Τελευταίες Ειδήσεις

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα


Σε τροχιά πολύ δύσκολων ισορροπίων και αβεβαιότητας εισέρχεται η Γαλλία μετά την αναπάντεχη ανατροπή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών καθώς, παρόλο που η ακροδεξιά ήρθε τρίτη στην κατανομή εδρών χάνοντας το προβάδισμα της, ούτε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ούτε οι κεντροδεξιοί του Μακρόν έχουν αυτοδυναμία.


ΟΠρόεδρος Μακρόν θα πρέπει τώρα να επιλέξει μια προσωπικότητα, είτε από την αριστερά είτε από την κεντροδεξιά,  με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στις δυο πρώτες δυνάμεις στην γαλλική βουλή.


Ενα πολύ δύσκολο στοίχημα που, σύμφωνα με αναλυτές στην Γαλλία, δεν θα επιτρέψει εύκολα στην χώρα να εισέλθει σε μια κανονικότητα καθώς ο κίνδυνος πολιτικής και θεσμικής παράλυσης είναι ορατός.


Αναπάντεχη ανατροπή και κατακερματισμός δυνάμεων


Η αναπάντεχη ανατροπή, στέρησε από την Εθνική Συσπείρωση την πρώτη θέση στην κατανομή εδρών, δίνοντας της μόνο 138 με 145 έδρες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, ενώ έφερε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 177 και 192 έδρες και τους φιλελεύθερους του Μακρόν στην δεύτερη ανάμεσα σε 152 με 158 έδρες.


Η ανατροπή, που διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις, οφείλεται κυρίως στην μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, με την συμμετοχή στον δεύτετο γύρο να είναι στο 67%, ελαφρώς υψηλότερη από τον πρώτο γύρο καταρίπτοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η κινητοποίηση φαίνεται ότι λειτούργησε υπέρ της αριστεράς ενώ η απόσυρση υποψηφίων υπέρ των ισχυρότερων αντιπάλων της Εθνικής Συσπείρωσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια άλλαξε τις δυναμικές και τους συσχετισμούς δυνάμεων.


Ωστόσο, το «Ρεπουμπλικανικό μέτωπο», όπως ο γαλλικός Τύπος έχει βαφτίσει την σύμπραξη αριστεράς και κεντροδεξιάς εναντίον της Μαρίν Λε Πεν, είναι κατακερματισμένο και εκτιμάται ότι η συνεργασία ανάμεσα στις ετερόκλητες δυνάμεις της θα είναι πολύ δύσκολη.


Εκτός των πολύ μεγάλων διαφορών ανάμεσα στους κεντροδεξιούς και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν μεγάλες εσωτερικές διαφορές και διαφωνίες, κυρίως ανάμεσα στους κεντροαριστερούς σοσιαλιστές του Ραφαέλ Γκλυκσμάν και των ριζοσπαστικών αριστερών της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.


«Με τρία μπλοκ εδρών περίπου ίσου μεγέθους, δεν υπάρχει προφανής κυβερνητική πλειοψηφία στη νέα βουλή. Ο πρόεδρος Μακρόν θα προσπαθήσει να διευρύνει την κεντρώα συμμαχία του στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αλλά θα αντιμετωπίσει απαιτήσεις να παραδώσει την εσωτερική εξουσία σε έναν συμβιβαστικό πρωθυπουργό», ανέφερε η εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων Εurasia, στην πρώτη ανάλυση της για τα αποτελέσματα των εκλογών.


Και εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να επιλυθεί η εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση, με ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να έχει το σενάριο ενδεχόμενης συμφωνίας για μια ευρύτερη κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς όμως να αποκλείεται και το σενάριο μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης και νέων εκλογών μετά από δώδεκα μήνες.


Ο Μακρόν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μέσα στις επόμενες μέρες αλλά από χθες το βράδυ η άποψη που επικρατεί στο Παρίσι είναι ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια πολιτική κυβέρνηση και να αποφύγει την προοπτική νέων εκλογών.



Εορτασμοί της αριστεράς, πόλωση και επεισόδια


Λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία Republique, στην καρδιά του Παρισιού,  ένα αμέτρητο πλήθος γιορτάζει τη νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου αλλά κυρίως αυτό που θεωρεί ως ήττα της ακροδεξιάς της Μαρίν Λε Πεν. Μέσος όρος ηλικίας πιο κάτω από τα τριάντα, σημαίες της Παλαιστίνης περισσότερες από τις γαλλικές σημαίες, παλαιστινιακά φουλάρια, πυροτεχνήματα και συνθήματα όπως «Γάζα, Γάζα το Παρίσι είναι μαζί σου», «η νεολαία αναθεματίζει το Εθνικό Μέτωπο» και «τους στείλαμε στο υπόγειο».


