Τελευταίες Ειδήσεις

Λευτέρης Καρχιμάκης: Όχι στις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ


 Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο Λευτέρης Καρχιμάκης με αποκλειστική του συνέντευξη στο "meteoravoice" μιλάει για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, τους στόχους των σοσιαλιστών στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, τις προτεραιότητητες της Ελλάδας σε αυτό, την στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και των Τρικάλων αλλά και την δίκαιη αγροτική πολιτική για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα μας αλλά και το δικό του στίγμα για την Ευρώπη του μέλλοντος.


1 . Ποιο κατά την άποψη σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω δύο πολέμων δίπλα στα σύνορα της βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Η κλιματική κρίση, η κοινωνική πίεση από τις δεκαετίες μονόπλευρου νεοφιλελευθερισμού, η άνοδος της ακροδεξιάς, οι ατυχείς χειρισμοί αδύναμων ηγεσιών, που κλυδώνισαν το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι παράμετροι που διαμορφώνουν την κρισιμότητα των ευρωεκλογών.

Το επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα κρίνει πολλά, πολιτικές οι οποίες θα επηρεάσουν τις ζωές μας. οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία «χαλαρή ψήφος». Η διαδικασία αυτή αποτελεί την έκφανση της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ζωής μας αποφασίζεται εκεί. Κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως το διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου είναι για το ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Στόχος δικός μου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ώστε να μην δούμε πάλι τα βάρη να τα σηκώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσο οι μεγάλες εταιρίες αυξάνουν τα υπερκέρδη τους.

 

 

2. Η Ε.Ε. θεωρείται ότι βαδίζει στο δρόμο της ισότιμης αντιμετώπισης και στήριξης των εταίρων της; Είναι όντως όπως λέγονταν η Ευρώπη των λαών ή παρέκκλινε της πορείας της;

Προφανώς και παρέκκλινε της πορείας της ακολουθώντας μια προστεντατικού τύπου δογματική λογική του νεοφιλελευθερισμού όπου ο ανταγωνισμός, τα υπερκέρδη τραπεζών και ολιγοπωλίων κατακρεούργησαν το κοινωνικό κράτος και κατακτήσεις που με πολύ αγώνα έφερε η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η ανισοβαρής και τιμωρητική πολιτική στα χρόνια της κρίσης δημιούργησε αρνητικές αντιδράσεις. Η πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, όπως τώρα υποκριτικά παραδέχονται οι ιθύνοντες ήταν καταστροφική και ακατανόητη. Αυτό συνέβη γιατί με την ηγεμονία τα τελευταία 14 χρόνια του δεξιού Λαϊκού κόμματος,  της πολιτικής οικογένειας της Ν.Δ, η Ευρώπη επέλεξε πολιτικές λιτότητας, απορρίπτοντας τις πολιτικές προτάσεις των Σοσιαλιστών. Το 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ υποστήριζε την δημιουργία του ευρωομόλογου, το οποίο θα έσωζε την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση. Τότε συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο κύριος Σαρκοζί το απέρριπταν απερίφραστα. Αντιθέτως σήμερα βλέπουμε ότι το υιοθέτησαν. Επομένως βλέπουμε αφενός και τις διαφορετικές κουλτούρες να θεωρούν διαφορετικές μεθόδους ως πιο ιδανικές (βλέπουμε το Σκανδιναβικό μοντέλο, το Γερμανικό μοντέλο, το Μεσογειακό μοντέλο), αλλά και οι ιδεολογικές πολιτικές οικογένειες να επηρεάζουν τα σχέδια της Ε.Ε. Οι ακραίες φωνές δεν οδηγούν σε καμία λύση. Οι αγώνες για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί θα δοθούν με επιμονή και διαβούλευση.

 

 

 

3. Ποιες είναι οι βασικές στοχεύσεις εάν εκλεγείτε και εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η κοινωνική σύνδεση, η επαφή με την κοινωνία των πολιτών, με τους εκλογείς είναι αυτό που λείπει από την δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Εισηγούμαι ένα άλλο μοντέλο, όπου η τακτική αλληλοενημέρωση και η λογοδοσία θα αποτελούν βασικές αρχές της δράσης. Πρέπει να φτάνει η φωνή των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο πιο αυθεντικά και ηχηρά γίνεται. Κι αυτό αποτελεί βασικό μου στόχο.

Έχω την τιμή να διδάσκω Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων στην Χάγη, στο πανεπιστήμιο του Leiden. Επομένως το πεδίο ερευνών μου βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική πολιτική, ενώ μέσα στην ακαδημαϊκή μου έρευνα βρίσκεται και η πολιτική οικονομία. Αν είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να βρίσκομαι σαφώς στην επιτροπή Δημοκρατίας - Θεσμών, την γνωστή λόγω των εξελίξεων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα «LIBE». Όμως θα με ενδιέφερε πολύ και η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί βλέποντας από πρώτο χέρι το κράτος της Ολλανδίας και άλλων Δυτικών χωρών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει άλλο σύγχρονο κράτος από την Ελλάδα, το οποίο είναι τόσο αστικοποιημένο. Από τις περιοδείες που έχω πάει στην επαρχία, βλέπω παντού ένα αίσθημα εγκατάλειψης, είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δώσω αγώνες για να αλλάξει.

