Τελευταίες Ειδήσεις

UNESCO: ΜΕΤΕΩΡΑ – Γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας

 


Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κέντρου Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης [ΚΕΝΑΚΑΠ] είναι η αναγνώριση από το  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ της UNESCO του  Γεωπάρκου Μετεώρων Πύλης.

Είμαστε σε θέση με την εικονική περιήγηση να δούμε τα τοπία, τα μνημεία, τους χώρους γεωλογικής κληρονομιάς, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, τα χρώματα και τη φυσική ομορφιά των γεοπάρκων μας.





Μια από τις περιοχές που φιλοξενούν γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας, όπως έχουν οριστεί μετά από αξιολόγηση ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ της UNESCO από το Συμβούλιο GLOBAL GEOPARKS της UNESCO, είναι και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Μετεώρων Πύλης UNESCO, ένα από τα 11 Παγκόσμια Γεωπάρκα που προτάθηκαν το 2024!


Σημαντική παγκόσμια διάκριση για την Νομό και την περιοχή μας. Φωλιασμένο εντός της γραφικής περιφέρειας της Θεσσαλίας στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Μετεώρων Πύλης, φημίζεται για τις πανύψηλες κολώνες ψαμμίτη των Μετεώρων που φτάνουν σε ύψη έως και 300 μέτρα.

Κουρνιασμένες στην κορυφή αυτών των «στηλών του ουρανού» είναι τα εμβληματικά βυζαντινά μοναστήρια, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 13ου και 16ου αιώνα.

Διακοσμημένα με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, οι οποίες σηματοδοτούν ένα βασικό στάδιο στην ανάπτυξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής και προσφέρουν μια εικόνα για την πλούσια θρησκευτική ιστορία και την καλλιτεχνική κληρονομιά της περιοχής.

Μεταξύ των άλλων γεωλογικών θαυμάτων του γεωπάρκου είναι και οι σχηματισμοί Ταφονίου της Καλαμπάκας, με μοτίβα κηρήθρας που χαράσσονται στον βράχο από χιλιετίες διάβρωσης.

Στο δυτικό τμήμα του γεωπάρκου, τα βουνά της Πίνδου προσφέρουν ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της βιοποικιλότητας και της υπαίθριας υπαίθρου με τραχιές κορφές, αλπικά λιβάδια, καταπράσινα δάση και λιανδρικά ποτάμια.

Περπατώντας μέσα από το μοναδικό έδαφος της περιοχής, οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν σπάνια είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένου του Χαλκηδόνιου κρίνου (Lilium chalcedonicum) και του ενδημικού χασμόφυτου Centaurea kalambakensis που ευδοκιμούν στα ξεχωριστά μικροκλίματα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.