«Δεν το περιμέναμε ότι θα κερδίσουμε αν και τις τελευταίες μέρες στην εκστρατεία βλέπαμε ότι πολλοί ήταν αυτοί που μας έλεγαν ότι είχαν να ψηφίσουν χρόνια ή ότι δεν είχαν ψηφίσει ποτέ αλλά ότι τώρα στον δεύτερο γύρο θα ψήφιζαν και θα ψήφιζαν αριστερά», μας λέει μια κοπέλα γύρω στα εικοσιπέντε που αναγκάζεται να φωνάζει για να μπορούμε να ακούμε αυτά που λέει μέσα από την οχλαγοχή, τα συνθήματα και τα κύματα χειροκροτημάτων.


Για να περπατάμε στην πλατεία πρέπει διαρκώς να σπρώχνουμε διακριτικά το πλήθος γύρω μας που γιορτάζει το αναπάντεχο αποτέλεσμα των εκλογών.


«Η Ανυπότακτη Γαλλία (του Ζαν-Λυκ Μελανσόν) έδωσε τον ρυθμό, αν δεν είμασταν εμείς να κάνουμε την εκστρατεία πόρτα πόρτα τις τελευταίες μέρες δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα», μας λέει ένας νεαρός, με το παλαιστινιακό του φουλάρι να πέφτει πάνω στο στήθος του.


«Ο Μακρόν πρέπει τώρα να μας αφήσει να κυβερνήσουμε, αρκετά με την δεξιά», φωνάζει κι αυτός γιατί το πλήθος γύρω μας έχει πάλι αρχίσει να ζητωκραυγάζει.


Ξαφνικά, στην λεωφόρο Republique, στην αρχή της κεντρικής πλατείας Republique, μασκοφόροι ανάβουν φωτιά σε ποδήλατα και χαρτόνια στην μέση του δρόμου και αρχίζουν να πετάνε μπουκάλια και πέτρες στην αστυνομία που είχε από νωρίς ζώσει την πλατεία. Μπουκάλια σπάνε δίπλα στα πόδια μας, δυνατοί κρότοι σαν μικρές εκρήξεις, δακρυγόνα, φωνές, βρισιές.


«Αφού κερδίσαμε, γιατί τα κάνουν όλα αυτά;»


«Δεν καταλαβαίνω. Πάντως είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουμε δύσκολη περίοδο μπροστά μας».


Η μεσήλικη γυναίκα που ρώτησε και ο συνομήλικος της περίπου άντρας που της απάντησε είναι δίπλα μας, ακριβώς πίσω από την πρώτη γραμμή των ΜΑΤ της γαλλικής αστυνομίας όπου αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε.


Τα επεισόδια δεν ήταν μεγάλης κλίμακας, οι μασκοφόροι μια πολύ μικρή ομάδα στην πλατεία Republique και το υπόλοιπο Παρίσι συνέχιζε στους κανονικούς ρυθμούς της Κυριακάτικης καλοκαιρινής νύχτας. Σε κάποιες άλλες πόλεις, όπως στη Νάντη και στην Λυών έγιναν και εκεί τα ίδια.


Αλλά οι εικόνες αυτές φοβίζουν τους μετριοπαθείς αριστερούς και ακόμα πιο πολύ τους κεντροδεξιούς του Μακρόν.


«Πως θα καταφέρει ο Μακρόν να συνεργαστεί με τους αριστερούς είναι άγνωστο», μας είπε ένας καθηγητής πανεπιστημίου, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βρει τους μετριοπαθείς της αριστεράς αλλά μετά αυτοί θα έχουν απέναντι τους τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς».


«Μπορεί να μην κέρδισε την μεγάλη νίκη η ακροδεξιά αλλά τα δύσκολα για την Γαλλία μόλις τώρα αρχίζουν. Η κοινωνία είναι πολωμένη και η πόλωση αυτή θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Το Ρεπουμπλικανικό μέτωπο κράτησε απέναντι στην Λε Πεν αλλά είναι τόσο κατακερματισμένο που η χώρα θα κυλήσει γρήγορα στην ακυβερνησία και την παράλυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.