Τελευταίες Ειδήσεις

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Καλό καλοκαίρι από τη Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων


Μπορεί ένα λογοτεχνικό βιβλίο να γίνει αφορμή για έκφραση και δημιουργία; Τι σημαίνει πρώτη και δεύτερη ανάγνωση ενός κειμένου; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα συναντήσαμε στην πορεία του πιο ευχάριστου ταξιδιού μας κάθε τρίτη Πέμπτη του μήνα, στη Λέσχη Ανάγνωσης. Ενός ταξιδιού που στόχο είχε την επεξεργασία και ανάλυση έργων της κλασσικής και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Μέσα σε πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης εκφράσαμε απόψεις και συναισθήματα για κάθε λογοτεχνικό έργο που προσεγγίσαμε, περάσαμε σε σκιαγράφηση χαρακτήρων, ταξιδέψαμε με τη ματιά του λογοτέχνη, μάθαμε να διαβάζουμε τον κόσμο και την πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

Φέτος ταξιδέψαμε με τη Λένα Διβάνη που αναλύει προβλήματα της καθημερινότητας και αναρωτιέται αν μέσα από το σάπιο σύστημα γεννήσουμε κάτι άλλο. Ο Πρίμο Λέβι μας εντυπωσίασε με την απουσία πάθους και συναισθήματος στη γραφή του μπροστά στη ναζιστική θηριωδία του Άουσβιτς. Συμμετείχαμε στην ανθρωπογνωσία του Ντοστογιέφσκι και στην κάθαρση μια δεύτερης ζωής μέσα από τα μάτια της Φανής Πανταζή.

Δωρική και διανοούμενη η Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία γράφει για την αντιφατικότητα της ανθρώπινης ζωής, την αβεβαιότητα, τη δυσπιστία και τις διαψεύσεις, ενώ ο Ζ. Λιβανελί μας αποκάλυψε πως κάθε εποχή επαναλαμβάνεται (πλούτος, εξουσία, ίντριγκα, φιλοδοξίες, βία) απλά με διαφορετικό τρόπο.

Προσεγγίσαμε το αινιγματικό πρόσωπο του Κάφκα που παλεύει με το εγώ του, αναζητά την ευτυχία που όλο του ξεφεύγει, επιχειρεί να απαλλαγεί από τους φόβους του και την πατρική φιγούρα που τον κατατρέχει.

Κάρλος Ρ. Θαφόν, Καμύ, Καζαντζάκης, Ρίτσος, Α. Μανιάτη, Πετρουλάκης, Πολίτης μας έδωσαν δείγματα της γραφής τους με την καθοδήγηση της συντονίστριας. Μοιραστήκαμε τις υπαρξιακές ανησυχίες και κρατήσαμε το Φανάρι της βαθιάς ψυχής, με την αγαπημένη μας Μ. Βαμβουνάκη,

 Μέσα από τα κείμενα της Ρ. Γαλανάκη ανακαλύψαμε πως η οικογένεια είναι ο βαθύς εκρηκτικός πυρήνας κάθε δράματος στη ζωή. Η αποκαλυπτική ματιά της Μάρως Δούκα μας άνοιξε τον ορίζοντα του προσωπικού σε οικουμενικό. Η ιστορία πάντα το επίκεντρο στα βιβλία της, η ματιά της παραμένει πολιτική.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή ήταν για την ομάδα οι διαδικτυακές ή δια ζώσης συναντήσεις με αρκετούς από τους λογοτέχνες. Μας δόθηκε έτσι η δυνατότητα να κατανοήσουμε βαθύτερα τα έργα τους μέσα από τη δική τους τοποθέτηση.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το ταξίδι (πενταετίας ήδη) ζήσαμε τη ζωή του ήρωά μας, αλλά παράλληλα βρήκαμε και κομμάτια του εαυτού μας που θέλουμε ν’ αλλάξουμε. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος ήταν η αγάπη για το διάβασμα. Πρόκειται για ένα κέρδος το οποίο περιγράφει πολύ παραστατικά η μεγάλη Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Virginia Woolf.

Γράφει, λοιπόν:

“Όταν η μέρα της Κρίσης ξημερώσει και οι μεγάλοι κατακτητές κυβερνήτες έρθουν να πάρουν την ανταμοιβή τους -το στέμμα, τη δάφνη, τα ονόματά τους χαραγμένα στο αιώνιο μάρμαρο- ο Παντοδύναμος θα στραφεί στον Πέτρο και θα του πει, όταν μας δει να ερχόμαστε με τα βιβλία μας παραμάσχαλα: Κοίτα, αυτοί δεν χρειάζονται ανταμοιβή. Δεν έχουμε τίποτα να τους δώσουμε. Αυτοί αγάπησαν το διάβασμα.” (Virginia Woolf: How should one read a book)

 

Υπογράφει η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.