Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τις βάσεις εισαγωγής, " 48.000 κενές θέσεις στην τετραετία εφαρμογής της ΕΒΕ. Η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει την πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια"

 Εικόνα που περιέχει κείμενο, γραμματοσειρά, γραφικά, γραφιστική

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα


Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται για μια ακόμη χρονιά να επιβεβαιώσει τη συρρίκνωση και την αποδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστημίου μέσω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι και χιλιάδες θέσεις να μένουν κενές - κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Από τις 62.248 διαθέσιμες θέσεις για το 2024 καλύφθηκαν οι 52.128. Περισσότερες από 10.000 θα μείνουν κενές ακόμη και σε κεντρικά πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ, αλλά και περιφερειακά όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και Ιωαννίνων.

Μάλιστα, σε ορισμένα Τμήματα έμειναν κενές ακόμα και το 50% των προσφερόμενων θέσεων.

Συνολικά στην τετραετία που εφαρμόζεται ο «κόφτης» της ΕΒΕ έχουμε 48.000 κενές θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ. Είναι πλέον σαφές πως το σχέδιο της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, υποτιμώντας, υποχρηματοδοτώντας και απαξιώνοντας τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και αποκλείοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες νέες και νέους.

Παράλληλα, οι «αποκλεισμένοι της ΕΒΕ» στέλνονται ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση καταπατώντας το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί πραγματική απειλή για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ποιοτική μόρφωση, διαλύοντας μαζί με τα ΑΕΙ ολόκληρες τοπικές κοινωνίες και οικονομίες σε όλη τη χώρα. Η ανάγκη προάσπισης του δημοσίου Πανεπιστημίου είναι πλέον κομβική. Οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ακαδημαικός κόσμος, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, δίνουμε από κοινού τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης. Η Νέα Αριστερά θα πρωτοστατήσει σε αυτή την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.