Τελευταίες Ειδήσεις

Κ. Παπακώστα: Ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης για το πλάνο αναδόμησης της Θεσσαλίας.


Κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής οι πρωτοβουλίες  της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά, κάνει την αυτοκριτική της, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, με την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη διαχείριση των κρίσεων», αναφέρει η Βουλευτής Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα.

Στον απολογισμό των πεπραγμένων του τελευταίου διμήνου, ο Πρωθυπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταφέρνει σε χρόνο ρεκόρ, να αποδώσει σε 33.000 νοικοκυριά αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 120εκ. ευρώ, με την διαδικασία, μάλιστα, να βρίσκεται εν εξελίξει, καθώς οι αυτοψίες και οι διασταυρώσεις των αιτήσεων, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Επιπλέον, έχουν διατεθεί ήδη οι 50 πρώτοι οικίσκοι για την στέγαση των πληγέντων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταβολές των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης.

«Το μεγαλύτερο “ατού” που εξασφαλίστηκε για τους πολίτες, είναι η απλούστευση των διαδικασιών για την χορήγηση των επιδομάτων, η οποία εξοικονομεί χρόνο και διευκολύνει την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγέντων», τονίζει η Βουλευτής, επισημαίνοντας πως στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες που αφορούν τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος υπέστη και τις μεγαλύτερες ζημιές. Όπως, μάλιστα, ανέφερε κι ο Πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του, έχουν ήδη εγκριθεί αποζημιώσεις 260 εκ. από τον ΕΛΓΑ, με τα 107εκ. να έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν ζωικό κεφάλαιο και σταβλικές εγκαταστάσεις με κρατική επιχορήγηση.

Αναγνωρίζοντας την οργή και απογοήτευση των πολιτών, μετά τις καταστροφές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περιορίσει περαιτέρω τις αδυναμίες της και να μειώσει τους χρόνους απόκρισης, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. «Η τραγωδία αυτή είναι ακόμα μία αφορμή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που δεν είχαμε τολμήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες προτεραιοτήτων αναφορικά με την διαχείριση αντίστοιχων φαινομένων και κρίσεων.

1.       Άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών σε μεγάλες θεομηνίες.

2.       Μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων  για την αποκατάσταση ζημιών

3.       Συνολικό σχέδιο άμυνας για την κλιματική επίθεση.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες. Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας μία επιθετική κλιματική αλλαγή, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων και επιβάλλει την υιοθέτηση πολιτικών που θα είναι περισσότερο ρεαλιστικές, με βάση τα νέα κλιματολογικά δεδομένα, πιο αποτελεσματικές ως προς της στοχοθέτηση και την διαχείριση του χρόνου απόκρισης, αλλά και πιο βιώσιμες σε επίπεδο οικονομίας», εξηγεί η κ. Παπακώστα, συμπληρώνοντας πως «για να εξασφαλίσουμε μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, με ουσιαστικό αποτύπωμα στην κάλυψη των αναγκών που η κλιματική κρίση θα προκαλεί, θα πρέπει να συνεργαστούμε ως πολίτες με το κράτος».

Όπως ανέφερε κι ο Πρωθυπουργός, «οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι», γι’αυτό και επιχειρήσεις με κύκλο άνω των 2εκ ευρώ θα πρέπει στο εξής να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ενώ η αντίστοιχη πρωτοβουλία των πολιτών για τα σπίτια, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επιβραβεύεται με έκπτωση  10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, όμως, διπλασιάζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός που αφορά τα κονδύλια κρατικής αρωγής, για την διασφάλιση ετοιμότητας του κράτους σε περίπτωση μελλοντικών καταστροφών.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, για το οποίο έχει ήδη ζητηθεί και αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο, η έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας, η οποία ως μία πρώτη εκτίμηση, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη μίας ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών και της διαχείρισης.

Το πρόγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών και της αντιπλημμυρικής θωράκισης, για βιώσιμη άρδευση που θα καλύπτει  τις ανάγκες της αγροτικής και ζωικής παραγωγής, θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας και υπό το πρίσμα της εθνικής αναγκαιότητας για την υλοποίηση έργων υψηλής ανθεκτικότητας, ανάλογης και με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε την επάρκεια νερού για τους αγρότες της Θεσσαλίας, ώστε να διαφυλάξουμε τις καλλιέργειες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή,  ανακοινώθηκε επιπλέον η πρόθεση της κυβέρνησης για αναπροσαρμογή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ενώ εξετάζεται και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, σε μία προσπάθεια αλλαγής της αντίληψης επί των προϊόντων που παράγονται σε εθνικό επίπεδο, μέσω της επιλογής καλλιεργειών που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσαρμοστικότητά τους στις κλιματολογικές συνθήκες.                                                                   

«Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος αναδόμησης της Θεσσαλίας, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς προβλέπεται όχι μόνο η αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού σε πολλαπλά επίπεδα, ούτως ώστε, οι αλλαγές που θα γίνουν να διορθώνουν τις υπάρχουσες παθογένειες και να δημιουργούν προοπτικές για βελτιωτικά έργα προσαρμοσμένα στις, κατά τις προβλέψεις, αυξανόμενες ανάγκες των επόμενων δεκαετιών», δηλώνει η Βουλευτής Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.