Τελευταίες Ειδήσεις

Λευτέρης Αυγενάκης από Τρίκαλα : Οι τέσσερις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα


Λευτέρης Αυγενάκης από τα Τρίκαλα : Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων είχε και στα Τρίκαλα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Αν.Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφεριεάρχης Τρικάλων Χ.Μιχαλάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας & Χρ.Γακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Τρικκαιων κ.Μιχάλης Λάππας, Γιώργος Ζιώγας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκος που τον προλόγισε και τον καλωσόρισε στην πόλη, οι Αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου κ. Δ.Τσόλας και Χρ.Ζαραμπούκας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γ.Κουτσονάσιος και στελέχη αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ανέπτυξε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης

Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπάρχει πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ – θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.

Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. € που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον Γεωπόνο Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

Δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια:

Βασική συνιστώσα της πολιτικής μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό.

Τέταρτη προτεραιότητα για τον ΥπΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για την είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ.

 

Κώστας  Αγοραστός: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγροτικό τομέα με 239.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δις €.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός στις εισηγήσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς, αλλά και σε όλους όσοι έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές του περονόσπορου και της ακαρπίας. Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων νερού στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. Τόνισε πως, ενόψει της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα για τα οικολογικά σχήματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ταχύτερης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και τήρηση του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών και ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.