανοί στόχοι 


Χάιφα


Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχόμενης επίθεσης. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.


Τελ Αβίβ


Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος. Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο – πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός – κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων


Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων


Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.


Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.


SOS για ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα


Προειδοποίηση για πιθανή προσπάθεια να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα φέρεται να έχουν απευθύνει υπηρεσίες ασφαλείας του εξωτερικού. Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε επαγρύπνιση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επί ιρανικού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.