ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Έχουν περάσει πάνω από 10 μέρες από το πρώτο κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων, ιστορικά στη χώρα μας και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου από τον κρατικό μηχανισμό παραμένουν ελλιπή και για αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους.
Παρότι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε από τις 11 Ιούλη στην περιοχή της Καλαμπάκας ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η προέλευση των μολυσμένων ζώων, δηλαδή πως εισήλθε η πανώλη στη χώρα μας.
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης για ακόμη μια φορά βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στου ίδιους τους κτηνοτρόφους , αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Έτσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική της ατομικής ευθηνής .
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δια στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διαθέτει μόλις εννιά (9) υπαλλήλους! Προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα.
Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μία πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Επίσης, κουβέντα δεν έχει ειπωθεί για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να θανατώσουν τα ζώα τους καθώς σε λίγο διάστημα θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024.
Η πανώλη έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κτηνοτρόφοι έγιναν «μπαλάκι» στα χέρια των γαλακτοβιομήχανων. Ο λύκος ως γνωστό στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όπως και στις πλημμύρες των προηγούμενων χρόνων (πχ Ιανός και πολύ περισσότερο Daniel) , έτσι και τώρα ο κρατικός μηχανισμός, οι περιφερειακές αρχές και οι δήμοι φαίνονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις και να στηρίξουν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», στο πλευρό των κτηνοτρόφων καλεί όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα ώστε:
- Να μην εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης
-Μέριμνα ώστε να μην χαθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων που θανατώθηκαν τα ζώα τους
Τρίκαλα 22 Ιούλη 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.