Ποινικές οι ευθύνες που άφησαν απροστάτευτο το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ», σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα
«Εξωθεσμικοί» παράγοντες δεν ήθελαν την ύπαρξη του «ΒΕΛΟΣ» και γι' αυτό φρόντισαν να το διώξουν από το ναυτικό μουσείο του Φλοίσβου και να το στείλουν στη Θεσσαλονίκη.
Προμελετημένο έγκλημα ο αφανισμός του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» που – επί μισό αιώνα – αποτελεί σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Όπως καταγγέλουν επωνύμως μέλη του ιστορικού πληρώματος που συμμετείχαν στην ανταρσία του '73 υπό τον κυβερνήτη Νίκο Παππά, «εξωθεσμικοί» παράγοντες δεν ήθελαν την ύπαρξη του «ΒΕΛΟΣ» και γι' αυτό φρόντισαν να το διώξουν από το ναυτικό μουσείο του Φλοίσβου και να το στείλουν στη Θεσσαλονίκη εκτεθειμένο στον Βαρδάρη.
Οι αντιστασιακοί του «ΒΕΛΟΣ» κάνουν λόγο και για αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι είναι ανήκεστος η βλάβη που έχει προκληθεί στο ιστορικό πλοίο. Ενδεικτική του ύφους είναι η ανοιχτή επιστολή του Κωστή Γκορτζή προς τον αρχηγό ΓΕΝ: «Δεν θέλετε να υπάρχει; Θέλετε, αλλά δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε κάποιους εξωθεσμικούς που δεν θέλουν να υπάρχει; Ό,τι και εάν θέλετε ή δεν θέλετε μετά από μύριες προειδοποιήσεις , ενημερώσεις, επερωτήσεις στη Βουλή, η ευθύνη ακόμη και ποινική, σε πιθανή ανήκεστη βλάβη του πλοίου είναι δική σας».
Σε μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί, το περασμένο καλοκαίρι, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμιζόταν ότι το «ΒΕΛΟΣ» απειλείται με βύθιση και το ερώτημα παραμένει: Ποιοι επιθυμούν να σβήσουν δια παντός αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας; Και ποιο θα είναι το επόμενο; Το Πολυτεχνείο; Η προσπάθεια να εξαφανιστούν όλες οι ιστορικές στιγμές που προβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων είναι πλέον εμφανής.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Παναγιώτης Χατζηπέρος, μέλος του πληρώματος του ελληνικού αντιτορπιλικού τον Μάιο του 1973, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο «Μilitaire» κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την τύχη του «ΒΕΛΟΣ».
Α. Ο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.