Μ. Κοντοτόλη: Να δοθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής στους φοιτητές που έχουν ως μόνιμη κατοικία το Νομό Τρικάλων και κατ’ επέκταση τους νομούς της Θεσσαλίας.
Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το εύλογο αίτημα των οικογενειών των Τρικάλων κι ολόκληρης της Θεσσαλίας που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες για την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή των τέκνων τους που σπουδάζουν σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη λήψη διευκολυντικών μέτρων για αυτούς των μη αντίστοιχων Τμημάτων.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατέθεσαν σήμερα 11 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, αναφορικά με την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πλημμύρας «Daniel” στα νοικοκυριά των Τρικάλων και κατ’ επέκταση της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας, που έχουν σπουδάζοντα τέκνα εκτός Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, δεδομένου ότι τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών πόρρω απέχουν από την επούλωση των πληγών της πλημμύρας, το εισόδημα των οικογενειών δεν μπορεί να αναπληρωθεί από κανενός είδους αποζημίωσης. Η οικονομική καταστροφή είναι και μεγάλη και μακροχρόνια, αγγίζοντας όλο το φάσμα της αγοράς (εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, καταστηματάρχες, κλπ).
Σε αυτό το πλαίσιο και κατ΄ αναλογία άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων για τους φοιτητές πληγεισών περιοχών από φυσικές καταστροφές, η ικανοποίηση του αιτήματος για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή των φοιτητών που φοιτούν σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη διευκόλυνση αυτών των μη αντίστοιχων Τμημάτων με δωρεάν σίτιση, στέγαση, επιδότηση ενοικίου, φοιτητικό επίδομα, κλπ είναι και εύλογη και αναγκαία.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: «Να δοθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής στους φοιτητές που έχουν ως μόνιμη κατοικία το Νομό Τρικάλων και κατ’ επέκταση τους νομούς της Θεσσαλίας».
Οι επιπτώσεις από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel» και της κατάρρευσης του κράτους, για την οποία η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες, είναι και ανυπολόγιστες και μακροχρόνιες.
Ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος κάμπος της χώρας μας έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν άδικα στα λασπόνερα και στα ξεχειλισμένα ποτάμια, περιουσίες και κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, οι υποδομές κατέρρευσαν, ασθένειες κι επιδημίες επικρέμονται απειλητικά και ήδη σημειώνονται εκατοντάδες κρούσματα, το εισόδημα γεωργών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών μηδενίστηκε, η οργή και η απελπισία των ανθρώπων δεν έχει προηγούμενο.
Η κυβέρνηση, αφού αγνόησε τις καταστροφές που είχαν καταγραφεί από την ηπιότερη κακοκαιρία του «ΙΑΝΟΥ» δύο χρόνια πριν και δεν προέβη στη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Η δέσμη όμως των μέτρων αυτών είναι και κατώτερη των αναγκών και αργή στην εφαρμογή της.
Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν οι ανακοινώσεις και οι επιστολές λογής Συλλόγων και παραγωγικών φορέων που καλούν την κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων για προληπτικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ψεκασμούς κι απολυμάνσεις, εξαιτίας των μολύνσεων και των επιδημιών, των επιχειρήσεων Θεσσαλίας για άμεσα μέτρα ανακούφισης από χρέη και οφειλές, των Δήμων για χρηματοδότηση κι αποκατάσταση των υποδομών, κλπ.
Επιπρόσθετα, δεκάδες οικογένειες που είδαν το μοναδικό εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, κλπ να εκμηδενίζεται και μάλιστα χωρίς ορατή προοπτική επανάκτησης, ζητούν να διευκολυνθούν τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και να μετεγγραφούν κατ’ εξαίρεση σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι ένα εύλογο αίτημα που θα ανακουφίσει από τα έξοδα τις οικογένειες των φοιτητών και οι ίδιοι, οι φοιτητές, θα μπορέσουν να συνδράμουν τις οικογένειές τους στον αγώνα να ξανασταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.
Όμως, ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για όσους/ες φοιτητές/τριες φοιτούν σε ΑΕΙ της χώρας σε μη αντίστοιχα Τμήματα με αυτά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ειδικό φοιτητικό επίδομα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, επιδότηση ενοικίου, κλπ.
Όλες οι οικογένειες με παιδιά φοιτητές πρέπει να διευκολυνθούν, ώστε νε μετριαστεί κατά το μέτρο του δυνατού το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει εξετάσει το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το ενδεχόμενο κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής των φοιτητών με μόνιμη κατοικία στα Τρίκαλα και κατ’ επέκταση στη Θεσσαλία;
2. Είναι στις προθέσεις του να προβεί στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία προς ικανοποίηση αυτού του αιτήματος;
3. Έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο διευκόλυνσης και για όσους δε φοιτούν σε αντίστοιχα Τμήματα με αυτά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Κοντοτόλη Μαρίνα
Τζούφη Μερόπη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Κασιμάτη Ειρήνη
Κόκκαλης Βασίλειος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Φωτίου Θεανώ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.