Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Χρίστος Λιάπης στην ERT NEWS. “Μονοψήφιοι οι θάνατοι που καταγράφονται από την φαιντανύλη – Είναι 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη”




Στην εκπομπή «Newsroom», στην ΕΡΤ NEWS, εμφανίστηκε ο Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Παν/μιου Αθηνών, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρίστος Χ. Λιάπης MD,MSc,PhD, συζητώντας με τον Μάκη Προβατά και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα, για τους κινδύνους από την παράνομη χρήση της φαιντανύλης.

Για τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία των τοξικοεξαρτημένων ασθενών που έχει η χρήση της φαιντανύλης, της επονομαζόμενης και «ηρωίνης των φτωχών», ο Δρ. Λιάπης υπογράμμισε ότι παρότι η χρήση της είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς. Γι’ αυτό, όπως αποκάλυψε, οι ειδικοί ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και το προσωπικό οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ διαθέτουν το αντίδοτο για να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις υπερδοσολογίας που μπορεί να οδηγήσουν τους χρήστες οπιοειδών στον θάνατο.

Μιλώντας για το νέο, στη χώρα μας, ναρκωτικό ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom» πως «ό,τι συμβαίνει στον δρόμο στο επίπεδο των ναρκωτικών, δυστυχώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στους δύο πυλώνες αντιμετώπισης του προβλήματος».

Εξαιρετικά επικίνδυνη η χρήση της

Κάνοντας λόγο για την πρόληψη και την μείωση της ζήτησης της επικίνδυνης αυτής ουσίας ο κ. Λιάπης αποκάλυψε ότι είναι περίπου 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερη από την μορφίνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Μάκη Προβατά και Σταυρούλας Χριστοφιλέα, στην εκπομπή «Newsroom», ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ τη χαρακτήρισε ως την «ηρωίνη των φτωχών» εξηγώντας ότι είναι πιο εύκολος ο συνθετικός τρόπος παρασκευής της φαιντανύλης εξού και είναι πολύ πιο κερδοφόρα στην διανομή της και πιο εύκολα προσβάσιμη στους χρήστες.

Πώς επηρέασε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στην εξάπλωση της φαιντανύλης

Σύμφωνα με τον ειδικό, το ναρκωτικό αυτό είναι πολύ επικίνδυνο καθώς αναμειγνύεται συχνά με άλλες απαγορευμένες ουσίες. Γι’ αυτό και όπως είπε, «η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί να σκεφτόμαστε παγκόσμια αλλά να δρούμε τοπικά».

Ενδεικτικά, επισήμανε ότι η απαγόρευση του οπίου από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οδήγησε στην επιδημία των συνθετικών ναρκωτικών, σε μια νέα επιδημία των οπιοειδών, με προεξάρχουσα τηνφαιντανύλη στις ΗΠΑ, όπου 70.000 από τους 104.000 θανάτους που συμβαίνουν ετησίως από υπερδοσολογία οφείλονται σε αυτήν την ουσία.

 

Μιλώντας για το τι ισχύει στη χώρα μας τόνισε ότι, ακόμα, οι θάνατοι που καταγράφονται από τη φαιντανύλη είναι μονοψήφιοι, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σε ότι αφορά σε αυτό το ισχυρό ναρκοτικό. Και όπως είπε, οι ειδικοί ψυχικής υγείας και το προσωπικό οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, έχουν πλέον μαζί τους συγκεκριμένες συσκευές χορήγησης ναλοξόνης που αποτελεί το αντίδοτο στην υπερδοσολογία φαιντανύλης και οπιοειδών  

«Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο ποσοστό χρήσης φαιντανύλης στις χώρες της Βαλτικής, με προεξάρχουσα την Εσθονία. Είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι ένα φάρμακο το οποίο είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο αναλγητικό για σοβαρές μορφές καρκινικού πόνου» σημείωσε ο κ. Λιάπης.

Σχολιάζοντας τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ δήλωσε ότι επηρεάζεται από τις συνεχείς κρίσεις σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό επίπεδο. «Σε τέτοιες συνθήκες αυξάνεται η καταφυγή των ανθρώπων, ειδικά όσων έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής ευαισθησίας, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Γι’ αυτό είμαστε στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς».

Δείτε την τηλεοπτική εμφάνιση του Δρος Λιάπη και το σχετικό δημοσιογραφικό της σχολιασμό από την ομάδα συνεργατών του ERT NEWS στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.