Τελευταίες Ειδήσεις

Βάσεις 2024: Έρχονται τα πάνω – κάτω. Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο


Βάσεις 2024:  Έρχονται τα πάνω – κάτω. Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, που πιθανότατα θα συνοδεύεται και από τα επίσημα στατιστικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.


Στη συνέχεια, η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Μαζί με τις βαθμολογίες, αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που θα δώσει σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για την είσοδο στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


 Τα μαθήματα, τα οποία φάνηκαν να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους θα είναι τα «κλειδιά» για την ολοκλήρωση και του φετινού παζλ.


Βάσεις 2024: Έρχονται τα πάνω – κάτω


«Αναφορικά με τη γενική εικόνα των επιδόσεων είναι φανερό ότι η δυσκολία των Μαθηματικών θα επηρεάσει οπωσδήποτε το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών) και το 4ο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής.


Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών σε συνδυασμό με εκείνες στη Φυσική «θα επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνείων».


Παράλληλα, όπως εκτίμησε, οι επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής «θα επηρεάσουν τις βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ο επιστημονικού πεδίου των Σπουδών Υγείας, με εμφανές αποτύπωμα στις Ιατρικές Σχολές».


Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι η χαμηλότερη μέση επίδοση θα παρατηρηθεί για μία ακόμα χρονιά στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς «τα φετινά θέματα κρίθηκαν από τους υποψηφίους αρκετά απαιτητικά στο συγκεκριμένο μάθημα».


Οι «άγνωστοι Χ» Ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, αλλά και ο καταμερισμός τους στα επιστημονικά πεδία είναι δύο βασικά κομμάτια που λείπουν ακόμη από το παζλ.


Ειδικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το εάν θα συνεχιστεί η μετακίνηση υποψηφίων από το 2ο προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, κάτι που παρατηρείται έντονα τις περασμένες χρονιές.


«Το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών με 247 τμήματα, πάνω δηλαδή από τα μισά του συνόλου των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει πια τους λιγότερους υποψηφίους», συμπλήρωσε o κ. Χατζητέγας.


Τα «αδιάβατα» θέματα στη Φυσική, που συγκέντρωσαν τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και υποψηφίων, θα αυξήσουν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, ενώ αντίστοιχα θα μειώσουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών κι ενώ τα γραπτά της Φυσικής θα αρχίσουν να διορθώνονται, αναμένεται το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να είναι αρκετά πάνω από 50% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18 – 20) αναμένεται αρκετά κάτω από 10%, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών».


Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση (ίσως και 60%) αναμένεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας. 


Αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω της «παρά–αυξημένης» δυσκολίας των θεμάτων, τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%, ενώ για τα άριστα γραπτά η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν το 10%.


Στα Αρχαία Ελληνικά, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40%, ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%.


Αντίστοιχα στα Μαθηματικά, το ποσοστό για γραπτά κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 70%, ενώ τα άριστα γραπτά αναμένεται να είναι κάτω από 3%.


Με βάσει τις εκτιμήσεις βαθμολογητών και μικρό αριθμό βαθμολογικών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.


Πέρυσι, κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Νομική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών.


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εφέτος οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου θα διατηρήσουν βεβαίως τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα έχουν μικρή αλλά ορατή πτώση.


Παράλληλα, δεδομένου ότι πέρυσι οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο «εκτοξεύθηκαν» με τη Νομική Αθηνών στα 18.125 μόρια, αναμένεται μικρή πτώση και στις δημοφιλείς σχολές του πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων.


1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών – Με το… ίδιο εισιτήριο εισαγωγής


Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας παρότι ήταν προβλέψιμο και θα περιμέναμε οι βαθμολογίες να είναι αρκετά καλύτερες από πέρυσι, οι πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα δεν το επιβεβαιώνουν. Βέβαια οι υποψήφιοι συνήθως στο μάθημα αυτό που κάθε χρόνο εξετάζεται πρώτο, βγαίνουν από τις αίθουσες με χαμόγελα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα τα διατηρήσουν όλοι όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.


