Τελευταίες Ειδήσεις

Δήλωση του Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου.


Η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών απο την καταιγίδα Daniel στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, αναδεικνύει την ανάγκη οι φορείς των Τρικάλων να ξεσηκωθούν για την προστασία αυτού του διαμαντιού της περιοχής, απέναντι στην προσπάθεια εγκατάλειψης με στόχο την ιδιωτικοποίησή του.

            Η κ. Μακρή, υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας στην ερώτηση, ανέλαβε να υπερασπιστεί το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ που με το νόμο Κεραμέως διέλυσε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών και μετέφερε και το Δάσος Περτουλίου στις λεγόμενες εταιρίες διαχείρισης πανεπιστημιακής περιουσίας (στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΑΠΘ), ως προτελευταίο βήμα πριν την ιδιωτικοποίησή του.

            Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και στη συζήτηση της ερώτησης, αυτή την περίοδο διακινείται ερωτηματολόγιο στο ΑΠΘ, από  γνωστή εταιρία με βάση το οποίο ανοίγει η συζήτηση για την “αύξηση των ιδίων εσόδων του ιδρύματος... από  επιβολή διδάκτρων σε προγράμματα σπουδών, παροχή υπηρεσιών από επιχειρηματική δραστηριότητα στα  αγροκτήματα και πανεπιστημιακά δάση, πώληση προϊόντων και περαιτέρω αξιοποίησης της υλικής και άυλης περιουσίας του Πανεπιστημίου”.

Είναι πρόκληση. Ενώ η κυβέρνηση κόβει ακόμη περισσότερο  την ήδη κουτσουρεμένη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων κατά 70% την τελευταία δεκαετία, τα εξωθεί να αναζητήσουν έσοδα από τις τσέπες των σπουδαστών και των οικογενειών τους και από κερδοσκοπική αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων   Η πρόθεση για τη λεγόμενη “αξιοποίηση” του Δάσους Περτουλίου δεν είναι καινούργια, δηλαδή η παράδοσή του σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα το μετατρέψει σε “απαγορευμένη γη” για τους κατοίκους και το λαό, αφού ακόμα και η επίσκεψη θα εξαρτάται απο το μέγεθος τη τσέπης. Έχουμε πείρα από τέτοιες “επενδύσεις” και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (βλέπε Κουκουναριές στη Σκιάθο) και της Ελλάδας.

            Όμως, οι πρόσφατες πλημμύρες και οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή, αλλά και τα μερεμέτια που έγιναν και μέσα σε λίγο διάστημα οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, απέδειξαν ότι αυτό που απαιτείται είναι η προστασία και σήμερα η αποκατάσταση του Δάσους να αποτελέσει υπόθεση των επιστημόνων και των ειδικών δασολόγων που αξιοποιούσαν για ερευνητικούς σκοπούς το διαμάντι των Τρικάλων κρατώντας το ανοιχτό για να μπορεί να το χαίρεται ο λαός της περιοχής και όλης της Ελλάδας.

            Δεν είναι τυχαίο ότι το ΓΕΩΤΕΕ σε αναφορά του μετά τις πλημμύρες καταδικάζει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης με το νόμο Κεραμέως, μιλάει ξεκάθαρα για εγκατάλειψη του Δάσους που μπορεί να οδηγήσει σε νέα θλιβερά συμβάντα όπως αναφέρει όπως δασική πυρκαγιά, νέες κατολισθήσεις, υποβάθμιση του Δάσους συνολικά.

            Το παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών που αξιοποίησε και η κ. Μακρή στην απάντηση της επίκαιρης ερώτησης, είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε κυβέρνηση, μετά από μια καταστροφή. Τα ίδια αντιμετωπίζουν οι πληγέντες, ήδη τον δέκατο μήνα μετά τις πλημμύρες σε όλη τη Θεσσαλία. Πίσω όμως απο αυτή την τακτική κρύβεται η γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, η στρατηγική της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει οτιδήποτε αφορά τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και ταυτόχρονα αναδεικνύει ακόμα και την καταστροφή ως ευκαιρία για νέες κερδοφόρες μπίζνες για το κεφάλαιο.

            Το λέμε ξεκάθαρα: Κάτω τα χέρια από το Δάσος Περτουλίου! Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των καταστροφών. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίησή του. Να παραμείνει στη διαχείριση του ΑΠΘ και του τμήματος Δασολογίας, ανοιχτό για όλο το λαό! Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή με τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αντιλαϊκά της σχέδια και να προχωρήσει στις επείγουσες εργασίες για να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να μην καταστραφεί το Δάσος Περτουλίου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.