Τελευταίες Ειδήσεις

Με επιτυχία και ουσιαστική συζήτηση η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων



Το Σαββατοκύριακο 6 &7 Απρίλη οι αρχαιρεσίες για εκλογής νέας διοίκησης

 

           Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (ΕΚΤρ.), στην οποία η  συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλό ποσοστό με δεκάδες εκλεγμένους αντιπροσώπους των σωματείων να είναι παρόντες.

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των Αντιπροσώπων στο ΕΚΤρ μετά από 4μιση χρόνια είναι από μόνο του σημαντικό γεγονός , που σημαίνει τη δρομολόγηση λειτουργίας του ΕΚΤρ και σε επίπεδο διοίκησης. Είναι δείγμα ότι το ΕΚΤρ βρίσκεται σε πορεία αλλαγής σελίδας στη διοίκησή του, είναι βήμα στην οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων στα Τρίκαλα , βήμα στην πορεία ανασύνταξης του Εργατικού κινήματος στην περιοχή μας .



           Οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ αντιπρόσωποι από διάφορα σωματεία , καθώς και πολλοί εργαζόμενοι που συμπορεύτηκαν μαζί τους, συνέβαλαν καθοριστικά όλο το προηγούμενο διάστημα , ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη της γενικής συνέλευσης , ενώ στις τοποθετήσεις τους μετέφεραν την πείρα αυτής της δουλειάς , δίνοντας  καλύτερο περιεχόμενο στη συζήτηση. Επίσης στον εμπλουτισμό της συζήτησης συνέβαλε και η εικόνα από χώρους δουλειάς , όπου δημιουργούνται εστίες αντίστασης των εργατών με τη στήριξη των αγωνιστικών –ταξικών σωματείων. Σημαντικό αποτέλεσμα της ΓΣ ήταν η ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή του ΕΚΤρ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη.

       Μιλώντας στη ΓΣ ο Δημήτρης Αρμάγος , εργαζόμενος στη γαλακτοβιομηχανία «ΤΡΙΚΚΗ» , μέλος της απερχόμενης διοίκησης και γραμματέας του Συνδικάτου Γάλκτος-Τροφίμων Ποτών τόνισε χαρακτηριστικά: « Αυτοί που είμαστε εδώ σήμερα καθώς και πολλοί ακόμη που στηρίζουν την προσπάθειά μας , δώσαμε μεγάλη μάχη για Εργατικό κίνημα και σωματεία μαζικά,  διεκδικητικά που να λειτουργούν με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες ενάντια στα φαινόμενα  εκφυλισμού,  διάλυσης. υποβάθμισης των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου. Μάχη που πάντα δίναμε , μάχη που  εδώ και πάνω από μια δεκαετία  δίνουμε πιο αποφασιστικά , πιο μεθοδικά , πιο δυναμικά και με αποτελέσματα....Από συναδέλφους που είμαστε εδώ μέσα δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια νέα σωματεία στα Τρίκαλα, την ώρα που οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού οδηγούσαν τα πάντα σε διάλυση ...Από συναδέλφους που είμαστε εδώ μέσα άλλαξαν οι συσχετισμοί και έγιναν πιο μαζικά σωματεία με περισσότερα μέλη και δραστηριότητα .

Το 2019 καταφέραμε να καθαρίσουμε ως ένα μεγάλο βαθμό το ΕΚΤ από τους νόθους αντιπροσώπους , τους χαλάσαμε στο στημένο παιχνίδι ...τους αναγκάσαμε να κάνουν πραγματικές διαδικασίες κι εκλογές. Πλέον σ’ αυτή τη συνέλευση σήμερα όλοι οι αντιπρόσωποι είναι αναδειγμένοι μέσα από πραγματικές συλλογικές διαδικασίες , δεν υπάρχουν πια φαινόμενα νοθείας κλπ Πλέον μπορούμε έχει γίνει  η εκκαθάριση από νόθους , κι αυτό οφείλεται στην παρέμβαση των δυνάμεων μας , όσων συμπορευτήκαν μαζί μας , τίμιων συνδικαλιστών και εργαζόμενων...Αυτό εκτιμήθηκε από πολλούς εργαζόμενους και αντιπροσώπους που συμπορεύτηκαν μαζί μας . Τα σωματεία, όπως το Συνδικάτο Γάλακτος –τροφίμων-ποτών  που ανήκω , που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν μπροστά σ’ αυτό τον αγώνα . Δείξαμε ότι τα ζητήματα περνάνε από τα δικά μας χέρια , τα χέρια όσων λειτουργούμε τα σωματεία, που δίνουμε μάχες στο χώρο δουλειάς , που παίρνουμε πρωτοβουλίες υπέρ των εργατών.»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιατίφης , εργαζόμενος στη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου γάλακτος-τροφίμων-ποτών  επισήμανε : «Πολλοί από εμάς εδώ ήταν παρόντες στις μάχες που δίναμε ενάντια στη νοθεία , να καθαρίσουν τα σωματεία και το Εργατικό κέντρο από νόθους ,

στη μάχη που δίναμε να μείνει ανοιχτό το Εργατικό Κέντρο , όταν οι διοικήσεις άφηναν απλήρωτο το ρεύμα και το έκοβε η ΔΕΗ . Τότε   τα σωματεία μας λειτουργούσαν μέσα στο ΕΚ , κάναμε συνελεύσεις , συσκέψεις , συγκεντρώσεις , οργανώναμε φροντιστήρια αλληλεγγύης για παιδιά συναδέλφων που ήταν άνεργοι ή δεν είχαν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο....

