Κακοκαιρία Ιανός: Κατηγορητήριο «καταπέλτης» κατά Αγοραστού για τις πλημμύρες
«Καταπέλτης» είναι το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και ακόμη 9 προσώπων οι οποίοι, παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαρίσης για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η εισαγγελέας που διενήργησε τη σχετική έρευνα διαπίστωσε μία σειρά από «παραλείψεις» του Κ. Αγοραστού, του τότε αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κωνσταντίνου Νούσιου, του τότε προϊστάμενου της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου και του τότε προϊστάμενου της διεύθυνσης Τεχνικών έργων της ΠΕ Καρδίτσας, Δημήτρη Κουτρομάνου.
Oι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να προβούν σε μία σειρά από «ενέργειες» κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μεταξύ αυτών, «στην εκτέλεση και τον προγραμματισμό προς εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων βάσει ενός οργανωμένου μεθοδολογικού πλαισίου και ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης στην Περιφέρεια Καρδίτσας και του ποταμούς Πάμισο, Καράμπαλη, Καλέντζη, στο ρέμα Γαβρά κτλ», «στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους», «σε πράξεις οριοθέτησης όλων των κύριων υδατορεμάτων καθόλου το μήκος της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας και σε πράξεις εκπόνησης υδραυλικών μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των υπαρχόντων ρεμάτων», κτλ».
Παραλείψεις την ώρα της καταιγίδας
Ακόμη σε ότι αφορά τον Αγοραστό, οι εισαγγελείς εντόπισαν «παραλείψεις» σε ότι αφορά το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, της σύγκλησης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)».
Όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν η κακοκαιρία Ιανός χτύπησε τη Θεσσαλία και τα «αναχώματα στον ποταμό Καράμπαλη, περιμετρικά της πόλης της Καρδίτσας και νοτιοανατολικά δεν άντεξαν και έσπασαν», τόσο ο Αγοραστός όσο και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ουδέποτε συνέταξαν «ένα έκτακτο σχέδιο ανάγκης με μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων, προκειμένου να ενισχύονται όλη τη νύχτα τα αναχώματα στη θέση Φαγάνα του ποταμού Καράμπαλη, ούτως ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού προς την πόλη της Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης της ροής των υδάτων εντός του ποταμού».
Οι «παραλείψεις τους» είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί πλημμύρα που προκάλεσε «εκτεταμένες καταστροφές σε δομές και υποδομές και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, καταστράφηκε οδικό δίκτυο, κατέρρευσαν γέφυρες, παρασύρθηκαν και πνίγηκαν ζώα σε στάβλους, οικόσιτα, μελίσσια,, προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημίες στις κατοικίες, επιχειρήσεις, αποθήκες, μεταφορικά μέσα, μηχανήματα, καλλιέργειες κτλ., ενώ προκλήθηκε κίνδυνος και για ανθρώπινες ζωές».
Όπως επισημαίνεται, αν «και είχαν ιδιαίτερη υποχρέωση να προβούν σε θωράκιση της περιοχής από τους κινδύνους που προκύπτουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων», δεν κατέβαλαν την προσοχή που όφειλαν οι παραλείψεις τους οδήγησαν σε πλήρη παρεκτροπή της κατάστασης και εισροή μεγάλου όγκου νερού σε όλες τις πληγείσες περιοχές».
Δεν συγκάλεσαν το ΣΟΠΠ
Μία εκ τις παραλείψεις τους συνίσταται στο ότι «δεν συγκάλεσαν εκ του νόμου έγκαιρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας», «δεν κινητοποίησαν διά των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας» και «δεν υποστήριξαν το έργο των λοιπών επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων (ΠΣ, ΕΛ.ΑΣ Δήμοι) με μέσα που έχει άμεσα διαθέσιμα η Περιφέρεια ή δύναται να εξασφαλίσει από άλλους φορείς».
Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο «σκοπός του ΣΟΟΠ θα ήταν ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων που ενεπλάκησαν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση βραχεία διαχείριση των συνεπειών στο Δήμο Μουζακίου».
Όλες οι παραλείψεις τους είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Η φαρμακοποιός Ευδοκία – Μυρτώ Πλακιά και δύο ακόμη κάτοικοι της περιοχής, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος που βρισκόταν στο «μαντρί» του και δεν ειδοποιήθηκε για την έλευση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Οι κατηγορούμενοι
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα.
Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.