 

 

4. Η επίσκεψή σας στη Θεσσαλία και το νομό Τρικάλων ήταν ευκαιρία να ενημερωθείτε για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους-πλημμυροπαθείς οι οποίοι ακόμη περιμένουν στήριξη. Τι πρέπει να γίνει και πως μπορεί η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό την πληγέντων και της Ελλάδας;

Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία αυτή τη στιγμή. Πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διάχυση αρμοδιοτήτων, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στους αποδέκτες τους. Επαρκούν; Προφανώς και όχι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης πενταετίας. Η δίκαιη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης περιλαμβάνει και την παράμετρο της αξιοποίησης των κονδυλίων για την ανακούφιση των πολιτών. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και μέθοδο και κυρίως παρακολούθηση. Από την περιοδεία μου στη Θεσσαλία, ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου το γραφειοκρατικό μπάχαλο, η καχυποψία του κράτους απέναντι στον πολίτη «έχουν χτυπήσει κόκκινο». Ακούγοντας τα παράπονα και τα αιτήματα των πλημμυροπαθών νοιώθει κανείς, αυτό που συχνά συναντάμε σε όλη τη λειτουργία του δημοσίου στη χώρα μας, την απουσία του αυτονόητου. Η γενιά μας έχει χρέος με όπλο την τεχνολογία να κυνηγήσει αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας και της κρατικής αναλγησίας…

 

 

5. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει δικαιότερη κυρίως για τους αγρότες του Ευρωπαϊκού νότου όπου ανήκει και η χώρα μας;

 

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπήρξε άδικη προς τον μέσο παραγωγό. Τα δυσθεώρητα κόστη της παραγωγής και η έλλειψη αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών στήριξης του αγρότη, ήταν εύλογο ότι προκάλεσαν την αγανάκτηση του. Αυτό συνέβη γιατί οι κυβερνήσεις και η δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας της Ν.Δ, του λαικου κόμματος δεν επέτρεψαν εναλλακτικές προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Η Ευρώπη πρέπει να οδηγηθεί στην Πράσινη μετάβαση, αλλά με τρόπο δίκαιο και αναλογικό. Κάτι που η Ευρώπη συνειδητοποίησε, με την Κομισιόν να εγκρίνει πριν λίγες μέρες τη στοχευμένη αναθεώρηση της, η οποία θα πρέπει να απαλλάξει από βάρη τους μικρούς καλλιεργητές.

 

 

6. Οι πολιτικές για τους νέους είναι αυτές που πραγματικά αξίζει η νέα γενιά η οποία βλέπετε τελευταία πως γυρίζει την πλάτη στο σύστημα;

 

Η γενιά μου υποεκπροσωπείται και το στοίχημα της είναι να ακουστούν επιτέλους τα προβλήματά της. Υπάρχει μία βεβαιότητα ότι θα ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε. Η γενιά μου και οι ακόμα νεότεροι εμφανίζονται συχνά ως μία γενιά απολίτικη που κινείται μεταξύ της αποχής και της ψήφου με τη λογική των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και η επαφή που είχα με πολλούς νέους και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, κατά τις επισκέψεις μου σε πολλά μέρη της χώρας μας, μου έδειξε αντίθετα ότι οι περισσότεροι διψούν να συμμετέχουν και να καταφέρουν να ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα τους.

 

 

7.Ιεραρχήστε τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου και των θεσμών του που στοχεύει το κόμμα σας κι εσείς ως υποψήφιος.

 

Οι περιφερειακές κρίσεις που συντελούνται αυτήν την στιγμή στην γειτονιά της Ευρώπης επηρεάζουν άμεσα  την Ελλάδα, όπως το μεταναστευτικό και την οικονομία μέσω του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας. Η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο ενός περιφερειακού παράγοντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αντί να είμαστε ουραγοί στην ευρωπαϊκή αντίδραση αναμένοντας νεύματα από τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες πρωτεύουσες πρέπει να ανασυστήσουμε την πολυεπίπεδη διπλωματική στρατηγική την οποία για πολλά χρόνια άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρώτη βασική Ελληνική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Η χώρα μας είναι η πιο αστικοποιημένη στην Ε.Ε, κάτι που πρέπει να αλλάξει γιατί χωρίς παραγωγή, η οποία και προέρχεται από την επαρχία, δεν μπορεί να σταθεί ένα σύγχρονο κράτος. Δεύτερη βασική προτεραιότητα είναι το μεταναστευτικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιεστεί ώστε να αλλάξει το καθεστώς του κράτους υποδοχής. Το νέο σύμφωνο της Ε.Ε για τη μετανάστευση και το άσυλο που υπεγράφη στις 10 Απριλίου ήταν ένα βήμα ελάφρυνσης προς την Ελλάδα, αλλά δεν υποχρέωσε κανένα άλλο κράτος να λάβει ένα ποσοστό προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Τέλος θα πρέπει η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός Ε.Ε, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης στα Βαλκάνια και όχι να μένει αδρανής στις εξελίξεις που συντελούνται.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.