Μαρίνα Κοντοτόλη: Μετά από τόσους μήνες, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη Βουλή το κρίσιμο νομοσχέδιο για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα επείγουσας ανάγκης, στη Θεσσαλία;
Κύρια σημεία από την ομιλία της Μ. Κοντοτόλη:
Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα, βρίσκει την επιχειρηματικότητά της σε δεινή θέση.
Οι καταστροφές των πλημμυρών είναι τεράστιες κι ανυπολόγιστες.
Το βλέπουμε κάθε μέρα στην επαφή μας με τους επαγγελματίες, με τις επιχειρήσεις, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τούτες τις μέρες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι στα μπλόκα και διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη γης τους και στις επιχειρήσεις τους.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι εξ ορισμού μικροί επιχειρηματίες και μάλιστα υψηλού ρίσκου επιχειρηματίες.
Ποιο είναι το κυρίαρχο αίτημα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και της μικρομεσαίας επιχείρησης της Θεσσαλίας; Οι πλήρεις αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Για ποια επιχειρηματικότητα να μιλήσουμε, όταν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν τις αποζημιώσεις τους από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι μειωμένη κατά 40%;
Δεν έφταναν τα συσσωρευμένα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας που σχετίζονται με μία σειρά δομικά προβλήματα, αλλά και με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ήρθαν και οι πλημμύρες και αποτελείωσαν κάθε ελπίδα, κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Αυτό, όμως, που ανέδειξε με ενάργεια η παραγωγική καταστροφή της Θεσσαλίας είναι το γεγονός ότι ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Και μιλάμε για μία Περιφέρεια που η συμμετοχή της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν φτάνει στο 19%.Μία Περιφέρεια με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και πολλούς νέους και νέες που έμειναν στον τόπο τους για να φτιάξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Πρώτα και κύρια για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών υποδομών, όπως οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα αναχώματα, η διευθέτηση των χειμάρρων, η αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος, κ. ά. Για να συνεχιστεί στοιχειωδώς η ζωή.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε αποφασισμένοι να σχεδιάσουμε εκ νέου όχι μόνο τον επιχειρηματικό χάρτη της Θεσσαλίας, που αποτελεί για εμάς απόλυτη προτεραιότητα, αλλά και για το σύνολο της χώρας. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Με δημιουργία αναπτυξιακής Τράπεζας, νέα χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα, με επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, με προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους, με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με σχέδιο πράσινης μετάβασης και προώθηση της κυκλικής οικονομίας και με υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης.
Γνωρίζετε, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ότι ακόμη και σήμερα , μετά από τόσους μήνες, η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη Βουλή το κρίσιμο νομοσχέδιο για την υδατική διαχείριση στη Θεσσαλία, καθώς και για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, επείγουσας ανάγκης;
Μετά από τόσους μήνες, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί τέτοια ολιγωρία; Τέτοια αδιαφορία. Πού είναι το νομοσχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης; Κι αυτό δεν είναι ένα ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτή είναι μία κραυγή αγωνίας των πολιτών της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και των Τρικάλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.