Τα «ναι» και τα «όχι» των κομμάτων στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων άρχισε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο στη Βουλή.
Απευθυνόμενη κυρίως στους διαφωνούντες της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι για εμάς ξεκάθαρα γονιός σημαίνει πατέρας και μητέρα.
«Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μια υπάρχουσα κατάσταση και θέτουμε ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά. Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε.
Υπέρ του νομοσχεδίου αλλά ασκώντας κριτική για δυσμενή διάκριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών εξαιτίας της μη πρόβλεψης για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα. Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας προκειμένου να ανταποκριθούμε ως πολιτεία στα αιτήματα των συμπολιτών μας για ισότητα. "Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα . Καμία συντήρηση, καμία σκοταδιστική αντίληψη, κανένας μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω" είπε επιμένοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Εμείς δεν έχουμε μαθήματα ηθικής και ιδεολογικής συνέπειας όπως η ΝΔ» .
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Π.Χρηστίδης με το ΠΑΣΟΚ πάντως ,αναλογικά να αντιμετωπίζει τις περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του. «Το νομοσχέδιο για τον γάμο δεν προέκυψε ως μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να επιλύσει σημαντικό πρόβλημα υφιστάμενων διακρίσεων αλλά ως μια προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσουν τον κ. Μητσοτάκη ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το Σύνταγμα που επιβάλλει την ισότητα και την οποιαδήποτε απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο γάμος αποτελεί κατάσταση πολιτική» είπε.
Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η βουλευτής του ΚΚΕ Π.Δάγκα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ θα καταψηφίσει. «Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για το εμπόριο παιδιών. Νομιμοποιεί την εμπορική παρένθετη μητρότητα.
Πρώτος και βασικός λόγος για τον οποίον καταψηφίζουμε είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας. Υποχρεωτικά θα αναγνωριστεί το γονέας 1 και γονέας 2» είπε η κα Δάγκα.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Ελληνική Λύση. Ο βουλευτής Παύλος Σαράκης είπε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για νομοσχέδιο αντίθετο με το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της προαγωγής του έθνους και ότι η μητρότητα είναι υπό την προστασία του κράτους. «Όλη αυτή η ιστορία είναι στο πλαίσιο ενός μεταμοντερνισμού της φύσης που παρακμάζει. Ο γάμος από τη φύση του στοχεύει στην αναπαραγωγή και στη διαιώνιση του ανθρωπίνου είδους. Το νομοσχέδιο φέρνει τον ευτελισμό της γυναίκας και την εμπορευματοποίηση της μήτρας» είπε.
Υπέρ του νομοσχεδίου η Νέα Αριστερά με τον Δ.Τζανακόπουλο να εξαπολύει επίθεση στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση για τις θέσεις τους. «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η υπεράσπιση της πυρηνικής οικογένειας από το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο» είπε.
«Βραδυφλεγή βόμβα σε βάρος της οικογένειας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Νίκης Γ.Αποστολάκης. Υποστήριξε και ο ίδιος το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου λέγοντας ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε «το ίδιο κίνημα των δικαιωματιστών ΛΟΑΤΚΙ να αξιώσει και τη νομιμοποίηση της πολυπρόσωπης -πολυσυντροφικής σχέσης» είπε.
Υπέρ του νομοσχεδίου και η Πλεύση Ελευθερίας παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπιμπίλας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο τώρα για να ξεχαστούν η ακρίβεια και τα όσα αποκαλύπτονται στην εξεταστική για τα Τέμπη. «Είμαστε όλοι παιδιά του ιδίου σύμπαντος, άρα απόλυτα φυσιολογικοί, του ίδιου θεού . Αρνούμαστε κατηγορηματικά κάθε ρατσιστική πράξη ή λόγο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν είναι παρίες. Πληρώνουν τους ίδιους φόρους. Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και επικροτούμε την νομική προστασία των οικογενειών. Η πλεύση είναι υπέρ της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας για όλους τους πολίτες» είπε .
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.