Τελευταίες Ειδήσεις

Η βλαχόστρατα του Ασπροποτάμου


Η βλαχόστρατα που σώζεται σήμερα είναι μέρος της περίφημων μονοπατιών των Κυρατζήδων που κάλυπταν άλλοτε με τα καραβάνια τους, όταν δεν υπήρχαν δρόμοι, όλη την περιοχή του Ασπροποτάμου. Το μονοπάτι φτιάχτηκε από τον Γούσιο Χατζηπέτρο κοντά στο χωριό Νεραϊδοχώρι και μικρότερα κομμάτια της βλαχόστρατας φαίνονται σε αρκετά σημεία της διαδρομής του σημερινού οδικού δικτύου. Σε ένα ακόμα μέρος κοντά στο χωριό Χαλίκι σώζεται ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της βλαχόστρατας κατασκευασμένο από τον Μιχαλάκη Φίλο.

Η διαδρομή που ακολουθούσε τότε ήταν η συντομότερη, προσιτή σε όλους και με μεγάλη αισθητική και ιστορική αξία, όπως και χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Σήμερα όμως δυστυχώς τα μονοπάτια αυτά είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν κλείσει από τη βλάστηση και σε πολλά σημεία ο σημερινός δρόμος ακολούθησε ακριβώς τη διαδρομή της βλαχόστρατας.
Η βλαχόστρατα κοντά στο Νεραϊδοχώρι ξεκινάει από την τοποθεσία Ξυλογέφυρο και λίγο πιο κάτω δεξιά του ρέματος Κόρμπου που πηγάζει από την ομώνυμη τοποθεσία. Η μικρή διάρκεια του μονοπατιού περίπου μιας ώρας τελειώνει στο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που γεφυρώνει το Περτουλιώτικο ρέμα που έρχεται από τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια και συνεχίζει προς τα άλλα χωριά του Ασπροποτάμου.
Το γεφύρι χρειάζεται άμεσα συντήρηση, όπως και το μονοπάτι μετά τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη. Προφανώς και τα προβλήματα με τους δρόμους είναι σημαντικότερα και προέχει η επανασύνδεση και επιδιόρθωση τους, αλλά εξίσου σημαντικό για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, θα είναι η συντήρηση των υφιστάμενων και η διάνοιξη των παλιών μονοπατιών. Η ιστορία της βλαχόστρατας θα προσελκύσει πεζοπόρους και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.