Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών
Εκτός κοινωνικών επιδομάτων θα βρεθούν σύντομα πολλοί «φτωχοί», κατά την Εφορία, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα αφορά την συγκριμένη κατηγορία πολιτών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες ως βασική τους επιδίωξη θα έχουν όχι μόνο να φέρουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να κόψουν επιδόματα, κάθε λογής βοηθήματα, αλλά και την επιλογή τους – από τους πρώτους μάλιστα – για παιδικούς σταθμούς, λόγω εισοδημάτων πενίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου οι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν πλήθος κοινωνικών επιδομάτων. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες των 1.000 ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ» και οι φορολογούμενοι αυτοί να είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός έχει σηκώσει πολύ ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών και με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές δαπάνες.
Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζουν ότι με τις παρεμβάσεις που εξετάζονται, αλλά και με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη του πραγματικού τζίρου, οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με αυτά που εμφανίζουν σήμερα, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση των επιδομάτων και να χάνουν έτσι τις ενισχύσεις.
Πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός επιδομάτων όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορηγείται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος. Επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εγγραφή των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που καταλαμβάνουν τις εν λόγω, εκ των πραγμάτων περιορισμένες θέσεις, τις οποίες και στερούν από άλλους φορολογούμενους που σε ένα καθεστώς φορολογικής δικαιοσύνης θα τις καταλάμβαναν.
Παράλληλα, με βάση το ετήσιο εισόδημα χορηγούνται και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα το Market Pass.
Η αρχή γίνεται από το επίδομα θέρμανσης, όπου το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε φέτος να εφαρμόσει εκτός από το όριο του εισοδήματος και ανώτατο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, μέτρο που αναμένεται να αποκλείσει από το επίδομα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης (Πρώτο Πρόγραμμα) για να επισημάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά, εξετάζονται, αξιολογούνται και κοστολογούνται.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την λογική του πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε δεύτερο στάδιο θα θεσμοθετηθούν και θα ενεργοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κούρεμα στα τεκμήρια διαβίωσης.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους επαγγελματίες με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2024 όπως:
Η υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
Η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.