Τελευταίες Ειδήσεις

Πώς θα «σκανάρει» η Εφορία επαγγελματίες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ


Ποσά έως 10.000 ευρώ δηλώνουν 7 στους 10 επαγγελματίες. Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο της εφορίας. Πώς θα προχωρήσουν οι διασταυρώσεις στις δαπάνες. 


«Ηλεκτρονικό δίχτυ» σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που εμφανίζονται με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ απλώνει η ΑΑΔΕ έχοντας στο στόχαστρο κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν κέρδη σε αυτά τα επίπεδα.



Την ίδια ώρα σε πιλοτική εφαρμογή μπαίνει από αυτή την εβδομάδα το «Ελεγχος Live» το νέο ηλεκτρονικό όπλο που θα «τρέχει» στα τάμπλετ των ελεγκτών και θα τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων εκδίδοντας επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.


Στην ΑΑΔΕ έχει σημάνει συναγερμός μετά την επεξεργασία των στοιχείων για τα εισοδήματα του 2022 (αποκτήθηκαν το 2021) σύμφωνα με την οποία έξι στα δέκα εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.


Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος. Άλλωστε και η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν κατά το δοκούν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μόνο αν πιεστούν από τον πελάτη.


Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ .Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.


Περισσότερα στο euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.