Τελευταίες Ειδήσεις

Κέρκυρα: Άλογο τουριστικής άμαξας ξεψύχησε στον δρόμο


Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε το μεσημέρι ένα άλογο τουριστικής άμαξας σε μια από τις κλασικές περιηγητικές διαδρομές της πόλης της Κέρκυρας.


Περίπου στις 2 το μεσημέρι, στην κορύφωση της θερμοκρασίας, το άλογο σωριάστηκε και τελικά ξεψύχησε στο δρόμο. Το ζώο μεταφέρθηκε στο πεζοδρόμιο και σκεπάστηκε με μια κουβέρτα, ενώ το αποτρόπαιο θέαμα προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.  


Σημειώνεται ότι εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον Αύγουστο του 2021 προς τις Περιφέρειες Χώρας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής «για την Προστασία των ιπποειδών εργασίας υπό ακραίες καιρικές συνθήκες» ανέφερε πως τα ζώα δεν θα έπρεπε να εργάζονται από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 όταν η θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου και άνω, υπό σκιά.


Παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα ζώα, η Κέρκυρα βρίσκεται ακόμα ανάμεσα στα μέρη που χρησιμοποιούν ζώα εργασίας για μια τουριστική δραστηριότητα που έχει παραμείνει εδώ και δεκαετίες ως «γραφική περιήγηση».


Τι λένε οι κτηνίατροι


Όπως ανέφερε στο startmediacorfu.gr η κ. Τζένη Τσέλιου αναπληρώτρια προϊσταμένη κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία έδωσε την μακροσκοπική εικόνα του άτυχου ζώου καθώς έχει αναλάβει την υπόθεση, γίνεται ήδη έρευνα για τα αίτια του θανάτου του αλόγου.


«Από τη νεκροψία δεν διαπιστώθηκε υπερθερμικό σοκ, ούτε αφυδάτωση καθώς οι σιελογόνοι αδένες του δεν εμφάνισαν τις σχετικές ενδείξεις. Από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά δεν υπήρξαν σημάδια κακοποίησης. Το τελικό πόρισμα για το θάνατο του αλόγου θα βγει αργά σήμερα το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της νεκροτομής» επεσήμανε η κ.Τσέλιου.


Μάλιστα το άλογο είναι περίπου απο 15 εως 17 ετών δηλαδή σχετικά νεαρό όπως ενημέρωσε από την πλευρά του, ο ιδιώτης γιατρός Σπύρος Δεσύλλας που κλήθηκε στο συμβάν ενώ πιθανολογεί ότι το αίτιο θανάτου είναι καρδιολογικό.


Να σημειωθεί ότι το άλογο μετά τη νεκροψία ενταφιάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από συνεργείο του Δήμου, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροτομής. Λίγο αργότερα όμως μετά από εντολή της ΕΛΑΣ παραγγέλθηκε η εκταφή του ζώου προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.


Παράλληλα για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία .


Το συγκεκριμένο περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την κακοποίηση των ιπποειδών και συγκεκριμένα τη χρήση αλόγων και γαϊδουριών για λόγους αναψυχής και την ανάγκη λήψης μέτρων.


Αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις


Φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη πρακτική υποστηρίζοντας πως το άλογο αναγκαζόταν να μεταφέρει τουρίστες σε βόλτες αναψυχής μέρα μεσημέρι με αφόρητη ζέστη.


«Άλογο εργασίας νεκρό στην Κέρκυρα. Πηγαίνει το περιπολικό. Ελπίζουμε να γίνει έρευνα για τα αίτια θανάτου. Νόμοι για τα ιπποειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Οι εγκύκλιοι του ΥΠΑΑΤ δεν είναι νόμοι», έγραψε η οργάνωση Ιππόθεσις στο Facebook.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.