Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για την έκθεση της ΤτΕ, "Η κούρσα αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια συνεχίζει αμείωτη, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής"


Για περαιτέρω όξυνση της στεγαστικής κρίσης προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας, με το στεγαστικό να αποτελεί το μείζον κοινωνικό ζήτημα, ιδίως στα αστικά κέντρα. Η αύξηση στην κατώτατη τιμή που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 αγγίζει ακόμα και το 66,4%.

Και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα σύμφωνα με τη μελέτη της ΤτΕ.

Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 συγκριτικά με το 2023, ενώ για το σύνολο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σημαντικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%.

Η κούρσα αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια συνεχίζει αμείωτη , γεγονός που θα επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι ασπιρίνες. Η στέγη είναι κοινωνικό δικαίωμα και ως τέτοιο πρέπει να διασφαλιστεί. Χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή πολιτικής. Με δραστικό περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλήρη απαγόρευση για νομικά πρόσωπα, κατάργηση της Golden Visa, μέτρα για πλαφόν στα ενοίκια, Δημιουργία Τράπεζας Ενοικιαζόμενης Στέγης, γενναίο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης.

Στην ίδια έκθεση καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την άυξηση του εισοδήματος των πολιτών λόγω της ονομαστικής άυξησης στον κατώτατο μισθό. Οι αυξήσεις είναι σημαντικά συγκρατημένες στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν έχουν περάσει στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη το 2019 για αναστροφή του brain drain έχει μείνει στο κενό, αφού οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και χαμηλοί μισθοί αποτελούν τον κύριο μοχλό τόνωσης των κερδών και ενεργοποίησης της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, πράγμα που αποθαρρύνει κάθε εργαζόμενο και ειδικά αυτούς με υψηλή εξειδίκευση.

Είναι πια σαφές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το σύστημα εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη επιδιώκουν να μετατρέψουν σε κανονικότητα τις χαμηλές προσδοκίες, τις ανισότητες, την ακρίβεια, τους στάσιμους μισθούς, την στέγη για λίγους. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα διέξοδο. Για δικαιοσύνη, αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.