Τελευταίες Ειδήσεις

Ας αρχίσουν οι χοροί


Του Γιώργου Βαιου

Επειδή ως Έλληνες διασκεδάσουμε καλύτερα όταν είμαστε πολλοί και πολλές, όπως λέει και το λαϊκό ρητό «όπου γάμος και γιορτή η Βασίλω πρώτη», εμείς φροντίζουμε να είμαστε πάντα εκεί που έχει χορό, γλέντι, φαί, πιοτό, ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, πολύ κόσμο και σταυρουδάκια όταν έρχονται εκλογές. Έτσι θα ακουστεί συχνά από εδώ και στο εξής, η φράση είμαστε για τα πανηγύρια.

 

Τι σημαίνει όμως;
Μία εκδοχή είναι ότι τα παλιά τα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη ιδρύματα για τους ψυχοπαθείς, οι συγγενείς τους τους πήγαιναν στα πανηγύρια της εκκλησίας, την ημέρα που γιόρταζε ο άγιος, ώστε να τους διαβάσει μία ευχή ο παπάς, για να θεραπευτούν.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι πριν η Κόρινθος κατακτηθεί από τους Φράγκους, διοργάνωνε δύο πανηγύρια τον χρόνο για τους εμπόρους, διάρκειας ενάμιση μήνα το κάθε ένα. Τα πανηγύρια αυτά συνεχίστηκαν και μετά την κατάκτηση. Όσοι συμμετείχαν σε αυτά, όταν τους ρωτούσαν πού πάνε, εκείνοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα, έλεγαν, : « είμαστε για τα πανηγύρια ». Η φράση χρησιμοποιείται σήμερα για όσους δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας μιας κατάστασης.
Σήμερα μετά από παρέλευση χιλιάδων ετών συνεχίζουμε να «είμαστε για τα πανηγύρια», γιατί το πανηγύρι το έχουμε στο αίμα μας ανεξάρτητα από ιδεολογία. «Πανηγυράκηδες» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είμαστε για τα πανηγύρια σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Τώρα έρχονται εκλογές και όπως έχω ξαναπεί, τι θέλει ο υποψήφιος στις εκλογές; Σταυρό. Αυτός είναι που έχει κινητοποιήσει τους υποψηφίους στο να αποκτήσουν συνήθειες που πολλοί απ' αυτούς δεν είχαν, να ζήσουν μία ζωή που, αρκετούς δεν αντιπροσωπεύει.
Απαραίτητο συστατικό: κάμερες, φωτογράφοι ενίοτε και δημοσιογράφοι. Για να καταγράψουν:
Πρώτον, τις χιλιάδες που προσήλθαν στο... πλευρό του υποψηφίου.
Δεύτερον, τους επώνυμους που εξ αντικειμένου στηρίζουν τον υποψήφιο.
Τρίτον, το «απίθανο κέφι» που κυριάρχησε.
Τέταρτον, την... έξυπνη ατάκα του υποψηφίου, ικανή να φιλοξενηθεί στις παραπολιτικές στήλες.
Και πέμπτον, ότι ο υποψήφιος έχει ρεύμα τριφασικό και μονίμως έχει χαμογελαστή φιγούρα.
Και καλά να περάσετε......

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.