Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Πρεβέντης: Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Αχλαδέας


«  ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ »

{ Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Αχλαδέας»

Στις 7 Ιουλίου 2024,δηλαδή πριν από 11 ημέρες ,πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του κ. Κώστα Σγουραλή στο Λαογραφικό Μουσείο Αχλαδέας με θέμα: « Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις».

Σήμερα δέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά στο γραφείο μου στο δημαρχείο, την επίσκεψη του αγαπητού μου φίλου Κώστα.

Στη συζήτησή  μας για την πορεία της δημοτικής αρχής έφθασε η κουβέντα  στις εντυπώσεις από την έκθεση, στην οποία σημειωτέον κατόπιν πρόσκλησής του είχα παρευρεθεί.

Δεχόμενος «έντονες επικρίσεις», γιατί δεν έγραψα κάτι, θεώρησα σκόπιμο, έστω και καθυστερημένα να γράψω για το γεγονός.

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ

Στο φιλόξενο περιβάλλον του Λαογραφικού Μουσείου  Αχλαδέας Καλαμπάκας, στις 7 Ιουλίου ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Σγουραλή ,  με τίτλο « Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις».

Η έκθεση αποτέλεσε μια νοσταλγική αναδρομή στην εποχή που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ,μια εποχή γεμάτη προκλήσεις,  αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Κώστας Σγουραλής ,δημιουργός του Λαογραφικού  Μουσείου και αφοσιωμένος συλλέκτης στιγμών του παρελθόντος ,μας προσκάλεσε να βυθιστούμε σε μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών που καταγράφουν τη ζωή σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια .

Με το βλέμμα του φακού του, αιχμαλωτίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων ,τη σκληρή τους δουλειά ,τις οικογενειακές στιγμές και τις γιορτές, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα και το πνεύμα της εποχής με μοναδικό τρόπο.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης» Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις» αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα μιας περιόδου όπου οι άνθρωποι ξεκίνησαν από το μηδέν!

Μετά τις καταστροφές του πολέμου, οι οικογένειες  της Καλαμπάκας και των γύρω χωριών βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανάγκη να ξαναχτίσουν τις ζωές τους από το μηδέν. Τα σπίτια ήταν ερειπωμένα, τα χωράφια παρατημένα και οι συνθήκες διαβίωσης σκληρές. Όμως παρά τις δυσκολίες ,η ανθρώπινη ψυχή άντεξε και άνθισε!!!

Στην εποχή εκείνη οι άνθρωποι δεν είχαν την πολυτέλεια των υλικών αγαθών . Φορούσαν απλά ρούχα ,πολλές φορές ραμμένα στο χέρι και τα παιδιά έπαιζαν με αυτοσχέδια παιχνίδια.

Οι εικόνες αυτές αποτυπώνονται έντονα στις φωτογραφίες του κ. Σγουραλή, μεταφέροντάς μας σε μια περιόδο όπου η έλλειψη των ανέσεων συνοδευόταν από μια βαθιά αίσθηση κοινότητας και αλληλεγγύης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις φωτογραφίες της έκθεσης ,οι άνθρωποι εμφανίζονται φορώντας τα καλά τους ρούχα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης παρά τις δυσκολίες, διατηρούσαν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια τους!

Οι γιορτές  και οι ειδικές περιστάσεις ήταν στιγμές χαράς και ευκαιρίες να φορέσουν τα καλύτερά τους ρούχα, να νιώσουν όμορφα και να ξεχάσουν για λίγο τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι μαρτυρίες μιας εποχής που, αν και δύσκολη ,ήταν γεμάτη από ανθρώπινες στιγμές ,χαμόγελα και ελπίδα!!!

Ο Κώστας Σγουραλής ,μέσα από την έκθεση αυτή, όχι μόνο διατηρεί ζωντανές τις αναμνήσεις του παρελθόντος ,αλλά και αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους που βίωσαν εκείνη την εποχή.

Οι « Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις» αποτελούν μια πολύτιμη κληρονομιά ,προσφέροντας στους επισκέπτες του μουσείου τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης συγκέντρωσαν πάρα πολύ κόσμο, που ήρθε να τιμήσει το έργο του κ. Σγουραλή και να θαυμάσει τις φωτογραφίες που φέρνουν  στο φως τη δύναμη και την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος.

Οι « Ασπρόμαυρες Ενθυμίσεις» δεν είναι απλά μια έκθεση φωτογραφίας ,αλλά μια εμπειρία που αγγίζει τις καρδιές όλων μας, θυμίζοντάς μας την αξία της μνήμης και της ιστορίας.

Κώστας Πρεβέντης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.