Γιώργος Τσιάκαλος: Υποκλινόμαστε στους αγωνιστές του 1821
Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες
Η Ελληνική Επανάσταση, σύμβολο αντίστασης κι αγώνα για λευτεριά, απέδειξε στο διάβα των χρόνων, πως η λευτεριά είναι το βασικότερο ιδανικό στη ζωή των ανθρώπων. Είναι η βάση κάθε δημιουργίας, ελεύθερης έκφρασης, συνεργασίας και συνύπαρξης! Οι λαοί οφείλουν να αντιστέκονται σε κάθε δύναμη που επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα κι αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία ενός κράτους, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου!
Εκεί που κάποτε γεννήθηκε η Ολυμπιακή ιδέα, η Δημοκρατία, εκεί που ανθούσε ο λαμπρός ελληνικός πολιτισμός, εκεί πίστευε ο κατακτητής πως με διώξεις, λεηλασίες, το παιδομάζωμα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση θα κατάφερνε να υποδουλώσει ψυχικά τον Έλληνα και να σβήσει τη φλόγα που έκαιγε μέσα σε κάθε Έλληνα για λευτεριά, εκεί ο Ελληνισμός έγραψε για άλλη μια φορά ένδοξες σελίδες ιστορίας διδάσκοντας στους νεότερους ότι για κάποια ιδανικά της ζωής πρέπει να αγωνιστείς!
Τετρακόσια χρόνια ο ελληνικός λαός ζούσε με έναν και μόνο πόθο! Να ζήσει λεύτερος, βάζοντας έτσι ένα τέλος στη μακρόχρονη σκλαβιά. Η ελληνική συνείδηση για άλλη μια φορά δε λύγισε. Η ένδοξη καταγωγή, η ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα δεν ξεχάστηκαν.
Οι καρδιές χτυπούσαν δυνατά, ενώ η ώρα του ξεσηκωμού πλησίαζε! Οι προσπάθειες να βρεθεί στήριγμα στις ξένες κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν απέδωσαν. Για άλλη μια φορά φάνηκαν αγνώμονες εκτός ελάχιστων Ευρωπαίων που ήσαν φιλέλληνες. Δίκαια ο εθνικός μας ποιητής γράφει: «Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή, δεν είν’ εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί».
Τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων, τα ολοκαυτώματα των Ψαρών, της Χίου, του Μεσολογγίου συγκινούν ιδιαίτερα τους λαούς της Ευρώπης και δυναμώνουν το πνεύμα του φιλελληνισμού.
Ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της Ευρώπης με τη βοήθεια των Φαναριωτών και των μεγάλων του Γένους δασκάλων, συντάσσεται στο πλευρό των αδύνατων επαναστατών και επηρεάζει σημαντικά υπέρ των Ελλήνων τις μεγάλες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, που επεμβαίνουν αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια της επανάστασης.
Οι πιο γνωστοί ανάμεσα στους φιλέλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα και πολέμησαν σαν Έλληνες είναι: ο Φαβιέρος, ο Νόρμαν, ο Σανταρόζα, ο Κόχραν και ο Λόρδος Βύρωνας. Ο Λόρδος Βύρωνας ξεψυχώντας στο Μεσολόγγι ψιθύρισε: «Όλα σου τα πρόσφερα Ελλάδα και τη ζωή μου ακόμη. Τι άλλο πιότερο μπορούσα να κάνω;»
Η σημερινή μέρα είναι απόδειξη του αδούλωτου ελληνικού φρονήματος, του πόθου για λευτεριά, του αγώνα κατά του ξένου κατακτητή που πίστεψε ότι με τη στέρηση βασικών ελευθεριών όπως αυτή της μόρφωσης των Ελλήνων, του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας, της αναγνώρισης και διατήρησης της εθνικής ταυτότητας, της εργασίας κι επιβίωσης, θα έκαμπτε κάθε μορφή αντίδρασης από μέρους των Ελλήνων.
Η απάντηση ήρθε με οργανωμένο αγώνα κατά του κατακτητή χωρίς την υπεροχή σε όπλα και στρατιωτική δύναμη. Η υπεροχή όμως των γενναίων Ελλήνων φουστανελάδων βρισκόταν στην ψυχή, που δεν δίστασαν με την ηρωική τους αντίσταση να στείλουν το μήνυμα στις τότε μεγάλες δυνάμεις και να συγκινήσουν ακόμη και τους λαούς της Ευρώπης!
Σήμερα, που συμπληρώνονται 203 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του ΄21, το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας για την αντιμετώπιση κάθε εχθρού, κάθε κινδύνου είναι όσο ποτέ επίκαιρο! Ήμαστε εμείς εκείνοι που θα χαράξουμε το δρόμο της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο!
Μπροστά στη λεβεντιά και στον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821 υποκλινόμαστε κι ακολουθούμε το παράδειγμά τους όταν κι όποτε αυτό απαιτηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.