Τελευταίες Ειδήσεις

Οι αγρότες αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους


Στα μπλόκα επέστρεψαν οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους.


Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.



Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου.


Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σήμερα στις 17:00 πρόκειται να γίνει σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.


Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στους Ευζώνους



 

Στο μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μιας ώρας του τελωνείου των Ευζώνων, προχώρησαν το βράδυ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, δε δημιουργήθηκαν ουρές οχήματων.


«Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.


Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει χθες αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.


Ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από όλα τα μπλόκα της χώρας.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.


Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:


Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:


1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα


2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα


3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα


4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα


Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.


Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.


Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.


Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.


Τη θέση ότι τα περιθώρια παροχών εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους αγρότες εξαντλήθηκαν, εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Η κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντική προσέγγισης αγροτών, τώρα είναι η δική τους σειρά να δείξουν κατανόηση», σημείωσε ο κ. Βορίδης και υποστήριξε ότι όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, οι τιμές οι οποίες εξασφαλίστηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης (98 ευρώ η μεγαβατώρα γενική τιμή και 93 ευρώ η μεγαβατώρα για τους συνεταιριζόμενους) ήταν πολύ κοντά σε εκείνες τις οποίες ζητούσαν οι αγρότες.


«Στη διάρκεια της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, σημείο διαφωνίας ήταν τα περισσότερα χρήματα που ζητούσαν οι αγρότες για το πετρέλαιο. Ζητούσαν τα διπλάσια από όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός, δηλαδή 165 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης και πάλι δεν το απέκλεισε, είπε όμως ότι θα το εξετάσει αναλόγως της πορείας της εκτέλεσης του προϋπολογισμού», ανέφερε.



 

Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει δεύτερη, ειδική σύσκεψη μόνο με τους αγρότες της Θεσσαλίας και όσον αφορά τη συνάντηση της Τρίτης υπογράμμισε: «Επικρατούσε σοβαρό, υπεύθυνο και συγκροτημένο κλίμα και διεξήχθη σοβαρή συζήτηση. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ζητήματα, δουλεύουμε όμως εντατικά και για αυτά. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι οι παρόντες εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι εκπροσωπούν το 85% περίπου του συνόλου της παραγωγής, έκριναν ως απολύτως ικανοποιητικές τις προτάσεις του πρωθυπουργού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.