Τα Αρχαία ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα Λατινικά διαχειρίσιμα και η Ιστορία εμφανίζει βαθμό δυσκολίας παρόμοιο με τον περυσινό.


Γενικά δεν περιμένουμε σοβαρές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο σχεδόν εισιτήριο εισαγωγής με μικρές αυξομειώσεις. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.


2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών – Ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας


Το μάθημα της Χημείας παρουσιάζει βαθμό δυσκολίας παρόμοιο με τον περυσινό. Τα Μαθηματικά ήταν δυσκολότερα από τα περσινά, με αυξημένες απαιτήσεις για το τέταρτο θέμα που προοριζόταν για υποψηφίους που σκοπεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές. Τα δύο πρώτα θέματα ήταν εύκολα προσβάσιμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.


Τα θέματα Φυσικής δεν ήταν μόνο από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών αλλά ήταν πολλά, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία, και η επιλογή τους ήταν ατυχέστατη ενώ πανικοβάλλουν και απομακρύνουν πολλά παιδιά από την επιλογή του μαθήματος της Φυσικής και εξαναγκάζονται να κάνουν άλλες επιλογές.


Τα Μαθηματικά και η κυρίως η Φυσική θα συντελέσουν στη σημαντική πτώση των φετινών βάσεων στις περισσότερες σχολές του πεδίου.


3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής – Συνωστισμός αριστούχων για τις ιατρικές


Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο βρίσκονται οι πανεπιστημιακές σχολές Υγείας και Ζωής και πολλές σχολές που είναι κοινές με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών.


Στο Πεδίο αυτό συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων που διεκδικούν μια θέση στις ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες σχολές.


Σπάνια θα δούμε υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες στα λύκεια, εκτός ελαχίστων που προσδοκούν σε μια χαμηλόβαθμη σχολή κυρίως της περιφέρειας και σε άλλες χαμηλόβαθμες που είναι κοινές με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.


Η Βιολογία δυσκόλεψε λίγο γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι ταχύτατοι στις απαντήσεις τους για να προλάβουν να τελειώσουν στον διαθέσιμο χρόνο.


Η Φυσική η οποία εξετάζεται και στο 2ο Πεδίο, με τα απαράδεκτα θέματα, γεμάτα δυσκολίες, παγίδες και χρονοβόρα τους απογοήτευσε και θα προκαλέσει πτώση των βάσεων, αλλά σαφώς μικρότερη από το 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών. Ο δρόμος πάντως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίγεται διάπλατος.


4ο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής – Από το Μάρκετινγκ στο Πολυτεχνείο…


Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινά σε όλες τις κατευθύνσεις δεν φαίνεται να οδηγούν σε καλύτερες βαθμολογίες. Τα θέματα στην Πληροφορική δεν παρουσίασαν εκπλήξεις και σχετικά εύκολα μπορούσαν να απαντηθούν. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν σχεδόν ίδιος με την προηγούμενη χρονιά.


Τα Μαθηματικά ήταν λίγο δυσκολότερα από πέρυσι και θα συντελέσουν σε χαμηλότερες βαθμολογίες που όμως εξισορροπούνται από τις πολύ καλές βαθμολογίες που αναμένεται να προσφέρει το μάθημα της Οικονομίας.


Τα θέματα στα Μαθηματικά είναι ακριβώς τα ίδια στα οποία διαγωνίζονται και οι υποψήφιοι θετικών επιστημών. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια οι επιδόσεις στα Μαθηματικά των υποψηφίων του 4ου Πεδίου είναι σαφώς χαμηλότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Πεδίου Θετικών Επιστημών. Δυστυχώς συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων να εξετάζεται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει Μαθηματικός, Φυσικός ή να μπει στο Πολυτεχνείο…


Οι βάσεις αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερες κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης και με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές, με επικρατούσα όμως την πτωτική τάση. Ολα όμως αυτά με επιφύλαξη μέχρι να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο σε λίγες μέρες.


* Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.