Τελευταίες Ειδήσεις

Η ατάκα του Τεντόγλου στον Πομάσκι μετά το 8.65μ.


Ο Μίλτος Τεντόγλου λίγα δευτερόλεπτα μετά την επισημοποίηση της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς της Ρώμης «χάθηκε» στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον πίστεψε από μικρό και μαζί έχουν φτάσει στην κορυφή του κόσμου.


Ο λόγος φυσικά για τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, με τον 26χρονο άλτη να έχει παράλληλα στις πλάτες του την ελληνική σημαία.


Αυτά που έκανε ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του ευρωπαϊκού της Ρώμης το βράδυ της 8ης Ιουνίου 2024 θα μείνουν στην ιστορία. Δεν είναι μόνο ότι κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο (το 3ο σερί σε ευρωπαϊκό ανοιχτού), ούτε ότι πέτυχε ατομικό και την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με 8.65μ.


Είναι, κυρίως, το γεγονός ότι διέλυσε τον ανταγωνισμό, κάνοντας δύο φορές το 8,65μ που του έδωσε την κορυφή στη Ρώμη.


Μόλις μάλιστα τα κατάφερε για πρώτη φορά στο πέμπτο του άλμα, γύρισε στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, και του είπε: «Έχω άλλο ένα». Κι όντως είχε, αφού αμέσως μετά «ξαναπέταξε» στα 8,65μ.



 

Πως χαρακτήρισε ο Τεντόγλου τα δύο του τελευταία άλματα που δεν έφεραν νέο πανελλήνιο ρεκόρ


Ο Μίλτος Τεντόγλου μετά και τη μυθική του εμφάνιση και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ρώμη είπε -όπως πάντα-ενδιαφέροντα πράγματα. Μάλιστα χαρακτήρισε κατάρα, ότι έκανε δύο φορές 8.65 και για ένα εκατοστό δεν ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα η ακόμη δεν κατάφερε να δημιουργήσει καινούργιο! 



 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του :


«Ρισπέκτ. Να ζητήσω συγγνώμη, είμαι χάλια, είμαι κουρασμένος. Ήταν ωραίος αγώνας. Προσπάθησα να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ, έκανα δυο φορές 8,65 μέτρα, κατάρα, δεν γίνονται αυτά!


Βοήθησε το κλίμα εδώ και ο διάδρομος ήταν σε καλή κατάσταση. Είμαι πιο καλός σε σκληρά στάδια με αυτή την επιφάνεια. Είναι φανταστικό ταρτάν. Έκανα καλό αγώνα σίγουρα, και οι αντίπαλοί μου επίσης. Και ο Ιταλός ο Φουρλάνι ήταν τρομερός.


Για πλάκα είναι ο καλύτερος τελικός που έχει γίνει. Το είχα πει από τα ημιτελικά ότι όλοι είμαστε «κτήνη» εδώ στον τελικό. και ο Τσέχος που είναι 8 μέτρα και ο Πορτογάλος είναι καλός. Ήταν φανταστική η 12άδα, μπράβο.


Το 8,86 είναι πολύ μακριά αλλά το πλησίασα λίγο παραπάνω. Τ0 θέμα είναι αν θες να κάνεις 8,80 να πας για 8,90. Θα πρέπει να πάω για 9 μέτρα για να τα καταφέρω. Βελτιώθηκα σήμερα και το χαίρομαι.


Το ευχαριστήθηκα πιο πολύ από όλα τα παιχνίδια και για την επίδοση φυσικά. Είμαι χαρούμενος για όσα έχω κάνει!


Μεγαλύτερος στόχος από όλους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πιστεύω σε έναν καλύτερο αγώνα γιατί θα είναι φανταστικά και ξέρω ότι θα είμαι καλά».



 

Ο Μίλτος έγινε ο κορυφαίος άλτης φέτος στον κόσμο και σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα στον κόσμο από το 2019!


Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι με την απαράμιλλη ψυχραιμία και ικανότητα να λειτουργεί σε όλες τις συνθήκες “έκοψε” τη φόρα στους επίδοξους διεκδικητές της νίκης από το πρώτο του άλμα, όταν προσγειώθηκε στα 8,42 μ. (-0,2).


Ο Σίμον Εχάμερ ξεκίνησε τον αγώνα του με 7,96 μ. και ο νεαρός Φουρλάνι με 8,38 μ. (-0,5) δείχνοντας από νωρίς πως το χειροκρότημα στην εξέδρα του έδωσε φτερά και δεν του βάρυνε τα πόδια. Ο Ιταλός πέτυχε μάλιστα στο πρώτο του άλμα παγκόσμιο ρεκόρ Ανδρών Κ20, καθώς βελτίωσε το δικό του 8,36 μέτρα και πήρε αμέσως και τα συγχαρητήρια του Έλληνα που έσπευσε να του δώσει το χέρι.


Ο Τεντόγλου ήταν σε φοβερή κατάσταση και μετά την πρώτη προσπάθεια ρίσκαρε κι έτσι ήταν άκυρος στο δεύτερο άλμα του, σημείωσε 8,49 μ. στο τρίτο, στο οποίο μάλιστα πάτησε 14 εκ. μακριά από τη γραμμή της μέτρησης!


Συνέχισε στα 8,45 μ. (-0,1) στο τέταρτο και πανηγύρισε το πέμπτο το οποίο μετρήθηκε στα 8,65 μέτρα. Ο Μίλτος Τεντόγλου κάθισε στην άκρη του σκάμματος για το τελευταίο άλμα του αγώνα, οι άλτες με μπροστάρη τον Φουρλάνι του έδωσαν το ρυθμό και από τα ηχεία έπαιζε συρτάκι.


Με το που σηκώθηκε από το σκάμμα, ο ολυμπιονίκης μας ήξερε πως έχει πετύχει μια σπουδαία επίδοση. Ο πίνακας έδειξε και πάλι 8,65 μ. και το στάδιο ξεσηκώθηκε!


Ο 26χρονος μπορεί να έμεινε με μια μικρή πίκρα πως σήμερα έχασε το πανελλήνιο ρεκόρ, ωστόσο ο σημερινός του αγώνας θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αγωνίσματος με πέντε προσπάθειες πάνω από τα 8,40 μέτρα. Ο Ζίμον Εχάμερ, παρότι στην αρχή έδειξε να μην είχε τη φρεσκάδα του προκριματικού, στο τρίτο του άλμα έκανε 8,31 μ. (-0,5) και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.


Όπως είχε προβλέψει και ο Έλληνας αθλητής στη μεικτή ζώνη μετά τη διαδικασία του προκριματικού, ο φετινός τελικός του μήκους ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών. Ο ίδιος βελτίωσε το δικό του ρεκόρ αγώνων – είχε 8,52 μ. από το Βερολίνο – , ενώ οι δύο επιδόσεις που ακολούθησαν στο βάθρο είναι οι καλύτερες που έχουν δώσει ποτέ ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο.


Στο Ολυμπιακό στάδιο βρέθηκαν δεκάδες μέλη της ελληνικής ομάδας, που έδωσαν χρώμα στην εξέδρα και ενίσχυσαν τις προσπάθειες του συναθλητή τους, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης, που δε σταμάτησε να χειροκροτά τον Έλληνα αθλητή. Όπως σε κάθε αγώνα έτσι και στη Ρώμη, δίπλα στον Τεντόγλου ήταν η μητέρα και η αδελφή του.


Ο Τεντόγλου χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση και το 16ο της χρυσό στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Ελλάδα έχει πλέον κατακτήσει συνολικά 35 στην 90ετή ιστορία του θεσμού. Όσο για τον ίδιο τον Τεντόγλου, έφτασε σήμερα στα 11 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 10 χρυσά!

α

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.