«Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμπάκας 1880-2000»-Εξαιρετικό νέο πόνημα του Δημήτρη Πλιάτσικα
Μια εξαιρετική δουλειά με την υπογραφή του Καλαμπακιώτη συνταξιούχου φιλολόγου και συγγραφέα αποτελεί το νέο του πόνημα που τιτλοφορείται: «Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμπάκας 1880-2000» αφιερωμένο στα 120 χρόνια του ελληνικού σχολείου στην Καλαμπάκα και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Γένεσις".
Στο πολυσέλιδο και καλαίσθητο βιβλίο μπορεί να δει κανείς την ιστορία των μαθητικών χρόνων από το 1880 έως το 2000 με πλούσιο φωτογραφικό υλικό με μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά και εκπαιδευτικούς σε θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, γυμναστικές επιδείξεις, παρελάσεις και διάφορες εκδηλώσεις.
Ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του αναφέρει:
Το 1881, έτος απελευθέρωσης της Θεσσαλίας από την τουρκική κατοχή και ενσωμάτωσης στο ελληνικό κράτος, είναι και ο χρόνος ίδρυσης του Ελληνικού σχολείου (Σχολαρχείου) της Καλαμπάκας, ως βαθμίδας της Β/θμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει και από το ΦΕΚ διορισμού του ελληνοδιδασκάλου Κ. Ταμπαρόπουλου.
Από τότε ώς σήμερα, για περισσότερα από εκατό χρόνια, το σχολείο συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία του με διάφορες μορφές, ως 3/τάξιο Σχολαρχείο, 3/τάξιο, 6/τάξιο και 8/τάξιο Γυμνάσιο, ή ως Λύκειο γενικό και τεχνικό.
Η συμβολή του στη ζωή και την πρόοδο της πόλης υπήρξε σημαντική. Από τα θρανία του πέρασαν άνθρωποι με σημαντική κοινωνική προσφορά, με επαγγελματική συνείδηση, με επιτυχημένη πορεία σε όλους τους τομείς της επιστήμης.
Αυτήν την εκατόχρονη πορεία φιλοδοξεί να δείξει και η παρούσα εργασία με φωτογραφίες από όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, μια επίμονη προσπάθεια τριάντα περίπου χρόνων, με την πεποίθηση ότι εδώ αποτυπώνεται όχι μόνο η ιστορία της εκπαίδευσης και η εξελικτική της πορεία στο χρόνο, αλλά και η ιστορία της πόλης μας.
Είναι φωτογραφίες-εικόνες του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος, που λειτουργούν ως οδηγός σ’ ένα νοσταλγικό περίπατο στα μονοπάτια της μνήμης, για να ξαναζήσει κανείς τις συγκινήσεις των νεανικών του χρόνων, να θυμηθεί γεγονότα και περιπέτειες που έζησε με τους συμμαθητές του.
Είναι φωτογραφίες της εφηβικής ηλικίας, που σε διάφορους καιρούς γνώρισε δυσκολίες, έζησε εκπαιδευτικές αλλαγές, πολιτικές μεταβολές αλλά και εθνικές περιπέτειες.
Εκεί οι εκδρομές, εκεί οι παρελάσεις, οι επιδείξεις, οι θεατρικές παραστάσεις, ως ανταπόκριση σε ό,τι επιζητούσε η τοπική κοινωνία από ένα ζωντανό εξωστρεφή οργανισμό, όπως πρέπει να είναι το σχολείο.
Αυτό το φωτογραφικό ταξίδι στην εκατόχρονη πορεία του γυμνασίου μας αποτελεί τεκμήριο και της όποιας εξέλιξης στην εμφάνιση των μαθητών, που ασφαλώς επηρεάστηκε και από τις κοινωνικές συνθήκες. Από την μπλε ποδιά και το καπέλο στην μακρυμάλλικη εμφάνιση, το μίνι και τη δεκάποντη γόβα, κατά τις επιταγές της μόδας. Πώς άλλαξαν αλήθεια οι καιροί!
Τριάντα πέντε χρόνια δάσκαλος έδωσα ό,τι μπορούσα από το περίσσευμα της ψυχής μου και την επιστημονική μου σκευή και πήρα τη δροσιά της νιότης, χάρηκα την εφηβική τους ορμή, θαύμασα τον ανυπόκριτο νεανικό αυθορμητισμό, μοιράστηκα μαζί τους την αγωνία τους.
Σε όλους όσοι κάθισαν στα θρανία του σχολείου μας οφείλω την προσπάθεια αυτού του λευκώματος αλλά και στην Καλαμπάκα, την πόλη που αγάπησα και την τελευταία δεκαετία της εκπαιδευτικής μου πορείας πιστά υπηρέτησα από τη θέση του Διευθυντή.
Ας με συγχωρήσουν όσοι, για διάφορους λόγους, δεν φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του και άθελά μου δεν υπήρξαν συνταξιδιώτες σ’ αυτό το αναδρομικό ταξίδι.
Επιθυμώ τέλος να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του λευκώματος. Δεν είναι μόνο δικό μου έργο αλλά και δικό τους.
Από πλευράς του "meteoravoice" θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το εξαιρετικό του πόνημα και νάναι καλοτάξιδο...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.