Τελευταίες Ειδήσεις

Αγωνία για τους πέντε επιβάτες στο υποβρύχιο Titan - Τελειώνει το οξυγόνο


Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την αναζήτηση του τουριστικού βαθυσκάφους Τitan με τους πέντε επιβαίνοντες, που καταδύθηκε στο ναυάγιο του Tιτανικού στα βάθη του Ατλαντικού.


 Οι Αρχές εξετάζουν προσεκτικά τους υποθαλάσσιους ήχους που εντόπισαν την Τετάρτη ενώ επισημαίνεται ότι το οξυγόνο μέσα στο μικρό βαθυσκάφος διαρκεί για λίγες ακόμη ώρες, μέχρι το μεσημέρι σήμερα.



«Υπάρχει πάντα ελπίδα σε μία υπόθεση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε χθες επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστόνη σε νεότερη ενημέρωσή για το τουριστικό βαθυσκάφος που κατέβηκε για να επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 4.000 μέτρων στο βόρειο Ατλαντικό.


Ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ αναφέρθηκε σε ήχους που έχουν καταγραφεί από την ευρύτερη περιοχή του θρυλικού ναυαγίου του Τιτανικού, λέγοντας «δεν ξέρουμε» από πού προέρχονται οι θόρυβοι που έχουν ακουστεί, αλλά ότι «υπάρχει πάντα ελπίδα σε μία υπόθεση έρευνας και διάσωσης».


«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε επίσης.



«Τα καλά νέα μπορώ να πω, είναι ότι κάνουμε αναζήτηση στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.


Στη συνέχεια ο πλοίαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής αποκάλυψε ότι οι επιβάτες του αγνοούμενου βαθυσκάφους έχουν «περιορισμένες μερίδες φαγητού και νερού», χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς πόσες.


«Εργαζόμαστε ακούραστα» σε αυτήν την «απίστευτα περίπλοκη» επιχείρηση αναζήτησης, είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ, προσθέτοντας ότι η ομάδα βρίσκεται σε στενή επαφή με τα μέλη της οικογένειας των πέντε μελών του πληρώματος του υποβρυχίου.


«Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι», έδωσε, καταλήγοντας.



 

 

«Έχουν λιγότερες από 20 ώρες οξυγόνου»


«Το σκάφος μπορεί να έχει λιγότερο από 20 ώρες οξυγόνου», ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη η αμερικανική ακτοφυλακή.


«Το πλήρωμα του υποβρύχιου σκάφους TITAN μπορεί να έχει λιγότερες από 20 ώρες αναπνεύσιμου αέρα που του απομένουν, αν είναι ακόμη ζωντανό», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής.


Ο αντιναύαρχος John Mauger, μιλώντας στο BBC News, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσος χρόνος τους απομένει, λόγω διαφόρων παραγόντων. Η εκτίμηση των 20 ωρών βασίζεται σε μια αρχική εκτίμηση που έλεγε ότι το σκάφος είχε 96 ώρες προμήθειας οξυγόνου».



Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης


Στην επιχείρηση διάσωσης που συντονίζουν η αμερικανική ακτοφυλακή, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η ακτοφυλακή του Καναδά συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το πλοίο Deep Energy που διαθέτει μηχανισμούς υποβρύχιας σάρωσης και το Polar Prince, το πλοίο από το οποιο έφυγε το βαθυσκάφος TITAN.


Την περιοχή θα προσεγγίσουν τις επόμενες ώρες κι ένα καναδικό πολεμικό πλοίο με υπερβαρικό θάλαμο για έξι άτομα, ενώ το αμερικανικό ναυτικό στέλνει το Flyaway Deep Ocean Salvage System, που είναι σχεδιασμένο να ανακτά βαριά αντικείμενα από τα βάθη του ωκεανού όπως αεροσκάφη ή μικρά σκάφη.


Από αέρος συμμετέχουν δύο αεροπλάνα C-130 των ΗΠΑ καθώς και δύο αεροπλάνα από τον Καναδά ενώ ROV που έχει προσφέρει η βρετανική εταιρεία Magellan που ειδικεύεται σε έρευνες σε μεγάλα βάθη βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη και θα χρειαστεί χρόνος να φτάσουν στο σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του βαθυσκάφους.


Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFRΕMER - Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος. Το ρομποτικό βαθυσκάφος, που ονομάζεται Victor 6000, μπορεί να καταδυθεί βαθύτερα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός που βρίσκεται τώρα στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και διαθέτει βραχίονες που μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως για να κόψουν καλώδια ή να εκτελέσουν άλλους ελιγμούς για να απελευθερώσουν ένα κολλημένο σκάφος, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον χειριστή του ρομπότ, Ifremer.


Το Victor «δεν είναι ικανό να ανυψώσει μόνο του το υποβρύχιο», αλλά μπορεί να βοηθήσει να αγκιστρωθεί το βαθυσκάφος σε ένα πλοίο που έχει τη δυνατότητα να το ανυψώσει στην επιφάνεια, δήλωσε ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων της Ifremer, Olivier Lefort.


Το Victor είναι σε θέση να κάνει οπτική εξερεύνηση με όλο τον εξοπλισμό βίντεο που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες χειρισμού οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον απεγκλωβισμό του βαθυσκάφους, όπως για παράδειγμα με το κόψιμο καλωδίων ή πραγμάτων που θα το εμπόδιζαν στον πυθμένα.


Είπε ότι το 25μελές πλήρωμα που απαιτείται για τη λειτουργία του ρομπότ «μπορεί να εργάζεται ασταμάτητα για έως και 72 ώρες» μόλις φτάσει στο σημείο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη. Οι θόρυβοι που ακούστηκαν μας δίνουν την ελπίδα ότι το υποβρύχιο βρίσκεται στο βυθό και ότι οι άνθρωποι είναι ακόμη ζωντανοί, αλλά είναι πιθανά και άλλα σενάρια. Ακόμα και αν οι ελπίδες είναι ελάχιστες, θα πάμε μέχρι τέλους».


Παράλληλα το φως της δημοσιότητας βλέπει η πρώτη φωτογραφία από το σημείο αναζήτησης του αγνοούμενου βαθυσκάφους, δείχνοντας το διασωστικό πλοίο Deep Energy στη μέση του Ατλαντικού. 


Τι γνωρίζουμε για τις συνθήκες στο εσωτερικό του βαθυσκάφους


Οι πέντε επιβάτες του αγνοούμενου βαθυσκάφους έχουν λιγότερο από 20 ώρες εναπομείναντα αέρα - αν είναι ακόμα ζωντανοί.


Όσοι βρίσκονται μέσα στο υποβρύχιο θα «ξεκουράζονται, θα αναπνέουν όσο το δυνατόν λιγότερο και θα προσπαθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους» προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στο CNN ο Joe MacInnis, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού.


Με βάση τις μαρτυρίες όσων έχουν βρεθεί στο παρελθόν μέσα στο σκάφος, θα υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα και νερό.


Ο Mike Reiss, παραγωγός και συγγραφέας της σειράς The Simpsons, επιβιβάστηκε στο συγκεκριμένο σκάφος το περασμένο καλοκαίρι. Σάντουιτς και νερό ήταν διαθέσιμα στο βαθυσκάφος αλλά θυμήθηκε ότι του είπαν ότι πολλοί επιβάτες δεν έτρωγαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ότι η υποτυπώδης τουαλέτα του σκάφους δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ, ανέφεραν οι New York Times.


Ο ανταποκριτής του CBS News David Pogue πήγε στο OceanGate Titan τον Νοέμβριο και συνέκρινε το υποβρύχιο με το να βρίσκεται σε ένα «μίνι βαν χωρίς καθίσματα». Σε συνέντευξή του στο NPR, ο Pogue είπε: «Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας εξοπλισμός ασφαλείας εκεί μέσα, εκτός από έναν πυροσβεστήρα και μάσκες πυρόσβεσης, τις οποίες εξασκηθήκαμε στο να βάζουμε και να βγάζουμε. Αυτά είναι σχεδόν όλα, γιατί δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα αν κάτι πάει στραβά».


Οι εικόνες από την OceanGate δείχνουν ένα σκάφος διαστάσεων 6,7 x 2,8 x 2,5 μέτρων, όπου μόνο ένας επιβάτης μπορεί να τεντώσει τα πόδια του κάθε φορά.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Daily Mail


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.