Τελευταίες Ειδήσεις

Κατεχόμενα: Η προκλητική δήλωση Ερντογάν, η απάντηση της Κομισιόν και η ομιλία Μητσοτάκη


Στα Κατεχόμενα στρέφονται τα βλέμματα εν αναμονή της ομιλίας Μητσοτάκη μετά την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν.


Ο έλληνας πρωθυπουργός -ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή- αναμένεται να απαντήσει στις προκλήσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας εκ νέου τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. 


O Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, στις 8.30 το απόγευμα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις 7:45.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.


«Τιμούμε όσους χάθηκαν»


Νωρίτερα το πρωί, ο έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του σημείωσε: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: ”Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».



Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάρισαν ότι «οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες».


«Εκφράζονται ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», επισήμαναν, απαντώντας και στους υπαινιγμούς του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε τον έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, για δηλώσεις «εκτός πραγματικότητας».


«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».


«Το Κυπριακό παραμένει έως σήμερα ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής»


«Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου», επισήμανε σε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες επανένωσης του τελευταίου διχασμένου κράτους μέλους της ΕΕ.


«Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.