Τελευταίες Ειδήσεις

Πακέτο βοήθειας 101,5 εκατ. ευρώ για την Θεσσαλία προτείνει η Κομισιόν

 


Την Τρίτη 27 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χρηματοδοτική στήριξη ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πλημμυρών που έπληξαν τις χώρες αυτές το 2023.

Το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής: 378,8 εκατομμύρια ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημίες από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023· 428,4 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία και 5,2 εκατομμύρια ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023· 101,5 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023· και 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για τις ζημίες από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα ειδικό μέσο για τη στήριξη των κρατών μελών ώστε να ανακάμψουν μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές μεγάλων διαστάσεων και να σταθούν αλληλέγγυα με όσους επλήγησαν. Η βοήθεια αυτή όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και βοήθεια για δαπάνες έκτακτης ανάγκης, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να ανασυγκροτηθούν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.»

Η παρούσα πρόταση χρηματοδότησης αποτελεί συνέχεια των αιτημάτων παροχής βοήθειας από το ΤΑΕΕ από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η χρηματοδοτική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία μόνο δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.

Από την ίδρυσή του το 2002, το ΤΑΕΕ έχει εκταμιεύσει πάνω από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις σε 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Türkiye).

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.