Τελευταίες Ειδήσεις

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμπάκας επέστρεψαν από την Κύπρο γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες



Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας Erasmus KA1  των 18 μαθητών/ριών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας από την Β’ και Γ΄ τάξη  του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ με τη συνοδεία 4 εκπαιδευτικών. Το σχέδιο με τίτλο «Contemporary nursing practices within the context of primary health care», και κωδικό 2023-1-EL01-KA121-VET-000143613 ξεκίνησε στις 23/02/2024 και ολοκληρώθηκε στις 09/03/2024.

Στη διάρκεια των 14 ημερών οι μαθητές/ρίες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τον κλάδο της νοσηλευτικής φροντίδας, τις νοσηλευτικές δεξιότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη νοσηλευτική καριέρα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επισκέψεις σε εταιρίες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και της νοσηλευτικής φροντίδας.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κινητικότητας υπήρξαν οργανωμένες δραστηριότητες πολιτισμικής φύσης που περιλάμβαναν ξενάγηση και επισκέψεις σε πόλεις, μουσεία και αξιοθέατα της Κύπρου, όπως:

                     Το Κάστρο της Λεμεσού, με αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του νησιού, την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή και πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής από τον 3ο έως τον 18ο αιώνα μ.Χ.

                     Το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα.

                     Το Μώλο της Λεμεσού, το Παλιό Λιμάνι, χώρο αναψυχής, με εκθεσιακούς χώρους, δημόσιες πλατείες, εστιατόρια και την Μαρίνα Λεμεσού.

                     Την πόλη της Πάφου,  με το μεσαιωνικό φρούριο πάνω στη θάλασσα και το γραφικό λιμάνι της και την “Πέτρα του Ρωμιού”.

                     Τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, τα θαυμαστά ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων και τους τάφους των Βασιλέων στην περιοχή “Νεκρόπολις”.

                     Την πόλη της  Λάρνακας, με την πολυσύχναστη προκυμαία των Φοινικούδων και τον μεγάλο καθεδρικό ναό του Αγίου Λαζάρου.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής από τον αντίστοιχο φορέα υποδοχής και θα παραλάβουν και το έγγραφο Europass Κινητικότητα (Mobility) το οποίο εκδίδεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου μια εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμπάκας συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ιntegrating minority, migrant and refugee pupils in schools». Οργανισμός υποδοχής ήταν ο Educulture, που οργάνωσε το πρόγραμμα επιμόρφωσης από τις 3/3/2024 ως τις 8/3/2024.  Η εκπαιδευτικός  ακολουθώντας το πρόγραμμα απέκτησε δεξιότητες και μυήθηκε σε τεχνικές που αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαφορετικότητας μέσω της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος  χωρίς αποκλεισμούς, στην καλλιέργεια του σεβασμού για τη διαφορετικότητα μεταξύ των μαθητών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές Βαϊου Στέφανος-Χρήστος, Γκούτρα Μαρία-Ιωάννα, Δρουμάκα Λεωνιδία, Θάνου                Σταματία, Καραμίντζιος Ισίδωρος, Κασδοβασίλη Μαρία, Κοκόρα Αθηνά, Μιράκα Λεονόρα, Μουστάκα Φωτεινή, Μπέλλος Αριστείδης, Μπέλλου Ειρήνη, Ντιζέ Αρετή, Ντιναπόγια Παρασκευή, Όπιτς Νίκη, Παπάντου Δήμητρα, Πετσοδήμου Σωτηρία, Σωτηρίου Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου, Φίλιππα Νίνα,  και οι εκπαιδευτικοί Γιώτη Ιωάννα, Κατσικά Χριστίνα, Κώστας Αθανάσιος, Περώνα Λουκία και Ζιώγα Ιωάννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.