Τελευταίες Ειδήσεις

Αρχίζει την Πέμπτη 16 Μαίου το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας



Αρχίζει αύριο Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» του ξενοδοχείου Κιέριον το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος Χορωδιακός θεσμός της Ελλάδας και απ’ τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως, με μεγάλη συμμετοχή Χορωδιών Ενηλίκων, κυρίως Μικτών, από  όλη  την Ελλάδα.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, acapella και με οργανική συνοδεία, επιφυλάσσει το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας στους φίλους του στην Καρδίτσα, στο  Μουζάκι, στους Σοφάδες και στην Λίμνη Πλαστήρα από σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου έως και Κυριακή 26 Μαΐου 2024.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι  υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και φέτος θα αποκεντρωθεί για πρώτη φορά για δύο μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων(Συνδιοργανωτής ο Δήμος Σοφάδων) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ¨Ναϊάδες¨ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

 Επίσης, θα τιμηθεί ο Πρωτοψάλτης, Χοράρχης, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, μέλος Επιτροπών Πτυχιακών και Διπλωματικών Εξετάσεων και Συγγραφέας κ. Περικλής Μαυρουδής για την προσφορά του στη Μουσική Εκπαίδευση και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του Δασκάλου, του Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική και Εκπαίδευση και στην πολυσχιδή προβολή της Χορωδιακής Έκφανσης.

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς  σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000) μαζί με τις Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.


             Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ, θα λάβουν μέρος Χορωδίες και Ορχήστρες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Εορδαία, Λιτόχωρο, Ορχομενό, Αγρίνιο, Λουτράκι Κορινθίας, Κέρκυρα, Καστοριά, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Μουζάκι, Σοφάδες κ.ά.

Από 16 Μαΐου έως 26 Μαΐου η καρδιά της Χορωδιακής Ελλάδας θα  χτυπά στο Νομό Καρδίτσας.
        Μια μουσικο- χορωδιακή πανδαισία θα προσφέρουν τα μουσικά σύνολα που θα λάβουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας.

 Για 42(σαραντα δύο) χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αθάνατο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται φέτος διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

Επίσης, το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824- 1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του, στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη (1957).

       Οι φίλοι της χορωδιακής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες χορωδίες που θα ερμηνεύσουν έργα διαφόρων εποχών, ύφους και ήθους με συνοδεία οργάνων και μη.

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.
     Συγκεκριμένα, για την πραγματοποίηση του 42ου  Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας , κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων(ως  συνδιοργανωτής), ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα δύο  (42) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Θα εμφανιστεί απόψε και η σχολική Χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας που συμμετείχε στον 8ο Διαγωνισμό Χορωδιών του Νοvi Sad της Σερβίας, ύστερα από πρόταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και του Νίκου Ευθυμιάδη και απέσπασε το πρώτο βραβείο με 95/100 μόρια.

Από Παρασκευή 17 Μαίου 2024 το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας μεταφέρεται  στο Πνευματικό Κεντρο του Δήμου Σοφάδων.

Το  Φεστιβάλ παρουσιάζει η κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της χώρας μας, ο Αλέξης Κωστάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2024 – HOTEL KIERION – ΚΑΡΔΙΤΣΑ 8:30 μ.μ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΣYMMETEXOYΝ :

1)  Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας υπό την διεύθυνση του Νίκου Μπανιά

2) Η Σχολική Χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Ντίνας Εγγλέζου

3) Η Μικτή Χορωδία του Συλλόγου ¨Καλλιτεχνική Πορεία Ορχομενού¨ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζωγράφου

4)Η Σχολική Χορωδία «ΜΕΛΙΣΜΑ» του Γυμνασίου Μανιάκων Καστοριάς  υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ταμβάκη

 

Κοινό έργο : Χορωδιακό έργο  «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία (1824-2024) του Λ. Β.  Μπετόβεν

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: HOTEL KIERION, MOUZAKI PALACE HOTEL, HOTEL ASTRON, ACS, HOTEL ARNI DOMOTEL, HOTEL AVRA, ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ PSEATOPOLIS’, ΠΙΤΣΑΡΙΑ ‘MILANEZA’, ΨΗΣΤΑΡΙΑ ‘ΑΣΤΕΡΙΑ’, ΟΥΖΕΡΙ ‘ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ΄, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ LA FIAMMA, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΄ΦΑΓΟΤΟΠΙ΄ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, COMPULAND, PRITSAS ENERGY, VIDEO M.PAPAGEORGIOU, HOTEL ΝΑΪΑΔΕΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ΄, ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ ΣΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑ’ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.