στις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα σωματεία μας για ζητήματα στους χώρους δουλειάς , για διεκδικήσεις όπως οι ΣΣΕ , για μέτρα προστασίας και ασφάλειας , για οργάνωση αγώνων και απεργιών

στο σπάσιμο της σιωπής μέσα στην πανδημία  και τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων...

Τα αναφέρουμε αυτά συνάδελφοι συνοπτικά  για να δείξουμε ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μας με τους συνδικαλιστές που διοικούν τώρα το ΕΚΤ και γιατί είναι επιτακτική η αλλαγή της κατάστασης , αξιοποιώντας την ευκαιρία , το σταθμό του Συνεδρίου του ΕΚΤ. Γι ‘ αυτό είμαστε εδώ σήμερα , για να δώσουμε ώθηση   γι’ αυτή την αλλαγή μπροστά στην τελική ευθεία προς το συνέδριο...για να γίνει πράξη η αλλαγή συσχετισμών στο ΔΣ υπέρ των αγωνιστικών –ταξικών δυνάμεων ...

για να φανεί η διαφορά με την τωρινή πλειοψηφία, για να δείξουμε ότι είναι αναγκαία και ικανή η αλλαγή στη διοίκηση, για να δείξουμε ότι υπάρχει διέξοδος κι ελπίδα στον αγώνα , για να πείσουμε κι άλλους συναδέλφους γι’ αυτά που δεν έχουν πειστεί ακόμη να μας στηρίξουν.»

 

Επίσης, η Κων/να Παππή , μέλος της απερχόμενης διοίκησης αναφέρθηκε στο θλιβερό «ρεκόρ» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα Τρίκαλα    –αυτό στα εργατικά ατυχήματα . Μεταξύ  άλλων στην τοποθέτησή της ανέφερε: Εδώ και αρκετό καιρό έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τα εργατικά «ατυχήματα και δυστυχήματα» που καταγράφονται στην περιοχή των Τρικάλων αλλά και σε όλη τη χώρα

 Το ζήτημα πλέον έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις αφού ήδη τον  τελευταίο χρόνο είχαμε  τρία θανατηφόρα δυστυχήματα στην περιοχή, το ένα μόλις πριν δύο εβδομάδες,  ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαμε –χθες  την πτώση ενός 59χρονου οικοδόμου στα θεμέλια νεοαναγειρόμενου κτηρίου με σοβαρότατο τραυματισμό & σήμερα το πρωί είχαμε ακόμη έναν τραυματισμό εργαζόμενου σε γαλακτοβιομηχανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα σοβαρά " δυστυχήματα" έχουν γίνει σε γαλακτοβιομηχανίες και σε οικοδομές- κατασκευαστικό κλάδο. Είναι οι κλάδοι που βρίσκονται σε «οικονομική ανάπτυξη» , η οποία για να επιτευχθεί  περνά από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και  ασφάλειας, δηλαδή  ανάπτυξη παίζοντας κορώνα –γράμματα τη ζωή των εργατών , ανάπτυξη που ποδοπατά  τη ζωή των εργατών .Στις οικοδομές δε μιλάμε για ατυχήματα που αφορούν συμπολίτες μας άνω των 50 ετών, την ώρα που τα  όρια συνταξιοδότησης βρίσκονται στα 65 και 67 έτη, δηλαδή πεδίο δόξης λαμπρό για δουλειά στα όρια ζωής και θανάτου.   

Όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, όπως η επέκταση του χρόνου εργασίας κλπ , φορτώνουν αβάσταχτα βάρη στους εργαζόμενους , που μαζί με την απουσία μέτρων προστασίας αυξάνουν στο κατακόρυφο την επικινδυνότητα. Συνεχώς τονίζουμε     τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για μέτρα άμεσα. Πρόληψη, μέτρα προστασίας, έλεγχοι σε τομείς όπως οι οικοδομές και τα εργοστάσια, θεωρούνται επείγουσα κατάσταση. Μπροστά σ’ αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα χρειάζεται ένα ΕΚ αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου, γιατί η υπεράσπιση των εργατών είναι πλέον ζήτημα ζωής .»

Στη συνέχεια η Μαριλένα Χαχάμη , αντιπρόσωπος από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πλημμυροπαθής από τα Μ.Καλύβια επισήμανε την καθοριστική συμβολή των ταξικών σωματείων στην έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πληγέντες , αλλά και τη στήριξη στην οργάνωση του αγώνα τους.

Αναδεικνύοντας την πείρα από τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ανάγκη  για Ανατροπή στη Διοίκηση και Αλλαγή Σελίδας στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων , τοποθετήθηκαν κι άλλοι αντιπρόσωποι , όπως ο Σπύρος Αρκουμάνης από το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων Ποτών , ο Γιώργος Κατσίβελος από τους μισθωτούς λογιστές , ο Σέντα Λιτιάν από τους Οικοδόμους. Κοινή σύγκλιση των τοποθετήσεών τους ήταν ότι η πρότερη δράση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚΤρ, μέσα από τα σωματεία τους είναι μια σημαντική παρακαταθήκη στην προσπάθεια  για ένα Εργατικό Κέντρο ζωντανό , λειτουργικό , ενωτικό , δημοκρατικό και αγωνιστικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους των Τρικάλων.

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.