5 κλάδοι στο στόχαστρο της εφορίας
Βραχυχρόνιες μισθώσεις, πλατφόρμες κρατήσεων ταξί και παραγγελιών εστίασης, ηλεκτρονικό εμπόριο και επιχειρήσεις με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ.
Σαρωτικούς ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, πλατφόρμες κρατήσεων ταξί, ηλεκτρονικό εμπόριο, πλατφόρμες παραγγελιών εστίασης και ενεργές επιχειρήσεις που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για τις πέντε κατηγορίες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης και διερευνώνται διεξοδικά με τη συνδρομή όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της, με στόχο να αποκαλυφθούν παρανομίες, παρατυπίες και κρυφά εισοδήματα. Για την ενίσχυση των ελέγχων συστήνεται ένα νέο κέντρο ειδικών δυνάμεων για ειδικές έρευνες και χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Το νέο σώμα ελεγκτών θα απαρτίζεται από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους που θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σε απευθείας σύνδεση με τον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων, ο οποίος εξασφαλίζει ήχο και εικόνα σε κάθε έλεγχο που διενεργείται ανά την επικράτεια.
Από τις διασταυρώσεις της φορολογικής διοίκησης που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι με τα στοιχεία που έλαβε από τις πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group, Vacation Rentals Ireland Limited, στο πλαίσιο του σχετικού μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, εντοπίστηκαν 18.657 ακίνητα που είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ή ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε… έξωση από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και να τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα.
Διασταυρώσεις
Οι λίστες που θα παραλάβει φέτος η ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων θα διασταυρωθούν στη συνέχεια με τα αναγραφόμενα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υποβλήθηκαν εντός του 2023, από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος.
Η λήψη των συγκεκριμένων στοιχείων από τις φορολογικές Αρχές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανές σκέψεις απόκρυψης εσόδων, καθώς οι υπόχρεοι θα γνωρίζουν πως η ΑΑΔΕ έχει ήδη τον κατάλογο με τις συναλλαγές τους. Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα πραγματοποιήσουν και οι φορολογικές Αρχές των άλλων χωρών της Ε.Ε. Συγχρόνως, ο νόμος και η Οδηγία προβλέπουν τη δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων και από μεικτά συνεργεία, Ελλήνων και ξένων εφοριακών υπαλλήλων, που αφορούν μεγάλες υποθέσεις.
Σημειώνεται ότι όσοι αποκτούν εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Τη διενέργεια τουλάχιστον 170 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν από τις υπηρεσίες ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2024.
Η εφορία θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, πραγματοποιώντας στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης. Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία των διασταυρώσεων από τις πλατφόρμες e-send και myData, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.
Εντοπισμός
Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα εντοπίσουν επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων. Είναι ενδεικτικό ότι η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες delivery οδήγησε στον εντοπισμό πολλών επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις. Σημειώνεται ότι η συνεργασία της φορολογικής διοίκησης με τις επιχειρήσεις delivery οδήγησε στον εντοπισμό 65 επιχειρήσεων που είτε δεν έκοβαν αποδείξεις είτε δεν τις κατέγραφαν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Η συνεργασία λοιπόν με τις πλατφόρμες delivery και η ανάλυση αυτών μέσω του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ οδήγησαν στον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ των ποσών των παραγγελιών και των επισήμως δηλωθέντων στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εντόπισαν 65 επιχειρήσεις με αδήλωτες πωλήσεις άνω των 14 εκατ. ευρώ.
Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα e-shops και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου βρίσκονται συνεχώς στο ραντάρ του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ. Οι «Ράμπο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού αναζητούν «εξαφανισμένους εμπόρους», κυκλώματα που με απάτες τύπου carousel κλέβουν από το Δημόσιο ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ και γενικά όσους δεν κόβουν αποδείξεις βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές. Οι φορολογικοί έλεγχοι επικεντρώνονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου. Οι έρευνες βγάζουν λαβράκια, καθώς αποκαλύπτονται υποθέσεις φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Από τους ελέγχους δεν ξεφεύγουν και οι πλατφόρμες ενοικίασης ταξί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα έσοδα που δηλώνονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πλέον, με την τοποθέτηση POS σε όλα τα ταξί και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές περιορίζονται τα παράθυρα φοροδιαφυγής. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία ενώ είναι ενεργοί βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας, που προχωρά σε αναλυτικές διασταυρώσεις για να διαπιστώσει εάν υποκρύπτεται φοροδιαφυγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα την περίοδο του τρίτου τριμήνου του έτους 2022 εντοπίστηκαν 2.934 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Συμμορφώθηκαν 1.319 υπόχρεοι (ποσοστό 45%), με το συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου να ανέρχονται σε 477,4 εκατ. ευρώ και 8,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.